Εκνευρισμός στις ΗΠΑ με τις “χρυσές δουλειές” της Τουρκίας στο Ιράν

Σε σύγκρουση βρίσκονται Ουάσιγκτον και Άγκυρα, καθώς η Τουρκία,  όπως παραδέχτηκε προσφάτως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τους Ιρανούς και επειδή οι τουρκικές λίρες με τις οποίες πληρώνουν δεν μπορούν να σταλούν στο Ιράν λόγω των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, μετατρέπουν την αξία του μαύρου χρυσού σε αληθινό χρυσό. Παρακάμπτουν έτσι το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,

πληρώνοντας με ράβδους χρυσού.

Από τις αρχές του χρόνου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, η εκροή χρυσού από την Τουρκία έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 12 δισ. δολαρίων, ενώ αντίστοιχα το Ιράν εισήγαγε χρυσό αξίας 9 δισ. δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή σε χρυσό που έχει γίνει διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η χρησιμοποίηση χρυσού, ιδίως για την αγορά φυσικού αερίου, είναι αποτέλεσμα της στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με αυστηρά μέτρα τις τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν δολάρια στις συναλλαγές με την Τεχεράνη. Η μετάβαση σε ράβδους χρυσού επέτρεψε στην Άγκυρα να αποφύγει τα “αντίποινα” από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Οι συναλλαγές αυτές δεν παραβιάζουν το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν.

Η Γερουσία ενέκρινε την Παρασκευή ένα μέτρο που θα κάνει πιο έντονες τις κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο τους προμηθευτές των υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πλοίων και τη λήψη περαιτέρω βοήθειας στο λιμάνι της χώρας και τις επιχειρήσεις ενέργειας. Μεταξύ άλλων διατάξεων, η νέα νομοθεσία θα απαγορεύει τη μεταφορά των πολύτιμων μετάλλων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού. Οι κυρώσεις αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή γρήγορα.

Η Άγκυρα, από την άλλη, επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ να υποστηρίζει ότι δεν βλέπει «τίποτα το παράνομο σε αυτές τις οικονομικές συναλλαγές». Η προοπτική των αυστηρότερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ για το εμπόριο χρυσού θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας σε μια εποχή αστάθειας στην περιοχή και να λάβει τη αίγλη ενός εμπορίου που έχει καλές οικονομικές επιδόσεις, ενώ βοήθησε το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επιπλέον, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ βάση για πυραύλους Πάτριοτ ώστε να υπερασπιστεί τα σύνορά της με τη Συρία, αφού απογοητεύθηκε από την άρνηση της Ουάσιγκτον να υιοθετήσει μια πιο επιθετική γραμμή σύγκρουσης. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Νοέμβριο, υποστήριξε θερμά τη Χαμάς και χαρακτήρισε την συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα.

wsj.com

Keywords
Τυχαία Θέματα