Εκλογές ΗΠΑ: Σάρωσε πάλι ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ "σάρωσε" και στις πέντε πολιτείες στις προκριματικές εκλογές την Τρίτη, αυξάνοντας τις πιθανότητές του να είναι αυτός ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νέα Υόρκη κέρδισε τις Πενσιλβάνια, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ και Ρόουντ Άιλαντ, επικρατώντας έναντι του γερουσιαστή από το Τέξας Τεντ Κρουζ και τον κυβερνήτη του Οχάιο

Τζον Κάσιτς, με διαφορά που ξεπερνά τις 30 μονάδες σε κάθε πολιτεία. "Θεωρώ τον εαυτό μου τον πιθανότερο υποψήφιο" δήλωσε ο Τραμπ στην επινίκια ομιλία του στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη. "Ο γερουσιαστής Κρουζ και ο Κυβερνήτης Κάσιτς πρέπει πραγματικά να αποχωρήσουν. Δεν έχουν καμία πιθανότητα νίκης".

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον επισφράγισε την ιδιότητά της ως η πιθανότερη υποψήφια, κερδίζοντας τον Μπέρνι Σάντερς στις Πενσυλβάνια, Μέριλαντ, Κονέκτικατ και Ντέλαγουερ, αλλά χάνοντας στο Ρόουν Άιλαντ. Μιλώντας στην Πενσυλβάνια, κατηγόρησε τους Τραμπ και Κρουζ, κάνοντας ένα βήμα προς τους υποστηρικτές του Σάντερς". "Επικροτώ τον γερουσιαστή Σάντερς και τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του την πρόκληση να αφαιρέσουμε την ασύδοτη χρηματοδότηση από την πολιτική μας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη γεφύρωση του χάσματος της ανισότητας", είπε. "Είτε υποστηρίζετε τον γερουσιαστή Σάντερς, είτε εμένα, είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν".

Οι εξελίξεις της Τρίτης βοήθησαν τον Τραμπ να έρθει πιο κοντά στους 1.237 συνέδρους που χρειάζονται για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πρώτη ψηφοφορία στο συνέδριο. Ενίσχυσε το σύνολό του σε τουλάχιστον 950 συνέδρους, που σημαίνει ότι πρέπει να κερδίσει περίπου 46 τοις εκατό των υπόλοιπων συνέδρων για να εξασφαλίσει το χρίσμα.

Αυτό που διακυβεύεται από την Τρίτη είναι οι 172 Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι του κόμματος, μεταξύ των οποίων και 71 στην Πενσυλβάνια. Ωστόσο, μόνο 17 από τους συνέδρους της Πενσυλβάνια καλούνται να ψηφίσουν για το νικητή στο συνέδριο.

Ο Τραμπ κάλεσε τους συνέδρους να τον υποστηρίξουν στο συνέδριο του Κλίβελαντ, λέγοντας ότι είχαν μια "ηθική υποχρέωση" να τον ψηφίσουν από τότε που κέρδισε με λίγο λιγότερο από το 60 τοις εκατό των ψήφων. Ενώ πολλοί πολιτικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο Τραμπ είχε ένα ανώτατο όριο περίπου 40 τοις εκατό μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, το χαμηλότερο αποτέλεσμα του την Τρίτη ήταν το 55 τοις εκατό που φαινόταν πιθανό να κερδίσει στο Μέριλαντ. Η καλύτερη απόδοση του ήταν στο Ρόουντ Άιλαντ, το οποίο κέρδισε με 64 τοις εκατό.

Μετά την κακή εμφάνιση την Τρίτη, ο Κρουζ, όπως και ο Κάσιτς, φαίνεται να μην έχουν καμία ελπίδα για την υποψηφιότητα. Οι αμερικανοί υποψήφιοι για την προεδρία καθορίζονται από ένα σύνθετο σύστημα εκλογής μέσα από αντιπροσώπους κάθε πολιτείας.

Οι δύο άνδρες την Κυριακή συμφώνησαν να συντονίσουν τις εκστρατείες τους στην Ιντιάνα, το Όρεγκον και το Νέο Μεξικό για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μην είναι υποψήφιος ο Τραμπ. Ο Τραμπ χλεύασε τον Κάσιτς την Τρίτη, λέγοντας ότι είχε κερδίσει μόνο μία πολιτεία από τις 47 όπου έγιναν εκλογές.

Οι νίκες του Τραμπ έρχονται λίγο μετά τη νίκη του στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όπου εξασφάλισε την υποστήριξη των 89 από τους 95 συνέδρους. Ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει εμπόδια στο να κερδίσει την πλειοψηφία των συνέδρων, η επιτυχία της Τρίτης θα τον βοηθήσει, καθώς κάθε εκπρόσωπος αρχίζει να μετρά. Ο αγώνας των Ρεπουμπλικάνων θα μετατοπιστεί την επόμενη εβδομάδα στην Ιντιάνα, μια πιο συντηρητική πολιτεία, όπου ο Κρουζ ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερους εκπροσώπους.

next.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα