Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία και νέες εκλογές

Οι νέες εθνικές εκλογές στην Ισπανία φαίνονται αναπόφευκτες πλέον, καθώς τα αριστερά κόμματα απέτυχαν σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και να επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο των τεσσάρων μηνών. Τα κόμματα δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν μία νέα κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, όταν οι εκλογές δεν ανέδειξαν

σαφή νικητή, και εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι τεχνικά αδύνατο να υπάρχει κοινοβουλευτική ψήφος εμπιστοσύνης για να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός πριν από την προθεσμία στις 2 Μαΐου για επίσημες διαπραγματεύσεις.

Αυξάνοντας τις ελπίδες για την πιθανότητας μιας έσχατης συμφωνίας συνασπισμού, οι Σοσιαλιστές δήλωσαν την Τρίτη ότι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε 27 από τις 30 προτάσεις που έγιναν από το μικρό αριστερό κόμμα Compromis και διαμορφώθηκαν βάσει μιας συμφωνίας που επετεύχθη πέρυσι μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια. Αλλά το Podemos είπε ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις - κυρίως το ποιος θα συμμετέχει στην κυβέρνηση και το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα της- καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία και οι νέες εκλογές είναι πλέον το πιο πιθανό.

"Ήταν μια προσπάθεια που θα θέλαμε να γίνει πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς οι Σοσιαλιστές είπαν όχι" δήλωσε ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να σχηματίσουν έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές εάν πραγματοποιηθούν νέες εκλογές, παρότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να "θάψουν" τις διαφωνίες τους σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η οικονομική πολιτική και ο βαθμός αυτονομίας της Καταλονίας.

Εκπληρώνοντας τον καθιερωμένο ρόλο της βασιλικής οικογένειας ως πολιτικός διαμεσολαβητής, ο βασιλιάς Φελίπε οφείλει να ολοκληρώσει τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, στον τρίτο ανάλογο γύρο των διαπραγματεύσεων από τον Δεκέμβριο. Ο βασιλιάς ζήτησε από τα κόμματα τη Δευτέρα να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος μιας νέας πολιτικής εκστρατείας, κάτι που δείχνει ότι δεν ευελπιστεί και πολύ ότι θα βρεθεί μια βιώσιμη συμφωνία, ενώ ορισμένοι ηγέτες έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι δεν έχουν την υποστήριξη των αντιπάλων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, από τις οποίες προέκυψε το πιο κατακερματισμένο αποτέλεσμα των τελευταίων δεκαετιών, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε 123 έδρες στην κάτω Βουλή των 350 εδρών, ενώ οι Σοσιαλιστές έλαβαν 90, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι νέες εκλογές δεν θα επιλύσουν το αδιέξοδο, οι ηγέτες έχουν ήδη μπει σε προεκλογική διάθεση, κατηγορώντας ο ένας τον άλλο για το αδιέξοδο που σύντομα θα αρχίσει να έχει επιπτώσεις στην οικονομία - και ακόμα μεγαλύτερες αν η Ισπανία παραμείνει χωρίς κυβέρνηση για πολλούς ακόμη μήνες.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα