Δειτε πως το ασφαλιστικο βαζει λουκετο στην ελληνικη υπαιθρο...

14:01 27/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική ύπαιθρο δίνει η κυβέρνηση με το νέο...
ασφαλιστικό νομοσχέδιο οδηγώντας σε κλείσιμο κάθε μικρή επιχείρηση - ακόμα και καφενείο - που λειτουργεί σε χωριό κάτω των 2.000 κατοίκων!

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, αίρεται η επί χρόνια προστασία των συγκεκριμένων ευαίσθητων περιοχών που προβλέπει πως οι μικροεπιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν σε αγροτικές περιοχές δεν ασφαλίζονταν στον ΟΑΕΕ, αλλά στον ΟΓΑ. Πλέον, οι καφετζήδες,
μπακάληδες και οι μικροεπιχειρηματίες που κρατούσαν "ζωντανή" την καρδιά της ελληνικής υπαίθρου από την ερημοποίηση χάνουν κάθε κίνητρο και επιβαρύνονται με τις δυσβάσταχτες εισφορές του ΟΑΕΕ που μαθηματικά θα τους οδηγήσει σε παύση κάθε δραστηριότητας.

Το νέο μέτρο σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του σε 24% για όλη τη χώρα ολοκληρώνει το "ξήλωμα" κάθε ασπίδας προστασίας της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας επιδεινώνοντας το βαρύ κλίμα για τους βουλευτές επαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή ο κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είπε: "Ακουστέ το αυτό, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι θα πάτε στα χωριά σας. Είχα πει, ακριβώς, να μην θιχτούν τα χωριά και οι ασφαλιστικές τους εισφορές κάτω των 2.000 κατοίκων. Το θυμάστε; Ξέρετε τι θα συμβεί στα χωριά κάτω από 2.000 κατοίκους σήμερα; Είχαν την προστασία της ειδικής ασφαλιστικής δικλίδας; Τους βάζετε στο γενικό κουρβανά. Αλλά αυτό θα το συζητήσετε μαζί τους, καθώς θα πάτε και θα σας ρωτήσουν τι συνέβη" και πρόσθεσε: "Το Δεκέμβριο του 2014 είχαμε κλείσει με ένα «email Χαρδούβελη» στα ασφαλιστικά και οι παρεμβάσεις να μην ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Δεν περνούσαν γιατί είχαμε μπροστά μας μόνο το ζήτημα της διοικητικής ενοποίησης των ταμείων του εξορθολογισμού του ΕΚΑΣ και όχι της κατάργησής τους και το πάγωμα της αύξηση των συντάξεων και άρα η ποσοτικοποίηση ήταν 300 εκατ. ευρώ. Τώρα, εσείς, τα κάνατε 3,1 δις ευρώ".

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της προστασίας των μικρών ελληνικών χωριών είχε απαιτηθεί από την τρόικα και το 2013 αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την τότε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε: "Σας είπε ο κ. Βρούτσης εδώ ότι καταργείτε την προστασία των χωριών κάτω από δύο χιλιάδες άτομα. Πόσο κόστιζε κ. Υπουργέ που η δικιά μας η κακή και η ανάλγητη κυβέρνηση ψήφισε να είναι σε καθεστώς ασφαλιστικής προστασίας τα χωριά των κάτω των 2.000 ανθρώπων και έρχεστε τώρα και τον καταργείτε; Για πείτε μας, πόσα λεφτά είναι αυτό που καταργείτε, για να καταλάβουμε την κοινωνική σας ευαισθησία ως Αριστεροί που είσαστε" για να συμπληρώσει "Είχατε το θράσος κύριε Υπουργέ, να κάνετε και τηλεοπτικό σποτ για το «Όχι» στο δημοψήφισμα, όπου έλεγε: Λέμε «Όχι» στο 23% Φ.Π.Α, για να το κάνετε 24%. Μεγάλη επιτυχία. Δεν τους λέγατε όλο το σποτ, λέμε «όχι» στο 23% και λέμε «Ναι» στο 24%. Αυτό ξεχάσατε να το πείτε, κύριε Υπουργέ. Γιατί ξεχάσατε; Να το ήξερε ο κόσμος που πάει να σας ψηφίσει;".

Παράλληλα από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ Γιάννης Μανιάτης επισήμανε: "Όσο αφορά τα χωριά κάτω από 2.000 κατοίκους, ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση κανενός βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να πάνε στα χωριά τους και να ξέρει ότι ο καφετζής και ο περιπτεράς του χωριού κάτω από 2.000 κατοίκους, η δική του υποτιθέμενη αριστερή Κυβέρνηση, εκεί που ήταν προστατευόμενος ασφαλιστικά μέσω του ΟΓΑ, να πηγαίνει στον «καιάδα» του νέου ασφαλιστικού συστήματος και αυτός. Δεν μπορώ να μη θυμηθώ τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στους αγρότες ότι θα κρατηθεί ο ΟΓΑ και όχι μόνο δεν κρατιέται, αλλά τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και υπερδιπλασιάζεται η φορολογία".
Keywords
Τυχαία Θέματα