Συγκρατημένα αισιόδοξος για την Ελλάδα ο Μπενουά Κερέ

14:02 27/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Σύγκλιση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εκτιμά ότι υπάρχει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Για την Ελλάδα, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να κινηθεί προς μια λύση

που υλοποιεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Η αξιολόγηση αφορά την εφαρμογή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσεγγίσει τους θεσμούς: υπάρχει σχεδόν συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε δύσκολους τομείς όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ο φόρος εισοδήματος. Αυτό είναι θετικό. Δεν είμαστε ακόμα στο 100%, αλλά είμαστε κοντά» δήλωσε ο Κερέ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Κερέ σημειώνει ότι τώρα θα πρέπει να συζητηθεί η δημοσιονομική πορεία έως το 2018 και ύστερα, η βιωσιμότητα του χρέους και κατά πόσο θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος. «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Σε αυτή τη φάση, είναι μια συζήτηση για τη διαχείριση κινδύνου και το πώς θα καλυφθεί αυτός ο κίνδυνος. Πρόκειται για μέτρα – εάν το σενάριο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM είναι το σωστό – που η Ελλάδα ποτέ δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει».

Αναφορικά με το χρέος, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θεωρεί πως υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς η συζήτηση αφορά το τι θα συμβεί μετά το 2018 και μακροπρόθεσμα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα εξαρτηθεί από υποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επιτόκια. Σε αυτή τη βάση, αναμένω ότι θα χρειαστούν μέτρα για το χρέος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του», προσθέτει ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει Eurogroup, ο Κερέ απάντησε: «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει όταν οι καταθέτες επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και οι τράπεζες μπορούν πάλι να δανείσουν στην οικονομία και όταν επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές. Αλλά φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα