Ειδικές δυνάμεις στη Συρία στέλνουν οι ΗΠΑ

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν σχέδια για τις πρώτες αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας, για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ανέφεραν, δεκάδες στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων θα αποσταλούν ως σύμβουλοι σε ομάδες που αγωνίζονται εναντίον των τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση της μικρής δύναμης εδάφους ήρθε τη στιγμή που διπλωμάτες από περισσότερες από δώδεκα χώρες συνομιλούν για τη Συρία. Στις συνομιλίες συμμετέχει για πρώτη φορά κατά τον τετραετή εμφύλιο και το Ιράν, σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. Σε μια σπάνια ένδειξη διπλωματικής προόδου,

η Τεχεράνη έδειξε ότι θα υποστηρίξει μια εξάμηνη πολιτική «μεταβατική» περίοδο στη Συρία, την οποία θα ακολουθήσουν εκλογές για να αποφασισθεί η τύχη του Άσαντ, αν και οι εχθροί του απέρριψαν την πρόταση ως ένα τέχνασμα για να παραμείνει ο πρόεδρος στην εξουσία.

Οι συνομιλίες στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, εκτός από μια συμφωνία για να συνέλθουν εκ νέου με κάποια μορφή την επόμενη εβδομάδα. Εκτός από την τύχη του Άσαντ, τα καίρια σημεία περιλαμβάνουν το ποιες ομάδες ανταρτών θα θεωρούνται τρομοκράτες και ποιοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η μικρή ομάδα των ειδικών δυνάμεων στη Συρία θα συνεργαστεί με τους ντόπιους «μετριοπαθείς αντάρτες» για να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Ουάσιγκτον διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις για περισσότερο από ένα χρόνο. Η απόφαση της Ρωσίας πριν από ένα μήνα να ενταχθεί στην σύγκρουση στη Συρία βομβαρδίζοντας τους εχθρούς του Άσαντ έχει απειλήσει την στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, που λένε ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει, καθώς η παρουσία του καθιστά δυσκολότερο το να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε εγκρίνει την αποστολή λιγότερων από 50 στρατιωτικών των ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία για να συνεργαστούν με τις τοπικές ομάδες. Η Ουάσιγκτον έχει αναγνωρίσει τη διεξαγωγή επιδρομών από ειδικές δυνάμεις στη Συρία και στο παρελθόν, αλλά δεν έχει σταθμεύσει στρατεύματα εκεί.

Οι βασικοί σύμμαχοί τους στη βόρεια Συρία είναι κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν μία τεράστια περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία το περασμένο έτος, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών. Η Ουάσιγκτον ήταν επιφυλακτική σχετικά με μία δημόσια δέσμευση για να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τους Τούρκους.

Το μέτρο θα είναι μέρος μιας δέσμης μέτρων για να ενισχύσουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής περισσότερων πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή και της συζήτησης με το Ιράκ για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας ειδικών δυνάμεων εκεί. Για τη Συρία, είναι μέρος αυτού που Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλούν διττή στρατηγική της αύξησης της βοήθειας προς τις ομάδες που περιγράφουν ως «μετριοπαθείς», ενώ γίνονται επίσης διπλωματικές προσπάθειες για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Η Τεχεράνη «έτοιμη να κάνει συμβιβασμό»

Η Ρωσία, η οποία άρχισε το βομβαρδισμό πριν από ένα μήνα, λέει ότι στοχεύει μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων ήταν ενάντια σε άλλες ομάδες που αγωνίζονται εναντίον του Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που υποστηρίζονται από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Επί τέσσερα χρόνια, ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ, το Ιράν είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς συνδιασκέψεις ειρήνης, διότι απέρριψε τη στήριξη στην πρόταση του ΟΗΕ για μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Ωστόσο, η Τεχεράνη φαίνεται να προσαρμόζει τη στάση της με τρόπους που θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο έδαφος για συμβιβασμό με τις δυτικές χώρες, οι οποίες με τη σειρά τους αποδέχονται ότι, εφ 'όσον ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Μόσχα, δεν μπορεί να διωχθεί από την εξουσία με τη βία.

«Το Ιράν δεν επιμένει στη διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία για πάντα» είπε ο Ιρανός Υφυπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν, μέλος της αντιπροσωπείας της Τεχεράνης στις συνομιλίες για τη Συρία, σύμφωνα με ιρανικά μέσα.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος από τη Μέση Ανατολή που γνωρίζει την ιρανική θέση, δήλωσε ότι θα μπορούσε να διακοπεί η υποστήριξη στον Άσαντ μετά τη μεταβατική περίοδο. «Οι συνομιλίες αφορούν συμβιβασμούς και το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει μια συμβιβαστική λύση με το να αποδεχθεί να παραμείνει ο Άσαντ για έξι μήνες», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. «Φυσικά, ο συριακός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας».

Οι εχθροί του Άσαντ είπαν ότι μια τέτοια πρόταση δεν σήμαινε νέες παραχωρήσεις από την Τεχεράνη, επειδή οι νέες εκλογές θα μπορούσαν να κρατήσουν τον Άσαντ στην εξουσία. Η κυβέρνησή του πραγματοποίησε εκλογές μόλις πέρυσι, τις οποίες κέρδισε εύκολα. «Ποιος είναι αρκετά τρελός να πιστέψει ότι υπό αυτές τις συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να διενεργήσει εκλογές;» δήλωσε ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος της υποστηριζόμενης από τη Δύση αντιπολίτευσης, του εξόριστου Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας. « Ο Άσαντ και το καθεστώς του είναι η ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία».

Σημαντική επιχείρηση

Παρ 'όλα αυτά, μια δέσμευση από το Ιράν σε μια καθορισμένη προθεσμία για τη μετάβαση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό εγχείρημα, αποτελώντας ενδεχομένως τη βάση για τη μελλοντική διπλωματία σε μια εποχή που η θέση του Άσαντ έχει ενισχυθεί με την απόφαση της Ρωσίας να ενταχθεί στον πόλεμο στο πλευρό του. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ και άλλοι αντιπρόσωποι είπαν ότι ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έχουν καταρρεύσει από την επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών δυνάμεων, των αραβικών χωρών και της Τουρκίας, που συμφωνούν να φύγει ο Άσαντ από την εξουσία. Η συμμετοχή της Ρωσίας στη διαμάχη για λογαριασμό του Άσαντ δημιουργεί ένα νέο κίνητρο για μια διπλωματική ώθηση, ώστε να τελειώσει ένας πόλεμος που έχει πάνω από 250.000 θύματα και εκτόπισε πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο τελευταίο βίαιο επεισόδια από το πεδίο της μάχης, μια τοπική ομάδα διάσωσης που επιχειρούσε σε περιοχές των ανταρτών είπε ότι πάνω από 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πύραυλο της κυβέρνησης, σε μια αγορά, σε μια πόλη κοντά στη Δαμασκό. Η ομάδα Πολιτική Άμυνα της Συρίας δημοσίευσε μια φωτογραφία στη σελίδα της στο Facebook με δεκάδες πτώματα. Είναι συνδεδεμένη με ένα βίντεο που δείχνει τους ανθρώπους να φροντίζουν τους επιζώντες σε μια χαοτική σκηνή.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα