Δικαιοσύνη για τα θύματα της Blackwater

Επί χρόνια, φαινόταν αδιανόητο για τους Ιρακινούς ότι το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης θα τιμωρούσε ποτέ τους ιδιώτες εργολάβους ασφαλείας που επιπόλαια άνοιξαν πυρ σε μια πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο του 2007, σκοτώνοντας 17 αμάχους. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ένας δικαστής στην Ουάσιγκτον επέβαλε μεγάλες ποινές σε τέσσερις πρώην εργαζόμενους της διαβόητης εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, γνωστής ως Blackwater.

Αυτοί οι άνθρωποι, που κατέληξαν να ενσαρκώνουν τη συχνά αδέξια και μερικές φορές αδιάφορη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τη

διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ζήτησαν επιείκεια, αλλά ήταν προκλητικοί διεκδικώντας την αθωότητά τους. Ο δικαστής Royce Lamberth του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου καταδίκασε έναν από τους άνδρες, τον Nicholas Slatten, σε ισόβια κάθειρξη. Οι άλλοι τρεις, οι Paul Slough, Dustin Heard και Evan Liberty, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 30 ετών. Ο Slatten, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε πυρ εκείνη την ημέρα, είχε καταδικαστεί για φόνο. Οι πρώην συνάδελφοί του είχαν καταδικαστεί για εθελοντική ανθρωποκτονία και για τη χρήση πολυβόλου για την τέλεση βίαιων αδικημάτων.

Οι ποινές αντιπροσωπεύουν μία νίκη για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και προκλήσεις κατά τη διάρκεια των ετών, δεδομένου ότι αγωνίστηκε να κατανοήσει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και να συλλέξει στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι παραδεκτά στο δικαστήριο. «Αυτό που συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 ήταν μία φρικαλεότητα» είπε ο Patrick Martin, ένας από τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση.

Η ομάδα των πρακτόρων του F.B.I. και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς οι οποίοι επέβλεψαν την υπόθεση θα πρέπει να επαινεθούν για την επιμονή τους. Το 2009, ένας δικαστής απέρριψε την αρχική δέσμη κατηγοριών εναντίον των πέντε φρουρών της Blackwater επειδή η υπόθεση είχε βασιστεί σε ένορκες καταθέσεις των ανδρών αμέσως μετά τη σφαγή, αφού τους είχαν υποσχεθεί ασυλία. Αυτό θα μπορούσε να είχε λήξει τη νομική διαδικασία. Αλλά οι εισαγγελείς κατάφεραν να χτίσουν μια υπόθεση για τους 14 από τους θανάτους, επικαλούμενοι μαρτυρίες Ιρακινών και πρώην φρουρών της Blackwater, συμπεριλαμβανομένου ενός που ομολόγησε την ενοχή του για την εθελοντική ανθρωποκτονία και δεν έχει ακόμη να καταδικαστεί.

Η σφαγή στην πλατεία Νισούρ ήταν μία από τις πιο αποτρόπαιες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Λίγο μετά τους πυροβολισμούς, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Xe Services, λες και ένα νέο όνομα θα μπορούσε να ξεπλύνει το αιματοβαμμένο παρελθόν της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέχισε να συναλλάσσεται με την εταιρεία, η οποία παρέχει ασφάλεια σε Αμερικανούς διπλωμάτες και προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών και έχει κερδίσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από κρατικά συμβόλαια.

Η καταχρηστική συμπεριφορά πολλών φρουρών της Blackwater, και η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον την συγχωρεί, τροφοδότησε την ιδέα ότι οι Αμερικανοί θεωρούν τους Ιρακινούς αναλώσιμους. Η άποψη αυτή διαδόθηκε ευρέως, προσδίδοντας νομιμότητα σε σουνιτικές και σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες που σκότωσαν και ακρωτηρίασαν χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα.

Η κληρονομιά του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ θα αμαυρωθεί για πάντα από τις τρομακτικές εικόνες των βασανιστηρίων στο Αμπού Γκράιμπ, που ιδρύθηκε το 2003, και τη σφαγή των αμάχων στη Χαντίθα από αμερικανούς πεζοναύτες το 2005. Φέρνοντας ορισμένους από τους πιστολέρο της Blackwater ενώπιον της δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό, αν και καθυστερημένο, βήμα προς την αλλαγή.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα