Ξένα Funds: Είμαστε καχύποπτοι ακόμα και με συμφωνία

Έχοντας ως δεδομένο πως η Ελλάδα φλερτάρει με τη χρεοκοπία, τα κρατικά ομόλογα είναι πλέον αδύναμα καθώς θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για τα περισσότερα αμοιβαία funds, ενώ την ίδια ώρα δεν είναι φθηνά για άλλους επενδυτές, υπογραμμίζει σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg.

Πριν από ένα χρόνο, οι διαχειριστές κεφαλαίων

πανηγύριζαν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με πενταετή ομόλογα, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε σημάδια ανάπτυξης, με έναν νοικοκυρεμένο προϋπολογισμό κάτι που οδήγησε μια σειρά από επενδυτές όπως η Ιnvesco Asset Management και η BlackRock να αγοράσουν ομόλογα.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αυτήν την στιγμή εξαφανιστεί, ως αποτέλεσμα της αναβίωσης του Grexit, απόρροια της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Το κενό δεν έχει ακόμα καλυφθεί από hedge funds ή από εκείνους τους επενδυτές που αγοράζουν μη ρευστοποιήσιμα κεφάλαια γιατί οι αποδόσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα σε επίπεδα πλήρους απαξίωσης. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν οι αποδόσεις έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Μπήκαμε σε μια επένδυση που τελικά δεν απέδωσε κι ήταν ώρα να βγούμε ", αναφέρει ο Hartwig Kos, ο οποίος είναι fund manager στη Baring Asset Management στο Λονδίνο, που αποτέλεσε αγοραστής ομολόγων τον περασμένο χρόνο. «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση οδεύει προς ένα Graccident. Θα ξαναμπώ στη συγκεκριμένη αγορά όταν θα έχουν λύσει τα προβλήματά τους»

Οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έχουν ανέβει 3,4% περισσότερο από τη στιγμή που νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες Τρίτη ήταν στο 11,823%. Και πάλι όμως ήταν πολύ κάτω από το 44,21% που ήταν το 2012, όταν υπήρχαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε έξι μήνες και ο φόβος για χρεωκοπία της Ελλάδος ήταν έντονος.

Η Greylock Capital Management ήταν ανάμεσα στα hedge funds που αγόρασαν κι άλλα ελληνικά ομόλογα όταν έπεσαν οι τιμές τους, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Hans Humes, ιδρυτής του fund ύψους 870 εκατ. δολ., είχε πει τότε ότι θα παρακολουθούσε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων πριν αυξήσει την συμμετοχή του.

Ο ίδιος έχει ελληνικά ομόλογα, αλλά παράλληλα η επένδυσή του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έχει μειωθεί, μιας και οι φόβοι μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις έχουν αυξηθεί.

Η Adelante Asset Managment, με έδρα το Λονδίνο, είναι μεταξύ των επενδυτών που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται το ελληνικό χρέος, καθώς ακολουθεί τη στρατηγική της σύντομης εισβολής στην αγορά. Κάτι που το κάνει τη στιγμή που οι τιμές γίνονται πιο ελκυστικές.

Το ζήτημα είναι όμως πως αυτές οι συναλλαγές, είναι περιορισμένες και στην ουσία φανερώνουν την απροθυμία των επενδυτών. Απόδειξη για το παραπάνω είναι πως κανείς ξένος δεν επενδύει στη μοναδική «εμφάνιση» της Ελλάδας στις αγορές, που είναι η έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων. Ημερολογιακά αυτό μας πηγαίνει πίσω στον περασμένο Αύγουστο.

Η Invesco που πέρυσι πόνταρε στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επανακάμπτει, πούλησε τα τελευταία ομόλογα που κατείχε το Σεπτέμβριο, όταν διαπίστωσε πως η χώρα βρισκόταν μπροστά στο φάσμα νέων εκλογών.

«Ο Τσίπρας είναι πιθανό να βρεθεί υπό πίεση, εάν η Ελλάδα, όπως φαίνεται, χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας. Μέχρι να συμβεί αυτό, εμείς δεν θα επανεπενδύσουμε σε ελληνικά ομόλογα. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο δύσκολα για την Ελλάδα, όταν θα κληθεί να υπογράψει το τρίτο πρόγραμμα. Εκτός και αν αναλάβει άλλος τη διακυβέρνηση της χώρας», λέει ο Νίκολας Γουόλ της Invesco.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος πως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βλέπουν με καχυποψία τους ελληνικούς τίτλους». «Δεν βρίσκουμε την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να προχωρήσουμε σε αξιόλογες αγορές. Όποιο κι αν είναι το σενάριο, δεν νομίζω ότι θα 'βουτήξουμε το δάχτυλο' στην ελληνική αγορά ομολόγων», τονίζει ο Axel Botte της Natixis.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα