Διαφωνίες Μέρκελ- Ολάντ για τον χειρισμό του ελληνικού θέματος

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γαλλικού Πρακτορείου ότι Μέρκελ και Ολάντ διαφώνησαν για την επικοινωνιακή διαχείριση της αποψινής τους συνάντησης, γεγονός που δύσκολα υποκρύπτει και διαφορές ουσίας.

«Ο πρόεδρος επιθυμούσε να γίνει εκτενής αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, αφού ο ίδιος έχει καιρό να μιλήσει για την Ελλάδα», αποκάλυψαν γαλλικοί διπλωματικοί κύκλοι. Ωστόσο, η καγκελάριος το αρνήθηκε κατηγορηματικά, επιμένοντας να γίνει μόνο μια σύντομη κοινή δήλωση των δύο ηγετών πριν από τη συνάντησή τους και το δείπνο,

χωρίς να δεχτούν δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Κατόπιν αυτού, ο Ολάντ αποφάσισε να δώσει μόνος του αργότερα συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, κίνηση αποκαλυπτική του ρήγματος στο γαλλογερμανικό άξονα.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, η Μέρκελ θέλει να μιλάει όσο το δυνατόν λιγότερο για την Ελλάδα, λόγω των διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησής της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η καγκελαρία αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ το Μέγαρο των Ηλυσίων ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού θα ακολουθηθεί το ίδιο επικοινωνιακό πρωτόκολλο με την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 27 Ιουνίου.

Γίνεται ωστόσο αντιληπτή η ιδιαίτερη βαρύτητα που αποκτά πλέον η μεθαυριανή συνάντηση Σαμαρά-Ολάντ. Παραμονές των επαφών κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν ντε Γιάχερ, διαφώνησε με το να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα, αν αυτή «καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές».

Γιάννης Παπαδάτος για τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα