Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής;

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία νίκης αουτσάιντερ στον κόσμο. Ο Γολιάθ, ο γιγάντιος πολεμιστής που πολεμά ενάντια στον μικρόσωμο βοσκό Δαβίδ, ο οποίος τελικά τον νικά χτυπώντας τον με μία σφεντόνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι εδώ και αιώνες αναπαράγουμε την ιστορία λάθος, παραλείποντας ορισμένα κρίσιμα γεγονότα που παρουσιάζουν μια πιο συμπαθητική εικόνα του Γολιάθ. ΑυτότουλάχιστονυποστηρίζειοMalcolm Gladwell, στοβιβλίοτου «David & Goliath: Underdogs, Misfits and the Art

of Battling Giants».

Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ «είναι μια μεταφορά για απίθανες νίκες» εξήγησε ο Gladwell σε ομιλία του στο Ted Talk. «Γιατί όμως αποκαλούμε τον Δαβίδ αδύναμο; Ο λόγος είναι γιατί είναι ένα μικρό παιδί και ο Γολιάθ είναι ένας μεγάλος, ισχυρός γίγαντας. Θεωρούμε επίσης ότι μειονεκτεί, επειδή ο Γολιάθ είναι ένας έμπειρος πολεμιστής και ο Δαβίδ ένας απλός βοσκός. Κυρίως όμως τον θεωρούμε αδύναμο επειδή ο Γολιάθ είναι εξοπλισμένος με ισχυρά όπλα, πανοπλία και ξίφος, ενώ ο Δαβίδ το μόνο που έχει είναι η σφεντόνα του.»

Το πρώτο λάθος στην ιστορία, σύμφωνα με τον Gladwell, είναι η παρανόηση ότι ο Δαβίδ ήταν ένα αβοήθητο αγόρι που το μόνο που είχε για προστασία ήταν μια σφεντόνα. Όπως εξηγεί, στην αρχαιότητα υπήρχαν τρεις τύποι πολεμιστών: εκείνοι με τα άλογα, που αποτελούσαν το ιππικό, εκείνοι που πολεμούσαν με σφεντόνες και τόξα (όπως ο Δαβίδ) και οι πεζοί στρατιώτες, που ήταν καλοί στις μάχες σώμα με σώμα ή με σπαθιά (όπως ο Γολιάθ). Ο Γολιάθ ήταν στρατιώτης πεζικού, ενώ ο Δαβίδ σκοπευτής. Αν δούμε έτσι την ιστορία και λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι πολέμησαν από κάποια απόσταση, τότε η επιλογή του όπλου του Δαβίδ ήταν πολύ έξυπνη και σίγουρα πλεονεκτούσε απέναντι στον γίγαντα. Αν ο Δαβίδ δε πλησίασε καν τον γίγαντα, τότε ήταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση. «Ο Γολιάθ ήταν ευάλωτος. Δεν είχε καμιά πιθανότητα» συμπεραίνει ο Gladwell.

http://www.businessinsider.com/malcolm-gladwell-goliath-was-the-underdog-not-david-2014-6

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα