Αρχίζει η παρτίδα του πόκερ με την Τρόικα

11:18 2/7/2012 - Πηγή: Antinews

Την πιο σκληρή παρτίδα πόκερ με τους τροϊκανούς καλείται να παίξει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καθώς τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει επικίνδυνα.

Το νέο οικονομικό επιτελείο μπαίνει αμέσως στα βαθιά καθώς τις επόμενες ημέρες έρχονται στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι… αγριεμένοι. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, παρά τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο άνεμος

αλλαγής στην Ευρώπη και η υποχώρηση της Αγ. Μέρκελ, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια καινούργια και καλύτερη αρχή για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει ένα δύσκολο διπλό ρόλο: Αφενός να πείσει τους δανειστές μας ότι οι δεσμεύσεις που θα λάβει είναι ειλικρινείς και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα κι αφετέρου να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κρίσιμα θέματα της ελάφρυνσης της χώρας από το σκληρό Μνημόνιο.

Οι βασικοί στόχοι της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, όπως αυτές εξετάστηκαν στη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι:

1.    Η δέσμευση ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν τάχιστα. Μάλιστα, όπως αφήνουν να διαρρεύσει στην κυβέρνηση ο κατάλογος με τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες του δημοσίου θα διευρυνθεί και με άλλες που σήμερα δεν έχουν δοθεί στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση θα καταθέσει στην τρόικα λίστα με τις εταιρείες και τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν με πρώτα το Ελληνικό και τη ΔΕΠΑ οι διαγωνισμοί των οποίων είναι σε εξέλιξη.

2.    Θα υπάρξει δέσμευση για αλλαγές στο κράτος και μείωση των δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων. Ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να πείσει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κλείσουν 60 φορείς. Αγκάθι για την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με τους υπαλλήλων των εταιρειών αυτών. Επίσης θα υπάρξει δέσμευση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άμεσο και χωρίς περιορισμούς άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

3.    Η δέσμευση για άμεση προώθηση του νέου φορολογικού συστήματος το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο. Θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τους φόρους σε επιχειρήσεις, ακίνητα, φυσικά πρόσωπα.

Από εκεί κι έπειτα η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει για ορισμένες αναγκαιότητες την τρόικα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να δείξει με επίσημα στοιχεία τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Πόσο δηλαδή μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μετά τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρξει νέο ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις, εκτός από τα ειδικά μισθολόγια που δε γλιτώνουν τις μειώσεις. Θα θελήσουν να δείξουν ότι με την τεράστια ύφεση, την πτώση της κατανάλωσης και τη διάλυση της κοινωνίας δε μπορεί να υπάρξουν νέες μειώσεις. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα επιδόματα τα οποία θα περάσουν από κόσκινο ώστε να κοπούν εκεί που δεν πρέπει να δίνονται και να μην υπάρξουν περικοπές σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Τέλος, κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο θέμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογή

Keywords
Τυχαία Θέματα