Απέραντο νεκροταφείο το Χαλέπι από τις μάχες για την ανακαταληψή του από το καθεστώς Άσαντ

Στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων έπεσε το πολύπαθο Χαλέπι της Συρίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Λευκά Κράνη», η οποία έσωζε ανθρώπους από τα ερείπια, η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο και είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και της Ρωσίας.

Η οργάνωση αναφέρει πως τα ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα κτήρια είναι γεμάτα νεκρούς.

Όπως γράφει το koolnews.gr, υπάρχουν αναφορές πως οι αντάρτες, οι κυβερνητικοί

ή Ιρακινοί παραστρατιωτικοί (που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ) εκτελούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.

Νεκρή πόλη το Χαλέπι όπως φαίνεται και στο βίντεο:

Το βράδυ της Τρίτης (14.12.2016) αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός για να δοθεί η ευκαιρία σε αντάρτες και αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. Η συριακή κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι άμαχοι δεν κινδυνεύουν.

Τα ξημερώματα της Τρίτης (14.12.2016) επρόκειτο να ξεκινήσει η μεγάλη έξοδος των αμάχων, η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το Χαλέπι και κυρίως από τις ανατολικές περιοχές τις οποίες μέχρι πριν από λίγες ώρες έλεγχαν οι αντάρτες. Αλλά η επιχείρηση δεν ξεκίνησε. Οι λόγοι, επισήμως είναι άγνωστοι.

Η αιτία μάλλον είναι πως κάποιοι δεν αφήνουν τους αμάχους να φύγουν από την πόλη. Αντάρτες υποστηρίζουν πως σιίτες παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό των στρατιωτικών δυνάμεων της Συρίας, εμπόδισαν την εκκένωση από αμάχους των ανατολικών περιοχών της πόλης. «Οι Ιρανοί παραστρατιωτικοί αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ζακαρία Μαλαχιφζί, αξιωματούχος με έδρα την Τουρκία, που υποστηρίζει ανταρτική ομάδα στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), αλλά κανένας δεν είχε αναχωρήσει τουλάχιστον μία ώρα μετά.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

Μαίνονται οι μάχες στην Παλμύρα

Μόλις έπεσε το Χαλέπι, οι μαχητές του ISIS εξαπέλυσαν επίθεση και ανακατέλαβαν την ιστορική πόλη. Ωστόσο, μετά από μία ημέρα οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να τους διώξουν.

Υπό τον πλήρη έλεγχο Ρώσων και Σύρων επανήλθε η αεροπορική βάση Τ-4 στην Παλμύρα μετά από μείζονα αντεπίθεση του συριακού Στρατού υποστηριζόμενου από ρωσικές ειδικές δυνάμεις που επέστρεψαν στην περιοχή μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου.

Δώδεκα συρικά άρματα μάχης Τ-72 και έξι ρωσικά BTR-82A διατέθηκαν για την ανακατάληψη του αεροδρομίου, το οποίο είχε απωλεστεί την Κυριακή το πρωί όταν η συραική φρουρά αποχώρησε για να μην εγκλωβιστεί.

Ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη υποστήριξαν την επιχείρηση.

Λίγες ώρες μετά βίντεο που δόθηκε στην δημοσιοτητα έδειχνε ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 να απογειώνεται για αποστολή από την βάση.

Προς στιγμήν υπήρξαν ερωτήματα αναφορικά με την τύχη της βάσης ύστερα από την επίθεση της ISIS σε παρακείμενη βάση αντιαεροπορικής άμυνας αλλά τα συριακά μαχητικά εξακολουθούν να επιχειρούν κανονικά από την Τ-4.

Βίντεο από τις μάχες του συριακού καθεστώτος με τους τζιχαντιστές:

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα