Αμερικανικά think tanks, σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

18:04 8/6/2012 - Πηγή: Antinews

Το παρακάτω άρθρο- ανάλυση του αμερικάνικου γεωπολιτικού think tank “Sratfor”, γνωστό για την παρρησία του,  επιχειρεί μέσω μίας ιστορικής αναδρομής να αναδείξει την ισχύ  που έχει η Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όμως, αν διαβάσει κάποιος το κείμενο προσεκτικά , είναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο στόχος του είναι να μειωθούν οι φόβοι μίας ενδεχόμενης έξοδου της Ελλάδας

από το ευρώ.

Το βασικό του επιχείρημα είναι, πως η πολύτιμη γεωπολιτική θέση της, σε συνδυασμό με τις ρωσικές και κινεζικές επενδύσεις, θα την κρατήσει στο παιχνίδι για πολλά ακόμη χρόνια.

Ωστόσο, δεν μας εξηγεί αν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι επενδυτές , θα είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν σε μια πτωχευμένη και κοινωνικοπολιτικά ισοπεδωμένη χώρα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση, μαζί με τον πρόσφατο «πόλεμο» που έχει κηρυχθεί μεταξύ ΗΠΑ- Γερμανίας, ξεδιαλύνουν σε ένα βαθμό τις   αμερικάνικες βλέψεις για το ευρωπαϊκό μέλλον. Και να μην ξεχνάμε την υπερπροβολή του ΣΥΡΙΖΑ από τα αμερικανικά κατεστημένα ΜΜΕ.

Ούτε μια προβοκάτσια δεν μπορούν να κάνουν πλέον οι Αμερικάνοι.

Ακολουθεί η ανάλυση:

Η Ελλάδα είναι τοποθετημένη εκεί που η Δύση ξεκινά, και τελειώνει.

Η Δύση, ως ανθρωπιστικό ιδεώδες, ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, όπου η συμπόνια για τον άνθρωπο αντικατέστησε την σκληρότητα των γειτονικών πολιτισμών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Οι πόλεμοι μεταξύ Ελλήνων και Περσών, που περιέγραψε ο Ηρόδοτος, δημιούργησαν μια αντίθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα είναι χώρα χριστιανική, και παράλληλα ορθόδοξη, δηλαδή σε πνευματική εγγύτητα με την Ρωσία, όσο και με την Δύση, ενώ γεωγραφικά βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις Βρυξέλλες, αλλά και από την Μόσχα.

Η Ελλάδα μπορεί να εφηύρε την Δύση μέσω των δημοκρατικών καινοτομιών της εποχής του Περικλή, αλλά για περισσότερα από χίλια χρόνια αποτέλεσε τέκνο του βυζαντινού και του τουρκικού δεσποτισμού. Και ενώ η Ελλάδα ήταν το βορειοδυτικό φυλάκιο της πολιτισμένης αρχαίας Ανατολής, από τότε που η ιστορία μετακινήθηκε προς τον κρύο Βορρά μετά την πτώση της Ρώμης, οι κάτοικοι της ελληνικής χερσονήσου βρέθηκαν να κατοικούν στο πιο φτωχό νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.

Η σύγχρονη Ελλάδα παλεύει με αυτή την κληρονομιά. Σε μια αναπαράσταση των Ελληνοπερσικών πολέμων στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Ελλάδα πολέμησε την Τουρκία μετά τον Α‘ΠΠ, οδηγήθηκε στην ήττα, με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο Έλληνες να δραπετεύσουν από την Μικρά Ασία, συντελώντας έτσι στην περαιτέρω φτωχοποίηση της χώρας. Η ελληνική παρουσία στην Μ. Ασία αποτελούσε μεγάλη πηγή εσόδων, μέχρι που εξαφανίστηκε.

Το ίδιο αιματηρό ήταν και το αποτέλεσμα του Β‘ΠΠ για την Ελλάδα, αφού ακολουθήθηκε από έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δεξιών και κομουνιστών. Η Ελλάδα γλίτωσε (παρά τρίχα) την ένταξή της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα της ασταθούς γεωγραφικής της τοποθέτησης, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα συνέχισε να παλεύει. Μέχρι την δεκαε

Keywords
Τυχαία Θέματα