Ευρωδημοψήφισμα για την Ελλάδα η νέα βόμβα Μέρκελ

09:40 8/6/2012 - Πηγή: Antinews

Με το Σχέδιο Μάρσαλ της μεταπολεμικής περιόδου σύγκρινε η Ανγκελα Μέρκελ τη βοήθεια της Τρόικας προς την Ελλάδα, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, «αν χρειαστεί», στο πλαίσιο της γρηγορότερης ενοποίησης. Ηταν ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα με κύριο αποδέκτη τη Βρετανία, που βρίσκεται εκούσια εκτός ευρώ, αλλά και τη χώρα μας, που «απειλείται» με έξοδο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να ανθίσταται στις πιέσεις  που

της ασκούνται τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να συναινέσει σε ταχείες λύσεις για την ευρωπαϊκή κρίση, η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ισπανία. Μπορεί η χώρα της Ιβηρικής να ισορρόπησε οριακά στις αγορές δανειζόμενη με επιτόκιο 6%, αλλά η νέα υποβάθμισή της κατά τρεις κλίμακες από τον οίκο Fitch από Α σε ΒΒΒ, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την τύχη του κοινού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη έκρουσαν κώδωνα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που αφεθεί ανεξέλεγκτη η θύελλα της ευρωζώνης. Αυτό έγινε στην έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και τις Προοπτικές του 2012.

«Τα συνολικά κονδύλια του περίφημου Σχεδίου Μάρσαλ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασαν το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Τα δύο πακέτα στήριξης και η μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 150% του δικού της ΑΕΠ», απάντησε η καγκελάριος, σε ακροατήριο φοιτητών, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει ευρωπαϊκό έλλειμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Στην ίδια εκδήλωση η Μέρκελ έθιξε μεταξύ σοβαρού και αστείου το ενδεχόμενο να ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπαινισσόμενη πως οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους επειδή δεν εμπιστεύονται το κράτος τους – σε αντίθεση με τους νομοταγείς Γερμανούς.

Εξάλλου σε μια ακόμη έξωθεν προεκλογική παρέμβαση, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, επανέλαβε τις προτροπές στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της , ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας, Ντιρκ Νίμπελ, δηλώνει στη σημερινή «Bild» πως η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αναπτυσσόμενη (δηλαδή τριτοκοσμική) χώρα, αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ περί «Ευρώπης δύο ταχυτήτων» έγιναν στο δίκτυο ARD, με την επισήμανση ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοσιονομική ένωση αλλά και πολιτική ένωση, ώστε να τα κράτη να παραχωρήσουν τον έλεγχο στην Ευρώπη». Διευκρινίζοντας τι εννοούσε, πρόσθεσε ότι πάντοτε υπήρχαν στην Ευρώπη διαφορετικοί βαθμοί ενσωμάτωσης, π.χ. με τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ενοποίηση δεν μπορεί να σταματήσει, επειδή «ο ένας ή ο άλλος δεν είναι έτοιμοι να βαδίσουν μαζί μας».

Αποκρούοντας εξάλλου τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις των Ομπάμα, Ολάντ, Μόντι, Ραχόι, αλλά και κεντρικών τραπεζιτών εκτός Ευρώπης, η Μέρκελ φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. «Δε νομίζω ότι αρκεί μια σύνοδος για να έναν τόσο μεγάλο ανασχεδιασμό της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά. Χθες ο Μόντι επανέφερε στο τραπέζι το θέμα των ευρωομολόγων, συμπλη

Keywords
Τυχαία Θέματα