Ακόμα ένα Βατερλό για τον Τσίπρα και τη στρατηγική του για το χρέος…

15:17 5/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η δήλωση Σταθάκη για το χρέος στο Reuters τυπικά είναι σωστή με την έννοια ότι συμβαδίζει στα συμφωνηθέντα μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς διαχρονικά από το 2012, αλλά πολιτικά τη στιγμή που γίνεται μάλλον υποδηλώνει ένα ακόμα στραπάτσο για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, καθώς μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για τη ρύθμισή του.

Πιο συγκεκριμένα

ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις για τα ομόλογα, τα οποία ωριμάζουν μετά το 2022». Πράγματι η συζήτηση που έτσι και αλλιώς προβλεπόταν από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 αυτό ακριβώς αποτύπωνε. Και όμως από τότε τις ίδιες ακριβώς δηλώσεις του Σαμαρά αλλά και του Βενιζέλου ο Τσίπρας τις εμφάνιζε ως παραίτηση από κάθε διαπραγμάτευση για χρέος και πούλαγε «σκληρή διαπραγμάτευση».

Και τώρα τι ακριβώς ζητάει; Να διώξει το ΔΝΤ στο όνομα του ότι ζητάει σκληρά μέτρα παρά την πιο κοντινή θέση του στο θέμα του χρέους με την ελληνική πλευρά. Τι δείχνει όμως αυτό; Δείχνει ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που ήρθαν στην εξουσία με το σύνθημα της διαπραγμάτευσης του χρέους παραιτούνται από κάθε αξίωση για ρύθμισή του. Πρακτικά όσο και αν διαψεύδει τις ερμηνείες που δόθηκαν στη δήλωσή του ο Γιώργος Σταθάκης αυτό που είπε είναι ότι έχουμε καιρό να συζητήσουμε για το χρέος, οπότε ας κλείσουμε όπως όπως τη συμφωνία με τα μέτρα.

Πράγματι αν αυτό το συνδυάσουμε με την πάγια θέση των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γερμανίας ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει πάση θυσία στο ελληνικό μνημόνιο τότε ο συμβιβασμός που θα βρεθεί για να κλείσει η αξιολόγηση θα είναι ο χειρότερος δυνατός με τα πλέον σκληρά και υφεσιακά μέτρα.

Σε δηλώσεις του ,πάντως, αργότερα, από το Βερολίνο, ο Γ.Σταθάκης χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τα «παραπλανητικά», όπως ανέφερε δημοσιεύματα περί «ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος».

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα