Νέα "φωτιά" στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

14:47 5/4/2016 - Πηγή: Antinews

Η άφιξη, τη Δευτέρα, εκατοντάδων Αρμενίων εθελοντών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν εθνοτικό αρμενικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, ήταν απλά ένα σημάδι της παλιάς έχθρας που αναζωπυρώθηκε, κατά την τρίτη μέρα των μαχών. "Νομίζω ότι αυτό είναι πόλεμος" δήλωσε ο Λεβ Γκεβόρκια, ένας 67χρονος αγρότης και βετεράνος της τελευταίας σύγκρουσης, κατεβαίνοντας από το λεωφορείο με τις ενισχύσεις που κατέφθασαν με ένα λεωφορείο από την Αρμενία στην Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. "Αυτή η γη δεν ήταν ποτέ του Αζερμπαϊτζάν",

είπε. "Και παρεμπιπτόντως, το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι καν χώρα".

Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, ο υπουργός Άμυνας, Ζακίρ Κασάνοφ, έκανε μια δήλωση με την οποία απειλεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση κατά των αρμενικών δυνάμεων στην Στεπανακέρτ, αν συνεχίσουν αυτό που χαρακτηρίζει ως βομβαρδισμό των κατοικημένων περιοχών. Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ανέφερε ότι ο υπουργός Άμυνας είχε θέσει όλες τις μονάδες του στρατού σε επιφυλακή και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει "συντριπτικά χτυπήματα" σε αυτή την πόλη.

Εν μέσω αυτού του ανησυχητικού φαύλου κύκλου κλιμάκωσης, σε μία σύγκρουση που πολλοί άνθρωποι εκτός της περιοχής αυτής είχαν ξεχάσει προ πολλού, καθώς επισκιάστηκε από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε μια προσφορά μεσολάβησης. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα ταξιδέψει στην αρμενική πρωτεύουσα, Ερεβάν, την Πέμπτη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται στο Μπακού την ίδια ημέρα.

"Η κατάσταση μας κάνει να ανησυχούμε βαθύτατα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι εθνοτικές εντάσεις έχουν χωρίσει εδώ και καιρό την κυρίως χριστιανική Αρμενία και το ως επί το πλείστον μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο πόλεμος μεταξύ τους ξέσπασε όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση. Οι διαφορές συνέχισαν να σιγοβράζουν, μετά από την κατάπαυση του πυρός το 1994, με περιστασιακές εξάρσεις βίας. Είναι μία από τις τουλάχιστον πέντε "παγωμένες" συγκρούσεις στα πρώην Σοβιετικά εδάφη, όπου οι πόλεμοι έληξαν με κατάπαυση του πυρός, αλλά χωρίς τελική συμφωνία, με πιο πρόσφατο στην ανατολική Ουκρανία. Όπως συνηθίζεται, η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την έναρξη της τελευταίας μάχης, αυτή τη φορά φέροντας και βαρέα όπλα.

Τη Δευτέρα, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες είχαν πεθάνει και ο στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ αύξησε κατά δύο των αριθμό των νεκρών. Επίσης, τη Δευτέρα, πέντε Αρμένιοι εθελοντές σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο τους χτυπήθηκε από ένα drone του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού του Καραμπάχ. Μαζί με τους τουλάχιστον τέσσερις θανάτους αμάχων και εθελοντών, ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές αυξήθηκε σε 44 μετά από τρεις ημέρες.

Το Κρεμλίνο παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής, ενώ πουλά όπλα και στους δύο. Η Ρωσία διατηρεί επίσης μια μικρή βάση στην Αρμενία. Τη Δευτέρα, ο Ντέιβιτν Μπαμπαγιάν, εκπρόσωπος του προέδρου της αποσχισθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατηγόρησε ευθέως την άλλη περιφερειακή δύναμη στο Νότιο Καύκασο, την Τουρκία, ότι υποδαυλίζει τη βία. Ο Μπαμπαγιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "το Αζερμπαϊτζάν δεν θα μπορούσε να λάβει την απόφαση αυτή από μόνη του". Η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο τη Δευτέρα, αλλά το Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: "Προσευχόμαστε οι αδελφοί μας στο Αζερμπαϊτζάν να επικρατήσουν σε αυτές τις συγκρούσεις".

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός, την Κυριακή, αλλά η μάχη συνεχίστηκε και η Αρμενία απέρριψε τη δήλωση ως ένα τέχνασμα. Το

Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι θα εδραιώσει τον έλεγχό σε ορισμένες στρατηγικές περιοχές που κατέλαβε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο βορειοανατολικό Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αξιωματούχοι από την Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν πει ότι καμία ανακωχή δεν μπορούσε να επιτευχθεί πριν από την επιστροφή των περιοχών αυτών.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
αρμενια τελευταια νεα απο πολεμο.
Τυχαία Θέματα