Άφαντοι... οι μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν από την Χίο στη γειτονική Τουρκία!

14:17 5/4/2016 - Πηγή: Antinews

Μπορεί χθες να ξεκίνησε με πανηγυρισμούς η πρώτη επαναπροώθηση μεταναστών από την Χίο και την Μυτιλήνη στο λιμάνι του Δικελί, επί τη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, η εικόνα όμως σήμερα είναι τελείως διαφορετική.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι περίπου εκατό μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν από την Χίο στην γειτονική Τουρκία.... εξαφανίστηκαν!

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του «www.politischios.gr», ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες

για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας, καθώς «εξαφανίστηκαν» τα περίπου 100 άτομα που θα επέστρεφαν σήμερα στην Τουρκία. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες σε όλο το νησί για τον εντοπισμό τους.

Το πλοίο της εταιρείας που έχει μισθωθεί για τη μεταφορά των μεταναστών στην Τουρκία παραμένει στο λιμάνι, ενώ χθες έφτασε στο νησί επιπλέον ενίσχυση με φρουρούς της Frontex.

Η κατάσταση στο νησί τις τελευταίες ημέρες είναι εκρηκτική με πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στο λιμάνι.

Η δημοτική αρχή σήμερα θα έχει συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προκειμένου να εκκενωθεί το λιμάνι. Χθες έφυγαν 66 άτομα από τη Χίο για το Δικελί, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα έφτασαν στο νησί από τα τουρκικά παράλια περίπου 400 άτομα.

Πάνω από 200 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Α. Αιγαίου

Περισσότεροι από 200 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 187 άτομα. Στη Χίο κανένας και στη Σάμο 20. Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 463 προσφύγων στη Λέσβο, 199 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3021, στη Χίο 1766 και στη Σάμο 479. Σημειώνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των όσων δίνονται ως διαμένοντες στο χοτ σποτ της Χίου, από την περασμένη Παρασκευή, έχοντας εγκαταλείψει τη δομή, διαμένουν είτε στον καταυλισμό του δήμου στη Σούδα του κάστρου της πόλης είτε στο λιμάνι της πόλης, μέρος του οποίου έχουν καταλάβει διεκδικώντας τη μεταφορά τους στον Πειραιά, προκειμένου λένε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη.

Μερικός αποκλεισμός από πρόσφυγες του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου

Κανονικά διεξάγεται η κίνηση όλων των οχημάτων στη εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, σημείο το οποίο είχαν αποκλείσει χθες πρόσφυγες και μετανάστες, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές αποχώρησαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα από το σημείο, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να έχει αποκατασταθεί.

Αντίθετα, συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός στον ίδιο οδικό άξονα, στον κόμβο του Πολυκάστρου, όπως επίσης στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου. Πρόσφυγες και μετανάστες κατέβαλαν από το Σάββατο το οδόστρωμα στα δύο συγκεκριμένα σημεία, επιτρέποντας τη διέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

Στο μεταξύ, για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Πηγή:e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα