Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς στους κόλπους της συγκυβέρνησης, οι πιθανότητες να ξεπεραστεί ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής είναι αυτή τη στιγμή 65-35%. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πολιτικό κλίμα της περιόδου που θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή και κυρίως εάν θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα, δεν υπάρχουν περιπλοκές και

δεν ληφθούν επώδυνα μέτρα.

Στα ενδότερα της κυβέρνησης λένε ότι τελικά δεν θα 'ναι και τόσο δύσκολο να βρεθούν από τη σημερινή Βουλή 180 βουλευτές- 25 επιπλέον από την κυβερνητική πλειοψηφία- για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα όσα γίνονται στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ενδεικτικά: προ ημερών αποχώρησε ο Παναγιώτης Μελάς που επιμένει ότι υπάρχουν άλλοι τέσσερις βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Μαρία Κόλλια που τηρεί μια περίεργη στάση (προ ημερών έκανε δυο αντιφατικές δηλώσεις), ενώ η Έλενα Κουντουρά είχε το βράδυ της Τετάρτης θερμή χειραψία με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, παρουσία του Δημήτρη Σταμάτη.

Πάντως οι ακραίες δηλώσεις Σκουρλέτη και άλλων συριζαίων για κουμπαράδες και χρηματισμούς βουλευτών το μόνο που δείχνει είναι την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ μήπως τελικά -αν και προηγείται στις δημοσκοπήσεις - δεν καταφέρει να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές με αφορμή την αλλαγή Προέδρου.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «δεμένους» τους 121 βουλευτές που θα μπλόκαραν την εκλογή Προέδρου είναι φανερό ότι δεν θα αναλωνόταν ο Τσίπρας και τα στελέχη του σε πολιτικές μικρότητες για δωροδοκίες, «εφιάλτες» και αποστασίες τύπου 65 . Κυρίως γιατί γνωρίζει ότι τέτοιου είδους ,μακροβούτια στο βούρκο απομακρύνουν τους σκεπτόμενους και κεντρώους ψηφοφόρους που επιθυμεί με κάθε τρόπο να προσελκύσει ο Τσίπρας .

Τα 121 «όχι» στον Πρόεδρο δεν έχουν ακόμη βρεθεί ,για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει σήμερα την ψήφο 46 βουλευτών - των 24 ανεξάρτητων και των 22 της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Συμπέρασμα: οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους παραμονές των εκλογών του Προέδρου αναλόγως με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αλλά και το πρόσωπο του υποψηφίου.

Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις που δεν φαίνονται ρόδινες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα