Ιρανικά αεροσκάφη κατά του ISIS

Ιρανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο –κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Τεχεράνη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης, ιρανικά F-4 Phantom επιτέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε στόχους τζιχαντιστών στην επαρχία Ντιγιάλα, στα σύνορα με το Ιράν. Οι ιρανικές αεροπορικές επιδρομές, που δεν έγιναν σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, εκφράζουν την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να συμμετάσχει στην εκστρατεία απόκρουσης

του Ισλαμικού Κράτους, που αποτελεί κοινό εχθρό για τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου σημείωσε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση του Ιράκ και όχι στην Ουάσινγκτον να συντονίσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται από τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Τίποτε δεν έχει μεταβληθεί ως προς την πολιτική μας, σύμφωνα με την οποία δεν συντονίζουμε τη δράση μας με τους Ιρανούς», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας την θέση αρχής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Το Ιράν πάντως δεν επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. «Δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική του Ιράν για την χορήγηση βοήθειας και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους ιρακινούς αξιωματούχους στον αγώνα κατά του Daech», δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μαρζίεχ Αφχάμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν επιβεβαιώνω τις πληροφορίες για στρατιωτική συνεργασία με το Ιράκ. Προσφέρουμε στρατιωτική και συμβουλευτική υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.

Αν και το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως συζητήσει τους τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ουάσινγκτον φροντίζει να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι δύο χώρες δεν έχουν στρατιωτική συνεργασία.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα