Σε κίνδυνο η πατρίδα

Μόνο συμπτώσεις δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Δεν είναι απλά μια οικονομική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που θα λυθεί έτσι απλά με ένα μνημόνιο ή με ρήξη. Όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου καλή και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει και τι επιδιώκουν κάποια ξένα κέντρα.

Σε μια χρονική στιγμή που η χώρα «καίγεται» για το μέλλον της στην οικονομία έρχονται οι Αμερικανοί και

ουσιαστικά αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Η πρόκληση ολοφάνερη και πολύ μεγάλη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Ισλαμικό Κράτος. Παρ’ ότι η αμερικανική διπλωματία είχε ενημερωθεί και προειδοποιηθεί από την Αθήνα εντούτοις προχώρησαν στην πρόκληση εξοργίζοντας δικαιολογημένα τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από τη Σύνοδο.

«Ο λόγος της μη αυτοπρόσωπης συμμετοχής του κ. Βενιζέλου ήταν το γεγονός ότι, παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συγκάλεσαν τη σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του Ο.Η.Ε., ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από τον Τζον Κέρι, αλλά μπορείς να βγάλεις άκρη με τους Αμερικανούς; Η ουσία είναι ότι μας έστειλε ένα μήνυμα η Ουάσιγκτον για το θέμα των Σκοπίων που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και θα πρέπει να το συνδέσουμε με το γεγονός ότι οι πιο σκληροί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναδεικνύονται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι κύριοι εκφραστές δηλαδή της αμερικανικής θέσης.

Δεν είναι μόνο αυτά. Στις πρόσφατες εξελίξεις με τα κυπριακά οικόπεδα και την πρόκληση των Τούρκων με το Μπαρμπαρός οι Αμερικανοί έκαναν τους κουφούς και τους τυφλούς και δεν στήριξαν όσο έπρεπε τις κυπριακές θέσεις, παρ’ ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μας. Πολύ περισσότερο οι Ευρωπαίοι οι οποίοι δεν στήριξαν μια χώρα – μέλος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο οι Τούρκοι σουλατσάρουν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί και ο Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα αφού πρώτα προκαλεί λέγοντας ότι θέλει να κάνει υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη. Ποια η στάση των ξένων; Απάθεια, αδιαφορία, προκλητική αντιμετώπιση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και η χώρα θα πρέπει να προσέξει πολύ καθώς βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο οικονομικός πόλεμος που μας έχουν κηρύξει δε μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τήρησε κάποιες δεσμεύσεις της. Έχει πολύ βαθύτερες αιτίες. Από την άλλη, ο νέος επικίνδυνος κύκλος συζητήσεων που ανοίγει σε εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό ή τα ελληνοτουρκικά δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τη χώρα. Και δεν το λέμε μόνο για τώρα. Για σκεφτείτε μόνο να έχουμε πολιτική αστάθεια, πιθανή αλλαγή κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά τις τύχες της χώρας στα χέρια του; Τρόμος και μόνο με τη σκέψη, όμως, δυστυχώς έρχονται πολύ άσχημες ημέρες και μακάρι να βγούμε ψεύτες.

Διότι όπως έχουμε ξαναγράψει, μια οικονομική καταστροφή μπορεί να την διαχειριστούμε, να δουλέψουμε από την αρχή και να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Μια εθνική τραγωδία όμως δεν μπορούμε να τη δεχθούμε, ούτε να την αντέξουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα