Πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα ωφελήσει την Ελλάδα

Η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου δίνει μια απρόσμενη ώθηση στις χώρες της νότιας Ευρώπης που έχουν πληγεί από την κρίση, καθώς η μείωση του κόστους των καυσίμων συμβάλλει στην ανάκαμψη της ζήτησης, γράφει το Bloomberg.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 1 τοις εκατό στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, με τις τιμές του πετρελαίου

μεταξύ 80-90 δολ. το βαρέλι, είπε η κυβέρνηση. Η Ιταλία, που βρίσκεται στο τέταρτο έτος της ύφεσης, μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, με την σταθερή πτώση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την BNP Paribas SA. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για την ανάπτυξη της περιοχής» σχολιάσει ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Credit Agricole με έδρα το Παρίσι. «Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, σαφώς θα ωφεληθούν».

Ο ρημαγμένες από την κρίση Νότος προσβλέπει σε ένα απροσδόκητη όφελος από την πτώση του πετρελαίου, έπειτα από χρόνια συστολής που άφησε στις χώρες του χρέος σε επίπεδα ρεκόρ και την ανεργία να περιπλέκει την οικονομική ανάκαμψη. Ως εισαγωγείς πετρελαίου, οι χώρες κερδίζουν οικονομικά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με την υψηλότερη παραγωγή των ΗΠΑ εδώ και 30 και πλέον χρόνια, συνέβαλαν στην πτώση άνω του 40 τοις εκατό της τιμής του αργού πετρελαίου τύπου Brent, από το υψηλό των 115 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος αντιστάθηκε στην επέκταση των αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κρίσης, χαρακτήρισε την πτώση της τιμής του πετρελαίου ένα «μίνι πακέτο τόνωσης της οικονομίας».

Πτώση του ευρώ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, που είναι υπεύθυνος για τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας προσφοράς, παρέτεινε την πτώση με την αντίσταση στις εκκλήσεις της περασμένης εβδομάδας να μειωθεί ο στόχος ημερήσια παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια. Την 1η Δεκεμβρίου, το Brent υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης βοηθήθηκαν επίσης από την πτώση του ευρώ. Ενώ η πτώση περιορίζει τα κέρδη που προέρχονται από το λιγότερο ακριβό πετρέλαιο σε δολάρια, καθιστά τα αγαθά που παράγουν φθηνότερα για εξαγωγές. Το ευρώ έχει χάσει το 9,5 τοις εκατό της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αυτό το έτος.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η υποτίμηση του ευρώ θα βοηθήσουν την Ισπανία, ενδεχομένως, να υπερβεί τον στόχο ανάπτυξης 2 τοις εκατό για το 2015, μια πρόβλεψη που φαινόταν αισιόδοξη πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι αρχικές εκτιμήσεις ανάπτυξης της χώρας βασίστηκαν σε μια δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που προέβλεπαν τη μέση τιμή του πετρελαίου στα 104 δολ. το βαρέλι και τη διαπραγμάτευση του ευρώ στα 1,30 δολάρια.

Ώθηση στον ευρωπαϊκό Νότο

«Υπήρχαν πολλές πτυχές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη όταν η κυβέρνηση έκανε τις προβλέψεις της, που μπορεί να μας βοηθήσουν», δήλωσε ο ισπανός Υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος την περασμένη εβδομάδα. «Η υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ μπορεί να μας βοηθήσει, όπως και η πτώση των τιμών των βασικών αγαθών». Ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας Μανουέλ Ροντρίγκες δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπολογίστηκε με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και ότι η πτώση «έχει πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στην Ελλάδα, η χαμηλότερη τιμή μεταβάλλει τους υπολογισμούς για τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς «παλεύει» με ποσοστό ανεργίας άνω του 26 τοις εκατό. «Θα υπάρξουν βέβαια ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι εθνικές οικονομίες θα ασχοληθούν με τους προϋπολογισμούς τους για το 2015» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξη χθες στην Αθήνα. Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει και το επόμενο έτος, είπε. Το μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι μία χαμηλότερη τιμή μπορεί να αμβλύνει τις επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όταν η χώρα ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για την εξερεύνηση πριν από τρεισήμισι χρόνια, η τιμή του Brent ήταν 117 δολάρια το βαρέλι.

Ελληνική έρευνα

«Η Ελλάδα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά υπόψη, όσον αφορά τους νέους γύρους αδειοδότησης» σχολιάζει ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas SA, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής και έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. «Η προσπάθεια να διερευνήσουν για υδρογονάνθρακες στη χώρα συνεπάγεται εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους και απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση από τους επενδυτές».

Μία πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολ. για πάνω από τρία έως τέσσερα τρίμηνα θα μπορούσε να συμβάλει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, ακόμη και αν περικόψει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον πληθωρισμό για δύο χρόνια, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση η BNP Paribas. Παρόλα αυτά, η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής ζήτησης θα μπορούσε να σταματήσει τα οφέλη από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας σε σύγκριση με μια πιο ισχυρή ώθηση στις ΗΠΑ, όπου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι μεγαλύτερη, αναφέρει η BNP Paribas. Ο άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, που θα μπορούσε να μετριάσει τον αντίκτυπο στην κατανάλωση.

www.bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα