Αίγυπτος: Η δίκη του Μόρσι είναι μια δοκιμασία για τη δημοκρατία της χώρας

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έφτασε σε δικαστήριο του Καΐρου, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες των αντιπάλων του. Οι υποστηρικτές του θεωρούν τη δίκη μέρος της εκστρατείας της στρατιωτικής κυβέρνησης, να συντρίψει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να αναβιώσει το αστυνομικό κράτος.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ένας πρόεδρος ο οποίος έχει ανατραπεί δικάζεται στην Αίγυπτο, ένα

έθνος που πολλοί φοβούνται ότι επιστρέφει σε μια αυταρχική διακυβέρνηση. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει τις διαδηλώσεις ενάντια στην καταπίεση του στρατού, που ανέτρεψε τον Μόρσι στις 3 Ιουλίου. Τα έντονα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα υπενθύμιζαν την καταστολή, κατά την οποία εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν.
Η εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 είχε δημιουργήσει την ελπίδα ότι η Αίγυπτος θα εκδημοκρατιστεί και θα στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, απολαμβάνοντας τελικά την οικονομική ευημερία. Αντ’ αυτού, η πάλη για την εξουσία μεταξύ της Αδελφότητας και της κυβέρνησης που στηρίζει ο στρατός έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Η δίκη του Μόρσι και 14 ακόμα ισλαμιστών με την κατηγορία της υποκίνησης βίας είναι πιθανό να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην αντιπαράθεσή τους. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υποκίνηση της βίας, που σχετίζονται με τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων σε συγκρούσεις έξω από το προεδρικό μέγαρο, τον Δεκέμβριο, ότανο Μόρσι εξόργισε τους αντιπάλους του με διάταγμα που επέκτεινε τις εξουσίες του. Οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ισόβια ή και θανατική ποινή αν κριθούν ένοχοι.
Ο Μόρι έφτασε στο δικαστήριο με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από άγνωστη τοποθεσία με ελικόπτερο. Η δίκη λαμβάνει χώρα στον ίδιο χώρο όπου έχει δικαστεί και ο Μουμπάρακ για συνενοχή στη δολοφονία διαδηλωτών. Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον έκπτωτο ηγέτη. Ένα πανό έγραφε: «Η θέληση του λαού έχει βιαστεί», μια αναφορά στην κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Η πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αιγύπτιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και μετά κατά του Μόρσι, σφραγίστηκε από το στρατό με συρματοπλέγματα.

Η Αδελφότητα είχε κερδίσει όλες τις εκλογές από την πτώση του Μουμπάρακ, με τον Μόρσι να αναλαμβάνει τελικά την εξουσία. Ωστόσο, εκατομμύρια Αιγύπτιοι απογοητεύθηκαν από τον τρόπο διακυβέρνησής του και βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν την παραίτησή του. Ο στρατός, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί τη βούληση του λαού, τον καθαίρεσε και ανακοίνωσε έναν πολιτικό οδικό χάρτη που είπε ότι θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Αλλά οι υποσχέσεις δεν έχουν πείσει τους δυτικούς συμμάχους της Αιγύπτου, οι οποίοι ήλπιζαν ότι ο ασφυκτικός κλοιός της στρατιωτικής εξουσίας θα διαλυόταν.

Πρόσκληση για διαμαρτυρίες
Την παραμονή της δίκης του Μόρσι, η εφημερίδα Al Watan της Αιγύπτου κυκλοφόρησε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της, το οποίο είπε ότι τον έδειχνε να μιλάει με αγνώστους κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Ντυμένος με μια φόρμα, ο Μόρσι είπε ότι η ανατροπή του ήταν «ένα έγκλημα από κάθε άποψη». Η Al Watan δεν είπε πότε τραβήχτηκε το βίντεο. Η Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές του να οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις, αλλά το μέγεθός τους έχει συρρικνωθεί λόγω της έντονης αστυνόμευσης.
«Πιστεύουμε ότι ο ηρωικός αιγυπτιακός λαός δεν θα εγκαταλείψει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τις αξίες του για να παρασυρθεί στην άδικη φάρσα της δίκης», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της. Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ προειδοποίησε την ομάδα: «Αν η Αδελφότητα διαπράξει παραβιάσεις, θα το μετανιώσει».
Η αστυνομία διέλυσε δύο στρατόπεδα υποστήριξης τους Μόρσι στις 14 Αυγούστου και εκατοντάδες ισλαμιστές σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ηγετών της Αδελφότητας. Η παλαιότερη και πλέον σημαντική ισλαμική ομάδα της Αιγύπτου έχει επίσης απαγορευθεί και τα ταμεία της κατασχέθηκαν. Ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρι, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Λίγοι αμφιβάλλουν για τη νίκη του σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
Η Αδελφότητα θεωρεί την απομάκρυνση του Μόρσι πραξικόπημα, το οποίο ανέτρεψε τις δημοκρατικές κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ. «Είναι σαφές ότι ο στόχος αυτής της δίκης, καθώς και οποιασδήποτε αγωγής κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι να εξαφανίσει την ομάδα, καθώς και τυχόν ισλαμικά κινήματα από την πολιτική ζωή», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταμάτι, δικηγόρος υπεράσπισης του Μόρσι.
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η δίκη είναι μια «δοκιμασία για τις αιγυπτιακές αρχές», οι οποίες θα πρέπει να δώσουν στον Μόρσι μια δίκαιη δίκη. Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έκανε επίσης έκκληση για μια δίκαιη και με διαφάνεια δίκη για όλους τους Αιγυπτίους. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η πορεία προς τη δημοκρατία ήταν δύσκολη και ότι μια πλήρης πολιτική μεταμόρφωση θα χρειαστεί χρόνο. Μιλώντας στο Reuters, ο Οσάμα Μόρσι, ο 30χρονος γιος του έκπτωτου προέδρου, είπε ότι δεν εγκρίναν στον πατέρας του έναν δικηγόρο υπεράσπισης και ότι η οικογένεια δεν αναγνωρίζει και δεν θα παρακολουθήσει τη δίκη.

http://www.reuters.com/article/2013/11/04/us-egypt-mursi-trial-idUSBRE9A303P20131104

Keywords
Τυχαία Θέματα