Γερμανοί διανοούμενοι: Δώστε άσυλο στον Σνόουντεν

Όλο και περισσότερα δημόσια πρόσωπα στη Γερμανία ζητούν να δοθεί άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ πάνω από 50 προσωπικότητες ζητούν από το Βερολίνο να εντείνει την υποστήριξή του στον πληροφοριοδότη της NSA, μέσω επιστολής τους στο Der Spiegel.

Ο Χάινερ Γκάισλερ, πρώην γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει στο αίτημα: «Ο Σνόουντεν

έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον δυτικό κόσμο και είναι πλέον στο χέρι μας να τον βοηθήσουμε». Ο συγγραφέας και διανοούμενος Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ υποστηρίζει στην παρέμβασή του ότι «το αμερικανικό όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη» και υποστηρίζει πως η Νορβηγία είναι σε καλύτερη θέση να προσφέρει άσυλο στον Σνόουντεν, δεδομένου του γεγονότος ότι πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Λέον Τρότσκι το 1935. Ο ίδιος, θρηνεί για το γεγονός ότι «η Βρετανία έχει γίνει αποικία των ΗΠΑ», καθώς θεωρεί τον Σνόουντεν προδότη.
Η λίστα των δημοσίων προσώπων περιλαμβάνει τον ηθοποιό Ντάνιελ Μπρουλ, τον μυθιστοριογράφο Ντάνιελ Κέλμαν, τον επιχειρηματία Ντιρκ Ρόσμαν, την φεμινίστρια-ακτιβίστρια Άλις Σβάρτσερ και τον πρόεδρο του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Ράινχαρντ Ράουμπαλ.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό δημοσιεύει επίσης ένα «μανιφέστο για την αλήθεια», γραμμένο από τον Σνόουντεν, στο οποίο ο πρώην συνεργάτης της NSA προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι κατάσκοποι να καθορίζουν την πολιτική ατζέντα.

«Στην αρχή, κάποιες από τις κυβερνήσεις που εκτέθηκαν από τις αποκαλύψεις της μαζικής παρακολούθησης ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία σπίλωσης. Εκφόβισαν δημοσιογράφους και ποινικοποίησαν τη δημοσίευση της αλήθειας. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό ήταν ένα λάθος και ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Η συζήτηση που προσπάθησαν να σταματήσουν γίνεται πλέον σε όλο τον κόσμο», γράφει ο Σνόουντεν στο σύντομο σχόλιό του στο Der Spiegel.

Καθώς η έκκληση για τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των αποκαλύψεων της NSA εντείνεται στη Γερμανία, Η Μέρκελ φαίνεται να αποφεύγει την άμεση αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Αρκετοί πολιτικοί από το κόμμα της καγκελαρίου έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συναντήσουν τον Σνόουντεν στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να προσκαλέσουν τον πληροφοριοδότη στη Γερμανία. Το Κρεμλίνο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να συναντήσουν τον Σνόουντεν στη Μόσχα. Ο Σνόουντεν είναι ελεύθερος να συναντήσει όποιον θέλει και κανείς δεν θα τον σταματήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με έναν πολιτικό από το γερμανικό κόμμα των Πρασίνων στη Μόσχα την Πέμπτη, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σνόουντεν εξέφρασε επιφυλάξεις για μια τέτοια λύση. Καταθέτοντας σε μια γερμανική κοινοβουλευτική έρευνα στη Ρωσία, όπου το άσυλο του τελειώσει τον προσεχή Ιούνιο, ο Σνόουντεν δεν θα λύσει το πρόβλημά του. Αν φύγει από τη Ρωσία για να καταθέσει στην Bundestag, θα χάσει την τρέχουσα κατάστασή του, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Μέρκελ προσπαθεί να επιλύσει την τρέχουσα διπλωματική κρίση με μια νέα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντί να πιέζει για μια πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων. Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ανέφερε την Κυριακή ότι οι δύο χώρες ήταν κοντά σε μία «μη κατασκοπευτική» συμφωνία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά την έναρξη του νέου έτους. Μια αντιπροσωπεία Γερμανών πολιτικών επισκέφθηκαν το Λευκό Οίκο για τις συζητήσεις, την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ως προς το εάν η Μέρκελ χρησιμοποιεί την κρίση για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τη γερμανική συμμετοχή στην ομάδα «five eyes» – το κοινό δίκτυο πληροφοριών ανάμεσα στην Αμερική, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ αρνήθηκε ότι η Γερμανία επιθυμεί να ενταχθεί στην αγγλόφωνη ομάδα.

theguardian

Keywords
Τυχαία Θέματα