Αχ, βρε κατακαημένη Ελλάδα, πώς σε κατάντησαν…

Ενός Μπακογιάννη Δούκας έπετο και το έργο αμφοτέρων αρχίζει και φαίνεται. Η όψη της πρωτεύουσας γίνεται τραγικοκωμική 

Του Παναγιώτη Λιάκου

Τι σχέση έχει ο ελληνικός πολιτισμός μ’ εκείνον των Εσκιμώων* (ή, ορθότερα, Ινουίτ); Τον Χάρη Δούκα! Ο δήμαρχος, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια του «μαγικού» διδύμου Καμίνη – Μπακογιάννη, πριν από λίγες ημέρες μπαστάκωσε στο άλσος Ιλισίων ένα πράγμα που καταπώς λένε είναι άγαλμα (δεν του φαίνεται) και το οποίο αποκαλείται Ινουκσούκ. Το χρησιμοποιούσαν οι Ινουίτ περίπου ως οδοδείκτη. Ο Δούκας το χρησιμοποιεί για να συσφίξει τις σχέσεις με τον

Καναδά αλλά και για να εκδηλώσει την αντίληψη που έχει για την αισθητική, η οποία πρέπει να αναδεικνύεται από τη δημοτική Αρχή.

Κάθε μέρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους καφενέδες, στα καπηλειά, στις πλατείες και στους παιδότοπους άκουγες συζητήσεις για την έλλειψη αγαλμάτων Ινουκσούκ στην Αθήνα και για την κατεπείγουσα ανάγκη να αρχίσουμε όλοι να νιώθουμε σαν Εσκιμώοι στον τόπο μας.

Ήταν πάνδημο το αίτημα να κάνουμε τους Καναδούς να νιώσουν καλύτερα στην Αθήνα, κοτσάροντας δημιουργήματα που θυμίζουν στοίβες από τουβλάκια Lego και το παιχνίδι Jenga. Τι να τους κάνεις τους ξεπερασμένους ήρωες και τάχα μου δήθεν σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, των αλεξανδρινών χρόνων, του Βυζαντίου και της νεότερης εποχής; Η περίοδος Δούκα έπρεπε να αρχίσει την πορεία της προς τη δόξα με ένα άγαλμα Ινουκσούκ, που θα χρησιμοποιούν και οι περαστικοί ως οδοδείκτη.

Αχ, βρε κατακαημένη Ελλάδα, πώς σε κατάντησαν…

* Σύμφωνα με τη Wikipedia: «Ινουίτ είναι το όνομα των Ιθαγενών της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Ο όρος «Εσκιμώος» θεωρείται από τους Ινουίτ προσβλητικός και ρατσιστικός. Στη γλώσσα τους η λέξη Ινουίτ (Inuit) σημαίνει «άνθρωποι» (πληθ. του inuk «άνθρωπος»), ενώ η λέξη «Εσκιμώος» αποτελεί μεταφορά του γαλλικού esquimaux, λέξη αλεουτικής αρχής (eskimants= τρώει ωμά, από το eski= ωμός + mants= τρώει). Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τούλε (Thule), που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία έπειτα από τρεις αιώνες (1300) και λίγο αργότερα, το 1400 στην ανατολική».

The post Αχ, βρε κατακαημένη Ελλάδα, πώς σε κατάντησαν… appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα