Guardian: To Grexit επιστρέφει στην ευρωπαϊκή ατζέντα

13:27 7/3/2016 - Πηγή: Antinews

Μετά από τρία μνημόνια και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους της ιστορίας, η συζήτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να βγει ή όχι από το κοινό νόμισμα ξανανοίγει, γράφει ο Guardian. Το σημερινό Eurogroup θα κρίνει εν πολλοίς αν θα προχωρήσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς, σημειώνει η εφημερίδα.

"Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη την παρούσα στιγμή

από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι", υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. "Τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη".

Το Eurogroup γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή. Η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη (σχεδόν 25% και λίγο λιγότερο από 50% ανάμεσα στους νέους) και πολλές επιχειρήσεις μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Παράλληλα, ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, επισημαίνει ο Guardian.

Όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιώνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια, σημειώνει το άρθρο. Η βασική διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ οι νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι αδιανόητες για την κυβέρνηση. Τέλος, υπενθυμίζει τη δήλωση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι "το προσφυγικό και η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν πρέπει να συγχέονται".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα