Reuters: Η ελληνική συμφωνία βάζει την ευρωζώνη σε τροχιά αργής ανάκαμψης

Η ευρωζώνη βρίσκεται στην αίθουσα ανάνηψης τώρα που ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί για ένα-δύο χρόνια, αλλά δεν είναι ακόμη ασφαλής από μια ιαπωνικού στυλ «χαμένη δεκαετία». Ο δρόμος διαφυγής του νομίσματος εξαρτάται περισσότερο από το ρυθμό της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ώστε να προχωρήσει η παγκόσμια οικονομία, παρά από το πολιτικό μείγμα στην Ευρώπη, η οποία θα συνεχίσει να ευνοεί την λιτότητα έναντι της ανάπτυξης για το 2013.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να συρρικνωθούν από τα προγράμματα διάσωσής τους και να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους, αποδεικνύοντας ότι η προσκόλληση σε ένα σχέδιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να λειτουργήσει.

Αλλά υπάρχουν ερωτήματα και ερωτηματικά και για τις δύο. Και η Ελλάδα, όπως με  τα θαύματα, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο και άλλη διαγραφή του χρέους. Οι ζοφερές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και των οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι η 17μελής νομισματική ζώνη του ευρώ μπορεί να παραμείνει σε ύφεση όλο το επόμενο έτος, αυξάνοντας τις στρατιές των ανέργων και πιέζοντας τις προσπάθειες για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του υπερβολικού χρέους.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι αφθονούν: πιθανή κοινωνική εξέγερση εναντίον της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, ένας ασαφές εκλογικό στην Ιταλία και ίσως αναταραχές στα εργασιακά για τις πιο μετριοπαθείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακινήθηκαν στη Γαλλία.

Η τελευταία συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη, μειώνοντας το χρέος της τώρα και υπαινισσόμενοι επίσημη ελάφρυνση του χρέους αργότερα, έχει εξαλείψει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα οικονομικό σοκ που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου πανικό στην αγορά και να στείλει το ευρώ πίσω στα επείγοντα.

Η ανακούφιση της αγοράς μετά την ελληνική συμφωνία, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει το ευρώ, βοήθησε την Ιταλία να πουλήσει την Πέμπτη το τελευταίο 10-ετές ομόλογό της για το 2012 στη χαμηλότερη απόδοση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί την αποκάλεσε «σημείο καμπής για την ευρωζώνη, επειδή βοηθά στην αναδημιουργία σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Η μοίρα της Ελλάδας δεν θα είναι πλέον ένα καθημερινό θέμα».

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, χρησιμοποιώντας μια μεταφορά με το ποδόσφαιρο, είπε ότι η κορύφωση της κρίσης χρέους τελείωσε και «τώρα είμαστε στο δεύτερο ημίχρονο».

Άλλοι αναλυτές είναι λιγότερο πεπεισμένοι. Ο Μουτάμα Ρχμάν της Eurasia Group δήλωσε ότι η ελληνική λύση «κρατά την παράσταση στο παιχνίδι αλλά δεν είναι καθοριστική».

Γερμανική καθυστέρηση

Η εκστρατεία για τις γενικές εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο σημαίνει ότι τολμηρότερα βήματα προς τη διαγραφή του χρέους ή την ανταλλαγή υποχρεώσεων θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστ

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews