NYT: Ο Τσίπρας δεν πρέπει να επιτρέψει στον Πούτιν να τον χρησιμοποιήσει

16:35 7/4/2015 - Πηγή: Antinews

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις. Θα πρέπει σύντομα να βρει χρήματα για να εξοφλήσει τα χρέη της και να βελτιώσει την οικονομία της. Δεδομένων αυτών των δυσκολιών, θα μπορούσε να είναι δελεαστικό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, γράφουν σε κεντρικό τους άρθρο οι New York Times.

Ελλάδα

και Ρωσία συνδέονται με στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πούτιν, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό που ξαφνιάζει είναι το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψής του, η οποία έρχεται μόλις μια μέρα πριν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο ύψους 458 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι προηγούμενες δηλώσεις του Τσίπρα, στις οποίες επικρίνει τις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι προτίθεται να επιτύχει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στην Ρωσία για την οικονομική της διάσωση, αφού η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναμένεται να συρρικνωθεί 3% φέτος.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Τσίπρας δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Αλλά έχει πει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης αποτελούν μια «αδιέξοδη πολιτική». «Αυτή η στάση είναι πολύ επιζήμια επειδή οι κυρώσεις έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά και όλα τα μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκτασή τους» αναφέρει το άρθρο.

Από την πλευρά του ο Πούτιν έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στο να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις διαφορές στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο φλερτ με την Κύπρο όταν η χώρα στέρευε από ρευστό και υποσχέθηκε να της παραχωρήσει δάνειο σε αντάλλαγμα την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε εμπορικό λιμάνι της χώρας. Το ίδιο συνέβη και με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «σύμμαχό» του, ενώ πέρυσι, μια ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Θα ήταν θρίαμβος όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις του Πούτιν αν ο Τσίπρας επέκρινε δημοσίως τις κυρώσεις ενώ είναι στη Μόσχα.

Αν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία ο Τσίπρας αφήσει να φανεί πως «συνάπτει συμφωνίες με τον Πούτιν ή πως τον στηρίζει την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κοινό μέτωπο για την Ουκρανία, αυτό που θα καταφέρει είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχέσεις της κυβέρνησής του με αυτά τα κράτη διέπονται ήδη από μια παγωμάρα και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά αυτών των χωρών για να ανακάμψει η οικονομία της» σημειώνει το άρθρο. Και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ο Πούτιν θέλει να συνάψει συμμαχία με οποιονδήποτε ηγέτη φαίνεται να συγκρούεται με την ΕΕ. Αλλά ο Τσίπρας θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ώστε να μην επιτρέψει να τον χρησιμοποιήσει ο Πούτιν με στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας».

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα