FT: H κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα και από επιχειρήματα

16:35 7/4/2015 - Πηγή: Antinews

«Για μια κυβέρνηση που αγωνίζεται να αποπληρώσει αυτήν την εβδομάδα δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με εξαιρετική χαλαρότητα την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές», τονίζουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την

περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα έστειλε μία βασανιστικά καθυστερημένη επανάληψη του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητώντας να συνεχιστεί η διάσωση της.

Αν και η επιστολή ήταν πληρέστερη σε σχέση με τις προηγούμενες απόπειρες της κυβέρνησης, εν τούτοις, εξακολουθεί να υπολείπεται μιας συνολικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καθορίσει μακροπρόθεσμα σχέδια χωρίς τη διαρκή απειλή της πτώχευσης.

Οι προτάσεις των μέτρων, όπως λένε οι FT, είναι χρήσιμες αλλά ταυτόχρονα αντιπαραγωγικές και δονκιχωτικές. Είναι χρήσιμες γιατί διασφαλίζουν τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι δονκιχωτικές γιατί η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ευχολόγιο και θα μπορούσε να αυξήσει τελικά τις offshore. Είναι αντιπαραγωγικές γιατί θα παγώσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Ορισμένες ρυθμίσεις, όσο καλοπροαίρετες και αν είναι, θα πλήξουν βραχυπρόθεσμα την ζήτηση σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία παλεύει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, λέει το δημοσίευμα.

Η πάταξη της «μη καταβολής του ΦΠΑ», για παράδειγμα, είναι ένας αξιέπαινος στόχος, δεδομένης της μεγάλης φοροδιαφυγής. Αλλά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν δεν αντισταθμιστεί με φορολογικές περικοπές αλλού, να μειώσει τις ταμειακές ροές των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Κάτι που θα πλήξει και άλλο την ελληνική οικονομία αυτήν την περίοδο.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει μεγάλη καχυποψία μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ότι τελικά δεν θα τηρήσει τίποτα από όσα έχει συμφωνήσει.

Σε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης έχει συμβάλλει και η στάση του κ. Τσίπρα. Ο κ Τσίπρας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία θεωρείται «αντίβαρο» προς την ΕΕ. Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύει στη Μόσχα. Η Αθήνα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά η κριτική που αναμένεται να ασκήσει για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα είναι μια ακόμη ανέξοδη πρόκληση.

Η έμμεση απειλή της Ελλάδας για απαλλαγή από τις υποχρεώσεις που έχει ως κράτος μέλος της ΕΕ, μέσω της παροχής βοήθειας από τη Ρωσία είναι, πραγματικά χωρίς αντίκρισμα.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν αργά, ο κίνδυνος ότι η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα, θα υποστεί έλεγχο των κεφαλαίων ή θα έχει παράλληλο νόμισμα, όλο και μεγαλώνει.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα