H Μέρκελ έδωσε το "πράσινο φως" για τη δίωξη του γερμανού κωμικού

Η Γερμανία εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας να γίνει έρευνα για την απαγγελία στην τηλεόραση ενός ποιήματος, από τον γερμανό κωμικό Γιαν Μπόμερμαν, που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η σπάνια απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει την κατακραυγή, καθώς η καγκελάριος βάζει τις σχέσεις με την Τουρκία πάνω από την ελευθερία του Τύπου.

"Η Γερμανία έχει έντονους δεσμούς και φιλία με την Τουρκία", είπε η Μέρκελ

στο Βερολίνο, ανταποκρινόμενη προσωπικά στο αίτημα της Τουρκίας για μια νομική διαδικασία που εφαρμόζεται σπάνια και απαγορεύει τις προσβολές των ξένων ηγετών, αλλά δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα λόγου σε αυτό. Η απόφαση να εγκρίνει η Γερμανία το αίτημα της Τουρκίας έρχεται μετά από μία διαμάχη δύο εβδομάδων σχετικά με το ποίημα που έφερε την καγκελάριο σε μια δύσκολη κατάσταση, να επιλέξει μεταξύ των αιτημάτων να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου στο εσωτερικό και της εξάρτησης της από τον Ερντογάν για να επιλύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Για να προχωρήσει μια δίωξη, ένα ξένο κράτος πρέπει να ζητήσει επισήμως έρευνα και η γερμανική κυβέρνηση με τη σειρά της να επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για την έγκριση του αιτήματος της Τουρκίας δεν σημαίνει ότι ο Μπόμερμαν παραβίασε το νόμο. Το δικαστικό σύστημα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση, είπε. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την οργή της για το ποίημα που περιείχε "άγρια" σεξουαλικά αστεία για τον Ερντογάν και τη Δευτέρα είπε ότι θα επιδιώξει την δίωξή του.

Ο Ερντογάν έχει επίσης καταθέσει μία καταγγελία δυσφήμισης κατά του Μπόμερμαν στον εισαγγελέα της πόλης Μάιντς. Ο δικηγόρος του Μπόμερμαν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει. Η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων στο Υπουργείο Εξωτερικών, την καγκελαρία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όλοι εκ των οποίων συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα