H Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι ..κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ΠΑΣΟΚ

Του Κώστα Ροδινού

Παρακολούθησα τις ομιλίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον Προϋπολογισμό. Εμφανής η προσπάθεια και η στόχευση. Θεωρούν την Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαγράψουν από τη συλλογική μας μνήμη την καταστροφική διετία Παπανδρέου,

να δικαιολογήσουν τις πολιτικές του μνημονίου και κυρίως να επιμερίσουν ισομερώς τις ευθύνες για όσα θα μας συμβούν εφεξής. Στόχος: να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και να αναζητήσει ρόλο ως εταίρος σε μετεκλογικές κυβερνήσεις συνεργασίας.

 

Οι εκλογές….βλάπτουν

Παράλληλα, έκδηλη είναι η επιθυμία τους να παραταθεί και ο βίος της Κυβέρνησης.  Ο Γ. Παπανδρέου, με τη γνωστή ελαφρότητα που  αντιμετωπίζει  σοβαρά θέματα, μας …αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει  συγκεκριμένη  ημερομηνία εκλογών και πρόσθεσε επειδή «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η Ευρώπη τους επόμενους μήνες»,  «η συνεχής συζήτηση για εκλογές βλάπτει την προσπάθεια της χώρας» και κατέληξε οτι είναι  «ορθότερο για την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας».  Τα λέει αυτά ο άνθρωπος που ζητούσε κάθε μέρα εκλογές από τον Μάρτη του 2008, αρνήθηκε κάθε πρόταση συνεννόησης με τον τότε πρωθυπουργό και απειλούσε να χρησιμοποιήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προκαλέσει εκλογές! Χαίρε θράσος απύθμενο!

 

O αντιπρόεδρος μοιράζει ευθύνες

Από κοντά και ο επί των Οικονομικών Αντιπρόεδρος,  από τη μια δηλώνει ότι «οι επόμενοι τρείς μήνες θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα» (άρα σε κρίσιμες περιόδους δεν γίνονται εκλογές)  και από την άλλη, από το βήμα της Βουλής, ζητεί από όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να ετοιμάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!  Είναι τόσο χοντροκομμένη η  προσπάθεια να μοιράσει ευθύνες. Ο κ. Βενιζέλος ήταν πάντα καλός στα λόγια και στις δαιδαλώδεις διατυπώσεις. Με τα έργα είχε ένα πρόβλημα. Ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, είδε τα έσοδα να καταρρέουν τον Νοέμβριο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης  την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011,  να ανέρχονται στα 6.673 δις ευρώ! Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι, αφ’ ενός μεν η Κυβέρνηση έχει προβεί σε μια εσωτερική στάση πληρωμών (και αυτά είναι χρήματα που οφείλονται σε ιδιώτες, άρα λείπουν από την αγορά) και αφ΄ ετέρου οτι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η  «τρύπα»  του 2011. Παρά τις διαβεβαιώσεις του  οτι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα!

Αυτός, λοιπόν, ο αποτυχημένος υπουργός ζητάει τις ιδέες της αντιπολίτευσης! Για ποιό λόγο; Για να διαπραγματευτεί καλύτερα; Μια φορά το επιχείρησε,  έφυγε ο Τόμπσεν και η παρέα του,  και ύστερα τους παρακαλούσαμε επί μήνες  να γυρίσουν! Με τις γνωστές  συνέπειες. Μήπως για να τις υλοποιήσει καλύτερα; Αλήθεια τι υλοποίησε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να δημιουργηθεί «μπάχαλο»; Ας πούμε, το τέλος ακινήτων; Ποιός, επομένως, μας εγγυάται οτι θα είναι αποτελεσματικότερος στο μέλλον;

 

Χειρότερη κυβέρνηση

Όμως, και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κινούμε

Keywords
Τυχαία Θέματα