H ανακεφαλαιοποίηση «διέλυσε» το Χρηματιστήριο

Η μεγάλη βουτιά, πάνω από 3% στο Χρηματιστήριο αλλά και πάνω από 14% στις τράπεζες, και μάλιστα μέσα σε δύο ώρες, προκάλεσε πανικό, αλλά όλοι έλεγαν ότι ήταν αναμενόμενο.

Γύρω στις 2 και μισή το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι οποίοι καθόλου δεν αρέσουν στους επενδυτές. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ο καθορισμός της τιμής στο 50% έναντι

της μέσης τιμή των τελευταίων 50 ημερών. Σύμφωνα, επίσης, με το σχέδιο:

Οι βασικοί μέτοχοι για να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών θα πρέπει να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίου σε ποσοστό 10%.Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να ασκήσουν μελλοντικά το δικαίωμα στους λεγόμενους παραστατικούς τίτλους  (warrants) με αναλογία μέχρι 9 για κάθε 1 αρχική μετοχή, κάτι που φαντάζει δύσκολο.Επίσης, το γεγονός ότι οι νέες, προνομιούχες μετοχές δε θα λαμβάνονται υπόψιν για την κάλυψη του 6% της κεφαλαιακής επάρκειας οδηγεί τους βασικούς μετόχους σε αναζήτηση περισσότερων κεφαλαίων για να μπουν με μεγαλύτερο ποσοστό στις αυξήσεις κεφαλαίου. Οι όροι για τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων αναφέρουν επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου από 1% έως 5% ανάλογα με τον χρόνο άσκησής τους, καθώς 5 χρόνια  είναι η ανώτερη διάρκεια.

Γενικά, η αγορά δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης διότι οι σημερινοί μέτοχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Γι’ αυτό και σήμερα έσπευσαν να ξεπουλήσουν τις μετοχές που είχαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα