Γ. Παπαντωνίου: Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου στους εξοπλισμούς

Στο μικροσκόπιο των ερευνών της Δικαιοσύνης και της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Αμύνης των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιάννος Παπαντωνίου. Προ ημερών, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, κοινοποίησε με επιστολή του στη Βουλή ότι η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, βρίσκεται στη λίστα, η οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνει πάνω από δύο χιλιάδες Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην ελβετική Τράπεζα

HSBC.

Ειδικότερα, στη λίστα αναγράφονται τα στοιχεία Kourakou Stavroula Businesswoman». Ο Γ.Παπαντωνίου από την πλευρά του, με δήλωσή του διαψεύδει και λέγει ότι «δεν είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη συγκεκριμένη Τράπεζα». Όπως και να’ χει πάντως, η εποχή του Γιάννου Παπαντωνίου τόσο στο υπουργείο Οικονομίας, όσο και στο υπουργείο Αμύνης, σημαδεύτηκε με πολλά και σημαντικά γεγονότα. Το μείζον εξ’ αυτών ήταν το πολύκροτο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το οποίο, ουσιαστικά, παρέμεινε ανεξιχνίαστο. Τότε, ως γνωστόν, όλες οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις είχαν επιρρίψει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση Σημίτη, και ιδιαίτερα στον υπουργό Οικονομίας της, τους οποίους κατηγορούσαν ότι υποκινούσαν τους πολίτες να «τζογάρουν» στο Χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίσουν μεγάλοι ντόπιοι και ξένοι «τζογαδόροι» και να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους εκατοντάδες χιλιάδων πολιτών.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, ανάμεσα στα άλλα και ως πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής. Μεταξύ των άλλων κάνει διαλέξεις και σεμινάρια σε αμερικανικά και άλλα πανεπιστήμια, ενώ πραγματοποιεί συχνά επαφές με υψηλόβαθμους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στη Δύση.

Η περίοδος της μεγάλης «ευδαιμονίας», και των μαζικών εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, στη δεκαετία του 1990, αλλά και μετά, συνέπεσε με την παρουσία του Γ.Παπαντωνίου σε θέσεις-κλειδιά των τότε κυβερνήσεων. Εκτός του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο περνούσαν όλες οι δαπάνες, τεράστιες προμήθειες γίνονταν ιδιαίτερα στο υπουργείο Αμύνης. Αναμφισβήτητα, το «μερίδιο του λέοντος» είχε αναλάβει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αλλά επίσης πολλές, και ιδιαιτέρως μεγάλες εξοπλιστικές «δουλειές» κλείστηκαν και όταν ο Γ.Παπαντωνίου διαδέχθηκε τον Α.Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο. Μεταξύ των άλλων, χειρίστηκε σειρά συμφωνιών, πολλές εκ των οποίων έχουν καταγγελθεί ως απαράδεκτες και κάποιες από αυτές σκανδαλώδεις.

Ειδικότερα, ο Γ.Παπαντωνίου υπέγραψε την option για ένα τέταρτο γερμανικό υποβρύχιο. Βέβαια, η βασική συμφωνία για την αγορά των προβληματικών, αρχικώς, γερμανικών υποβρυχίων, που επανειλημμένως έχει χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο, είχε κλειστεί επί Ακη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, προώθησε τον εκσυγχρονισμό τριών παλαιών υποβρυχίων. Ένα πανάκριβο έργο, που πήρε γερμανική εταιρεία, και, όπως καταγγέλθηκε, αντιστοιχεί στην αγορά ενός ολοκαίνουργιου υποβρυχίου (!). Να σημειωθεί πως μόνον ένα υποβρύχιο έχει εκσυγχρονιστεί, αλλά κι αυτό δεν έχει παραληφθεί από τη χώρα μας. Α

Keywords
Τυχαία Θέματα