Συγκρότηση «εθνικού συνασπισμού» για τη συριακή αντιπολίτευση

Οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν στην Ντόχα του Κατάρ τη συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «εθνικού συνασπισμού», στόχος του οποίου θα είναι να αγωνιστεί εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον σεΐχη Άχμαντ Μοάζ αλ-Χατίμπ, έναν μετριοπαθή ιεροκήρυκα που εξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού και τον Ζορζ Σάμπρα, τον επικεφαλής του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου από τα κινήματα που μετέχουν στο νέο όργανο.

Το Κατάρ και η Άγκυρα χαιρέτισαν τη συμφωνία για την ένωση της αντιπολίτευσης, με

τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να τονίζει ότι οι διεθνείς υποστηρικτές της εξέγερσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν κανένα λόγο να μην στηρίξουν το νέο όργανο. «Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε αλλά το επόμενο βήμα είναι πιο σημαντικό», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ μπιν Τζάσεμ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανάδειξη του Μοάζ αλ Χατίμπ στην ηγεσία του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέντ Νταβούτογλου είπε από την πλευρά του ότι η αντιπολίτευση της Συρίας δεν είναι πλέον διχασμένη και χρειάζεται πλήρη υποστήριξη απ’ όλους.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τη συμφωνία «μεγάλο βήμα» εκφράζοντας την «πλήρη υποστήριξη» της χώρας του στον εθνικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Ο Φαμπιούς διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία θα εργαστεί προκειμένου το νέο όργανο να αναγνωριστεί διεθνώς «ως εκπρόσωπος των προσδοκιών του συριακού λαού», σύμφωνα και με τη δέσμευση που ανέλαβε τον Αύγουστο ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ.

bbc.co.uk

Πυθία

Keywords
Τυχαία Θέματα