G7: Σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας αλλά και εσωτερικές διαφωνίες

09:23 6/6/2014 - Πηγή: Antinews

Μήνυμα ενότητας απέναντι στη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία θέλησαν να δώσουν οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, της ομάδας της G7, που πραγματοποίησαν την ετήσια σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, και όχι στο Σότσι της Ρωσίας, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Μόσχα και τα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε υπογραμμίζεται ότι καταδικάζεται η

Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» αλλά και για την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τις πράξεις αποσταθεροποίησης στην ανατολική Ουκρανία που είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν». Τα μέλη της G7 εξέφρασαν επίσης την στήριξή τους στον Πέτρο Ποροσένκο, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας και κάλεσαν τη Ρωσία να τον αναγνωρίσει και να εμπλακεί άμεσα σε διάλογο μαζί του. Άφησαν, δε, να αιωρείται η πιθανότητα λήψης κι άλλων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του μηνύματος ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε, επίσης, ότι οι κυρώσεις έχουν, ήδη, αρχίσει να κάνουν τη ρωσική οικονομία «να υποφέρει». Η Ουάσινγκτον, εκτός από τη σκληρή ρητορική, προχωρά και σε σειρά ενεργειών που δείχνουν «σκλήρυνση» της στάσης της απέναντι στην Μόσχα. Μετά την απευθείας χρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό στρατό αλλά και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια προς το ΝΑΤΟ προκειμένου να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στις χώρες μέλη του που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, από τη Ρουμανία που είναι μέλος της Συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα ενισχυθεί ξεχωριστά και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ήδη βρίσκονται τέσσερα αμερικανικά πλοία.

Διαφοροποιήσεις και στην G7

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η «σκληρή γλώσσα» του κοινού ανακοινωθέντος έχει να κάνει περισσότερο με διπλωματικές εντυπώσεις παρά με πρακτική «ενότητα» καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της G7 ως προς την τακτική που θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί απέναντι στη Ρωσία παραμένουν σημαντικές και οι ΗΠΑ εμφανίζονται να είναι οι μόνες που πιέζουν για άμεσα και σκληρότερα μέτρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, του οποίου η χώρα δεν προσκλήθηκε στην G7 για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός, ούτε ανήσυχος από το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων και απαντώντας σε ερώτηση για το πώς νιώθει που δεν παρευρίσκεται στο δείπνο κορυφής απάντησε ότι εύχεται σε όσους παρευρίσκονται «καλή όρεξη».

Ενδεικτικό είναι ότι η Γαλλία, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από τις ΗΠΑ, προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από τη συμφωνία για την πώληση δύο πολεμικών σκαφών τύπου Mistral στη Ρωσία, κάτι που λίγο πολύ παραδέχτηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας ότι, όπως φαίνεται, η πώληση θα γίνει κανονικά. Την στάση της γαλλικής ηγεσίας στήριξε και η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζοντας ότι εφόσον η ΕΕ, προς στιγμήν τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πολύ σκληρότερες κυρώσεις προς την Μόσχα, δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία για την πώληση των πλοίων. Σε ηπιότερους τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ο διάλογος με τη Ρωσία.

Ψύχραιμη η Μόσχα

Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Ποροσένκο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την απόβαση στην Νορμανδία, όπου η παρουσία του δεύτερου σχολιάζεται από ορισμένα ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα στην Μόσχα ως ιδιαίτερης σημασίας, αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στους εορτασμούς ένας πρόεδρος του οποίου την κυβέρνηση στηρίζουν νεοναζιστικά και φασιστικά κόμματα. Ως δείγμα καλής θέλησης μάλιστα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης της στο Κίεβο θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ποροσένκο που, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα γίνει το Σάββατο.

Ο Πούτιν, αργά την Πέμπτη, επρόκειτο να έχει ξεχωριστό δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ, στο περιθώριο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία. Ο Ολλάντ, λίγο νωρίτερα είχε ένα πρώτο δείπνο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και συνάντησε ήδη την Πέμπτη το απόγευμα στο Παρίσι το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επανέλαβε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία δεν είναι δεκτή και θα πρέπει ν’ αλλάξει.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Ουκρανία οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία και οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν πληγεί δεκάδες πολιτικά κτίρια και υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές του Κιέβου. Από την πλευρά τους, πραγματοποίησαν επίθεση κατά μεθοριακού φυλακίου της εθνοφρουράς η οποία, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στέφθηκε με επιτυχία. Ο Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΑΣΕ έθεσε το ζήτημα ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί βαρέα όπλα κατά των αυτονομιστών στοχεύοντας και κατοικημένες περιοχές και ζητά από τον ΟΑΣΕ να παρέμβει και να ζητήσει να τερματιστεί αυτή η αιματοχυσία. Επιπλέον, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, δεχτεί στο έδαφός της περίπου 4.000 Ουκρανούς πρόσφυγες λόγω της ολοένα μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, τις οποίες το Κίεβο έχει αποκλείσει από την υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα πλέον να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις βασικών αγαθών και φαρμάκων.

Πηγές: bbc, reuters, the guardian, ria novosti, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα