Fitch Solutions: Ύφεση 10,4% στην Ελλάδα φέτος και χρέος-ρεκόρ

22:10 9/7/2020 - Πηγή: Antinews

Βαθιά ύφεση το 2020 και εκτόξευση του χρέους, αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021 βλέπει η Fitch Solutions για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα αργήσει και δεν αναμένεται πριν τα τέλη του έτους.

Σε webinar των στελεχών της Fitch Solutions, παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις για την πορεία ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020 αλλά και στην μετά Covid-19 εποχή, καθώς και για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως η Fitch Solution αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων.

Όπως σημείωσε ο Ντάνιελ Φρεέτα, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Solutions, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% το 2020 ενώ το 2021 θα ανακάμψει κατά 4%. Αυτή η πτώση θα οφείλεται κυρίως στις αναπτυγμένες αγορές, όπου η παραγωγή θα μειωθεί κατά 5,1% το 2020 λόγω των αδύναμων θεμελιωδών μεγεθών και το χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνονταν προ-πανδημίας.

Οι αναδυόμενες αγορές θα χτυπηθούν επίσης ωστόσο λιγότερο έντονα, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,5% φέτος, λόγω των lockdowns και της μείωσης των επενδύσεων της κατανάλωσης και του εμπορίου.

Όπως τόνισε ο κ. Φρεέτα, τα χειροτέρα της κρίσης φαίνεται να είναι πίσω μας, με το β’ τρίμηνο να εκτιμάται ότι ήταν το χειρότερο όλων για φέτος, ενώ η ανάκαμψη θα επιστρέφει στις περισσότερες οικονομίες στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο. Οι μεταποιητικοί δείκτες PMI έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν ενώ και το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το σοκ της πανδημίας θα είναι γεμάτη λακκούβες και θα είναι άνιση ενώ υπάρχουν τέσσερις πολύ σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κύμα επιδείνωσης της δραστηριότητας διεθνώς και να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές. Αυτοί είναι: ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού κύματος κρουσμάτων COVID 19, η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η κλιμάκωση του πολίτικού κινδύνου σε κάποιες χώρες και ένα ολοκληρωτικό ναυάγιο γύρω από τη συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Fitch Solutions, η ευρωζώνη θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 6,9% φέτος, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 4,5%. Ωστόσο η ισχύς της ανάκαμψης δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί και έτσι το 2022 θα επιστρέψει στα χαμηλά επίπεδα του 1,6% στα οποία και θα κινηθεί έως το 2029.

Για την Ελλάδα αναμένει βαθιά ύφεση φέτος της τάξης του 10,4% την μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Ιταλίας η οποία θα κινηθεί στο 13,7%, με την ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 να τοποθετείται στο 5,9%.

Σε ότι αφορά το χρέος, στην ευρωζώνη γενικότερα θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με το μεγαλύτερο να καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου θα διαμορφωθεί στο 198% του ΑΕΠ. Όπως σημειώνει παρά την εκτόξευση των χρεών, δεν αναμένεται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως σημαντικό στήριγμα, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τόσο το δανεισμό των κυβερνήσεων όσο και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους.

Γενικότερα εκτιμά πως η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη θα παραμείνει χαλαρή στο επόμενο διάστημα, με τα επιτόκια να διατηρούνται σε μηδενικά επίπεδα το 2020 και το 2021. Έτσι, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του QE, η ΕΚΤ θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα