Πότε έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ της CCC στον Καλογρίτσα

22:10 9/7/2020 - Πηγή: Antinews

Μία μέρα πριν τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών έφτασε το έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ από τη CCC προς τον Καλογρίτσα. Όπως γράφει ο Γιώργος Παπαχρήστου στα Νέα, επικαλούμενος έγκυρες πληροφορίες, τα δανεικά της οικογένειας Χούρι προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα

Αττικής με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC. H εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Άμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC στις 29 Αυγούστου 2016.

Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, στις 29 Ιουνίου 2016 συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης. Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, Τοξότης και Νίκη. Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο και η δεύτερη 6. Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα χωρίς εχέγγυο. Η τράπεζα βρίσκεται προ του κινδύνου να απολέσει τα κεφάλαια της, αλλά για την τριμελή επιτροπή αυτό δεν λέει απολύτως τίποτε. Άλλωστε "άνωθεν" εντολές εκτελεί, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα Νέα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως ο Καλογρίτσας με το που παίρνει το δάνειο των 15 εκατ. δημιουργεί την Ι.Καλογρίτσας ΑΕ με σκοπό την εξασφάλιση μια τηλεοπτικής άδειας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος Παππά. Επειδή όμως για να διεκδικήσει κανείς μια τηλεοπτική άδεια πρέπει να μην έχει οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλει άλλα 5,5 εκατ. στη ΔΥΟ Νέα Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα στον Γιάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα από το παρελθόν. Από το δάνειο των 15 εκατ. αγνοείται 1,5 εκατ. ευρώ πλην όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας…, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Στις 29/8/2016, σύμφωνα με τα Νέα, όπως προαναφέρθηκε, στον λογαριασμό της Ι.Καλογρίτσας ΑΕ στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. από την CCEP ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων.

Τώρα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι.Καλογρίτσας ΑΕ είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο λογαριασμός μειώνεται κατά 3 εκατ. ευρώ, επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώνεται λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, οι προκαταβολές επιστρέφονται αρχές του επόμενου έτους στους δικαιούχους.

Στις 19 Οκτωβρίου η Ι.ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ που έχει δημιουργηθεί μόνο για την τηλεόραση τροποποιείται και μετονομάζεται σε Μedia Doc AE με μέτοχο τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα κατά κύριο λόγο και μικρομέτοχο τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.

Το σχήμα έχει στο παλμαρέ του την έκδοση μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, του γνωστού Documento, και το ομώνυμο site,πλην όμως η εκδοτική προσπάθεια έχει ζημιές και ως εκ τούτου δύσκολα περπατάει. Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχωρεί από την Media Doc AE παραιτούμενος κάθε αξίωσης υπέρ του συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας - παρά τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας - φέρεται να διαθέτει εκείνη την περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρι και 2 από το υπόλοιπο του δανείου.

Σχετικά με τον κυπριακό αριθμό στα e-mail με τα οποία συνεννοούνται ο Φουάντ Χούρι και ο Καλογρίτσας, τα Νέα αναφέρουν πως γίνεται σαφές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας διαθέτει έναν τουλάχιστον λογαριασμό στην Κύπρο. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο Γιώργος Παπαχρήστος, από έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι κινήσεις έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού αυτού και προς ποιους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι θα διερευνηθεί ειδικότερα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αν πρόκειται για λογαριασμό τον οποίο διαχειριζόταν ο γνωστός Κύπριος δικηγόρος κύριος Αρτεμίου, του τριγώνου Αρτεμίου-Παππάς- Βενεζουέλα αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα