FT: Η ΕΕ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

13:17 4/3/2016 - Πηγή: Antinews

Η ΕΕ είναι κοντά σε μια σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι μη-Σύριοι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για τη σκλήρυνση της στάσης του μπλοκ ενάντια στη ροή των ανθρώπων που εισέρχονται στο έδαφός του.

Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κατ' ιδίαν

διαπραγματεύσεις την Πέμπτη άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα δεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις των μη-Σύριων και θα εντείνει τη δράση κατά των λαθρεμπόρων. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι σκληρή, οι όροι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το πολυπόθητο σημείο καμπής στην μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, πιέζοντας πιο σκληρά μια στρατηγική που έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να μειώσει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Η πλημμύρα των μεταναστών έχει προκαλέσει οξείες εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα έφθασαν μέσω της θάλασσας πέρυσι. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζεται έντονα στο εσωτερικό να ανακόψει τη ροή, αφότου υποσχέθηκε να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία πέρυσι και στη συνέχεια αναζήτησε μια συμφωνία ΕΕ για να μοιραστεί το βάρος με τα απρόθυμα κράτη-μέλη.

Δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις της Πέμπτης δήλωσαν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται όλους τους μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ - ένα ευαίσθητο θέμα που καθυστέρησε την εξέλιξη της επιχείρησης.

Η επικείμενη συμφωνία ήρθε τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε ωμά ότι οι πόρτες της Ευρώπης κλείνουν σε όσους δεν διώκονται: "Θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους εν δυνάμει παράνομους οικονομικούς μετανάστες, απ' όπου κι αν προέρχονται: να μην έρχονται στην Ευρώπη". Για να δώσει βάρος σε μια τέτοια προειδοποίηση, η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει το σύστημα της επιστροφής των μεταναστών χωρίς προοπτικές εξασφάλισης του καθεστώτος του πρόσφυγα. Περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φθάνουν στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι Σύριοι.

Η ευαίσθητη τριμερής συνάντηση στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νταβούτογλου, Τουσκ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Τουσκ είπε ότι πίστευε πως θα ήταν δυνατόν "να ανακοινωθεί πρόοδος όσον αφορά την επανεισδοχή". "Για πολλούς στην Ευρώπη η πλέον αποτελεσματική μέθοδος είναι ένας μηχανισμός ταχείας και μεγάλης κλίμακας επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα", πρόσθεσε. "Θα σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων".

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία ήταν το "ελάχιστο αποτέλεσμα" από τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. "Το λιγότερο που ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε είναι η επιτάχυνση της επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών και των οικονομικών μεταναστών" είπε ο Ρούτε. Απηχώντας την σκληρή στάση του Βερολίνου, ο ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, η Τουρκία να μειώσει "σημαντικά" τη ροή των ανθρώπων πριν επιτευχθεί η συμφωνία με την ΕΕ μέχρι για να μετακινούνται οι πρόσφυγες απ 'ευθείας από την Τουρκία στο μπλοκ. "Πρέπει να επιστρέψουμε στο επίπεδο από το οποίο μπορούμε να δούμε το μηδέν" δήλωσε ο Ρούτε στους Financial Times.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια απότομη μείωση της ροής, και θέλει η Ευρώπη να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία απευθείας από την Τουρκία για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διακινδυνεύσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Ο Νταβούτογλου την Πέμπτη είπε ότι ήταν "λάθος να αφήσουν την κρίση της μετανάστευσης στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο".

Οποιαδήποτε τέτοια μεγάλης κλίμακας προσφορά επανεγκατάστασης αναμένεται να οριστικοποιηθεί διμερώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντήσει τον Νταβούτογλου την Κυριακή. Το Βερολίνο υποστηρίζει την ιδέα για κάθε μείωση της παράνομης μετανάστευσης - μια υπόσχεση που θα μπορούσε να αφορά εκατοντάδες χιλιάδες - αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα είναι δύσκολες. Ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν επίσης ότι η Τουρκία θα πιέσει για την επιτάχυνση των προνομίων για τη βίζα των πολιτών της.

Ο Τουσκ αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. Ο Ερντογάν έχει λάβει μία χαλαρή στάση στις διαπραγματεύσεις για τη μετανάστευση ΕΕ-Τουρκίας, υποδαυλίζοντας τις υποψίες των Βρυξελλών ότι μπορεί να καθυστερεί την πάταξη του λαθρεμπορίου. Περισσότεροι από 120.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα από την αρχή του έτους. Αλλά το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδα με την ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση με τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας ανησυχία για ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Ευρώπης.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την έχει εφαρμόσει ελάχιστα στα 14 χρόνια της ιστορίας της. Περίπου 300 μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία πίσω στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα