Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζει εκατομμύρια παίζοντας στο Χρηματιστήριο

21:05 3/3/2016 - Πηγή: Antinews

Το Isil κερδίζει εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του, παίζοντας στις αγορές συναλλάγματος κάτω από τη μύτη επικεφαλής τραπεζών, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα. Η τρομοκρατική οργάνωση κερδίζει μέχρι και 20 εκατ. δολάρια το μήνα, παροχετεύοντας δολάρια που λεηλατήθηκαν από τις τράπεζες όταν κατέλαβε την ιρακινή πόλη Μοσούλη στις νόμιμες αγορές της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια, έχει τεράστιες αποδόσεις από την κερδοσκοπία συναλλάγματος,

τις οποίες στη συνέχεια διοχετεύει πίσω μέσω των ανυποψίαστων οικονομικών αρχών στο Ιράκ και την Ιορδανία, σύμφωνα με μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η εκπληκτική επιχείρηση του Ισλαμικού Κράτους στον χώρο του οικονομικού εγκλήματος αποτελεί πλέον μια σημαντική πηγή εισοδήματος, μαζί με το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τους εκβιασμούς ανθρώπων που ζουν σε περιοχές που ελέγχει. "Τα μετρητά που το Isil έχει λεηλατήσει διοχετεύονται σε ιορδανικές τράπεζες". Οι λεπτομέρειες σχετικά με την απάτη προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης μια επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων που έχει συσταθεί για να εξετάσει το ρόλο της Βρετανίας στην χρηματοδότηση του Isil.

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν, οι επικεφαλής των οικονομικών του Isil παίζουν σε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με μετρητά που λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Μοσούλης το 2014, κατά την οποία η ομάδα πήρε στα χέρια της περίπου 429 εκατ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της πόλης. Επίσης χρησιμοποιούν χρήματα που "συνέλεξαν" από πληρωμές συντάξεων, τις οποίες εξακολουθεί να δίνει η ιρακινή κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους που ζουν στην πόλη.

Οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν στην ακρόαση από τον John Baron, πρόεδρο της υποεπιτροπής, ο οποίος απαίτησε να μάθει κατά πόσον η βρετανική κυβέρνηση - η οποία έχει δεσμευθεί να βοηθήσει να διακοπεί η χρηματοδότηση των δικτύων του Isil - είχε αναλάβει κατάλληλη δράση εναντίον του. "Τα μετρητά που το Isil έχει λεηλατήσει, μαζί με τη συλλογή από τις πληρωμές συντάξεων, δρομολογούνται σε ιορδανικές τράπεζες και τους επιστρέφονται μέσω της Βαγδάτης", είπε. "Αυτό επιτρέπει την εκμετάλλευση του συστήματος από το Isil, με το να λαμβάνουν τα κέρδη από τις δράσεις σε ξένο νόμισμα και να φέρνουν πίσω τα μετρητά".

Τα κέρδη διοχετεύονται πίσω στα ταμεία του Isil από τις μεταφορές του "χαβάλα", ενός ανεξέλεγκτου συστήματος μεταφοράς χρημάτων, σύμφωνα με το οποίο οι πληρωμές σε μετρητά γίνονται μέσω αντιπροσώπων σε μία χώρα, αφού ένα παρόμοιο ποσό παρουσιάζεται ως ενέχυρο σε μία άλλη. Ο Tobias Ellwood, του υπουργείου Εξωτερικών, παραδέχτηκε στην επιτροπή ότι το σύστημα ήταν "πορώδες", αλλά είπε ότι γίνονται εργασίες για να σταματήσει. Είχε γίνει χωρίς την ενεργό συνενοχή των τραπεζικών υπαλλήλων, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ κατονόμασε 142 οίκους νομισματικής ανταλλαγής στο Ιράκ που οι ΗΠΑ υποπτεύονται ότι μετακινούν κεφάλαια στο Ισλαμικό Κράτος. Τους απαγόρευσε τη συμμετοχή στις δημοπρασίες με δολάριο που γίνονται δύο φορές το μήνα, σε μια προσπάθεια να μην λαμβάνει η τρομοκρατική ομάδα μετρητά - μια κύρια πηγή συναλλάγματος στο εμπόλεμο Ιράκ. Αλλά ο Ellwood παραδέχθηκε: "Το Ιράκ θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα στο θέμα αυτό". Ερωτηθείς αν παρόμοιες κινήσεις είχαν γίνει στην Ιορδανία, είπε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει μια απάντηση. "Η Ιορδανία παίζει σημαντικό ρόλο στο συνασπισμό ενάντια στο Isis" πρόσθεσε. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην επιτροπή, η κερδοσκοπία συναλλάγματος του Isil ήταν ένα "σημαντικό μέρος της ροής εσόδων τους", αν και ο Ellwood θεωρεί πως οι εκτιμήσεις των 20 εκατ. δολ. ήταν υπερβολικές.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα