Der Spiegel: Και η Γερμανία «κατασκόπευε» Αμερικανούς

Η γερμανική υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού παρακολουθούσε τις κλήσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζει το Der Spiegel. Η BND, κατέγραψε μια δορυφορική τηλεφωνική συνομιλία που ο Κέρι έκανε το 2013 και κατέγραψε επίσης μια συνομιλία μεταξύ της Κλίντον και του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το περιοδικό. Οι τρεις αξιωματούχοι δεν ήταν

άμεσα «στόχοι», αλλά οι συνομιλίες καταγράφηκαν τυχαία στο πλαίσιο άλλων πράξεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Στην περίπτωση της Κλίντον, η κλήση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην ίδια «συχνότητα» με ενός ύποπτου για τρομοκρατία.

Η υποκλοπή των κλήσεων της Κλίντον αναφέρθηκε την Παρασκευή από το γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και την καθημερινή εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung. Το Der Spiegel ανέφερε επίσης ένα εμπιστευτικό έγγραφο της BND από το 2009, στο οποίο κατονομάζεται η Τουρκία ως στόχος για συλλογή πληροφοριών από τους Γερμανούς. Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ. Ένας εκπρόσωπος της BND δήλωσε στο Reuters η Γερμανία δεν καταγράφει τηλεφωνήματα συμμαχικών χωρών και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν στόχος. «Τυχόν τυχαίες εγγραφές διαγράφονται αμέσως», πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι είναι αρμοδιότητα της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου να ασχοληθεί με τις κατηγορίες. Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ένας αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε πως οι τηλεφωνικές κλήσεις του υπουργού Εξωτερικών ήταν κρυπτογραφημένες, ακριβώς όπως αυτές του προέδρου, κι έτσι «θα ήταν εντυπωσιακό αν η BND ήταν σε θέση να σπάσει αυτή την κρυπτογράφηση».

Στις αρχές του μήνα, το Der Spiegel ανέφερε ότι το τηλέφωνο του Τζον Κέρι είχε «παγιδευθεί» από ισραηλινούς κατασκόπους κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή πέρυσι, οι οποίοι άκουσαν τις συνομιλίες του με αξιωματούχους από το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και τα αραβικά κράτη. Η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε στη συνέχεια τις πληροφορίες αυτές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία.
Αν αυτό αληθεύει, οι αποκαλύψεις θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εδώ και μήνες διαμαρτύρεται στην Ουάσιγκτον για την υποτιθέμενη δράση των αμερικανών κατασκόπων στη Γερμανία. Πέρυσι, ρεπορτάζ γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που βασίζονταν σε έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην εργαζόμενο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, προκάλεσαν έντονες επιπλήξεις από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να ήταν βασικός στόχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η διαμάχη αναβίωσε τον Ιούλιο, όταν ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας συνέλαβε έναν 31χρονο εργαζόμενο στην BND με την υποψία της κατασκοπείας για τους Αμερικανούς.

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/16/germany-spied-john-kerry-hillary-clinton-der-spiegel

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα