Ποια παγκόσμια ειρήνη;

Με την κρίση στη Γάζα, την άνοδο των ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία και την κατάσταση στην Ουκρανία, κάποιες φορές φαίνεται ότι όλος ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχεδόν αυτή είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση, σύμφωνα με ένα think-tank που παράγει ένα από τα κορυφαία μέτρα της «παγκόσμιας ειρήνης» στον κόσμο - και τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν.

Μπορεί να αποτελεί μια ζοφερή ανάγνωση, αλλά από τις 162 χώρες που καλύπτονται στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (IEP), μόνο 11 δεν είχαν εμπλακεί σε κάποιου είδους σύγκρουση.

Ακόμη χειρότερα, ο κόσμος στο σύνολό του γίνεται σταδιακά λιγότερο ειρηνικός κάθε χρόνο από το 2007 –διακόπτοντας την τάση για λιγότερες συγκρούσεις που είχε παρατηρηθεί από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, είναι σχετικά απαλλαγμένο από εσωτερικές συγκρούσεις, κάνοντας κάποιον να σκεφτεί με ευκολία ότι είναι ένα ειρηνικό κράτος. Αλλά η πρόσφατη συμμετοχή της σε ξένους πολέμους, όπως στο Αφγανιστάν, καθώς και μια αρκετά υψηλή κατάσταση στρατιωτικοποίησης, σημαίνει ότι η Βρετανία στην πραγματικότητα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του 2014 –στην 47η θέση για την ακρίβεια. Έπειτα, υπάρχουν και χώρες που δεν εμπλέκονται σε κανέναν πραγματικό εξωτερικό πόλεμο με θύματα - όπως η Βόρεια Κορέα - αλλά που είναι γεμάτες από τις πιο διχαστικές και παγιωμένες εσωτερικές συγκρούσεις.
Τα ευρήματα του IEP σημαίνουν ότι αν κάποιος θέλει να ζήσει σε μια εντελώς ειρηνική χώρα, οι επιλογές είναι ελάχιστες. Οι μόνες που έχουν το χαμηλότερο ποσοστό για όλες τις μορφές σύγκρουσης είναι η Ελβετία, η Ιαπωνία, το Κατάρ, ο Μαυρίκιος, η Ουρουγουάη, η Χιλή, η Μποτσουάνα, η Κόστα Ρίκα, το Βιετνάμ, ο Παναμάς και η Βραζιλία. Και, καθώς αυτές οι χώρες δεν είναι εντελώς απαλλαγμένες από άλλα προβλήματα, αναφέρει το IEP, θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε συγκρούσεις στο μέλλον. Στη Βραζιλία και την Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, το επίπεδο της εσωτερικής σύγκρουσης μπορεί να είναι το χαμηλότερο δυνατό, αλλά η πρόσβαση των πολιτών σε μικρά όπλα και η πιθανότητα βίαιων διαδηλώσεων είναι ανησυχητικά υψηλή.

Η Ελβετία, ως γνωστόν, αποστασιοποιείται από οποιαδήποτε εξωτερική σύγκρουση και έχει ένα πολύ χαμηλό κίνδυνο εσωτερικών προβλημάτων, αλλά χάνει σε μια σειρά από σημεία στο συνολικό δείκτη λόγω του αναλογικά τεράστιου ποσοστού των εξαγωγών όπλων ανά 100.000 του πληθυσμού. Το ΙΕΡ λέει ότι για να σκοράρει μια χώρα το χαμηλότερο επίπεδο σε όλους τους δείκτες σύγκρουσης, δεν πρέπει να έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε «αμφισβητούμενη ασυμβατότητα που να αφορά την κυβέρνηση και/ή περιοχές όπου η χρήση της ένοπλης δύναμης μεταξύ δύο μερών, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα είναι η κυβέρνηση ενός κράτους, οδηγεί σε τουλάχιστον 25 θανάτους στη μάχη το χρόνο».
Ακόμα πιο δύσκολο, οι αναλυτές της Economist Intelligence Unit, πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει «καμία σύγκρουση» εντός των συνόρων της. Η βαθμολογία αυτή στην πολιτική αναταραχή δεν μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και μια «λανθάνουσα» σύγκρουση που αφορά «διαφορές θέσης πάνω σε οριζόμενες αξίες εθνικής σημασίας».
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης μετρά τα τελευταία δεδομένα μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους - πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση των διεθνών συγκρούσεων τώρα είναι στην πραγματικότητα ακόμη χειρότερη από ό,τι υποστηρίζει η μελέτη. Με τις διαμαρτυρίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο να μην έχουν ακόμα σβήσει στη συλλογική μνήμη, για παράδειγμα, η Βραζιλία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός της λίστας με τις πιο ειρηνικές χώρες το 2015.

Η διευθύντρια του IEP Camilla Schippa προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ειρήνης στην εποχή μας «μειώνεται αργά αλλά σταθερά» τα τελευταία χρόνια. «Σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές διαταραχές, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και η Αραβική Άνοιξη, έκαναν τις χώρες να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακούν σε μια σύγκρουση», δήλωσε. «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει μια μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, μια αναβίωση της σύγκρουσης στη Γάζα και τη μη επίλυση της κρίσης στη Συρία και το Ιράκ. Εκτός από τη Μέση Ανατολή, η πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένοπλη εξέγερση και υπήρξε αύξηση της βίας στο Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό». Και καταλήγει: «Η συνεχιζόμενη παγκόσμια αναταραχή σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει μια αντιστροφή αυτής της τάσης βραχυπρόθεσμα».

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/world-peace-these-are-the-only-11-countries-in-the-world-that-are-actually-free-from-conflict-9669623.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα