BBC: Γιατί η ελληνική χρεοκοπία παραμονεύει

«Έχω παρομοιάσει συχνά τις σχέσεις Ελλάδας -Γερμανίας με ένα παντρεμένο ζευγάρι, το οποίο δεν θέλει πραγματικά το διαζύγιο, αλλά δεν είναι καθόλου σε θέση να καταλάβει ο ένας τον άλλον, σε τέτοιο βαθμό που η τελική ρήξη παραμένει μια σημαντική πιθανότητα»: Με αυτή τη φράση ξεκινά ο Robert Peston την ανάλυσή του για το ελληνικό ζήτημα, σχολιάζοντας στη συνέχεια την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ,

την οποία αποκάλυψαν οι Financial Times και η οποία «θα πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτική για τον Τσίπρα, καθώς ήταν σαν να έλεγε στην Μέρκελ ''παρακαλώ, στείλε μετρητά – σύντομα''».

Όπως τονίζει ο Peston, η επιστολή δείχνει ότι η κάθε πλευρά θέλει η απέναντι πλευρά να παραδεχθεί τα λάθη της κατά το παρελθόν, αλλά καμία δεν φαίνεται πρόθυμη να το πράξει. Έτσι, η συμφωνία του Φεβρουαρίου στο Eurogroup αντί να γεφυρώσει το χάσμα το μεγάλωσε. «Πρόκειται για ένα συναισθηματικό και ιδεολογικό χάσμα» σχολιάζει ο αρθρογράφος. Και συνεχίζει με το τελευταίο κείμενο που ανέβασε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog για να καταδείξει την προφανέστατη εκδήλωση αμοιβαίας παρεξήγησης στο θέμα της ακολουθούμενης πολιτικής. Εκεί ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για την αδυναμία των πακέτων βοήθειας να σώσουν την Ελλάδα, καθώς επιβλήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες και οι επενδυτές και όχι η χώρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθεί η κριτική του Βαρουφάκη από τους περισσότερους οικονομολόγους, «αλλά είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο στην παρούσα φάση θα ήταν σοφό και διπλωματικό να πεις στους Γερμανούς ότι λειτούργησαν άδικα και εγωιστικά», σημειώνει. «Το πιο σημαντικό κομμάτι της επιστολής Τσίπρα είναι ότι επιβεβαιώνει την άρνηση της ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και την ικανότητά τους να παρέχουν βραχυπρόθεσμα δάνεια στην Αθήνα, τη στιγμή που τα χρήματα λιγοστεύουν».

Και καταλήγει: «Ο Τσίπρας καθιστά σαφές ότι αν του παρουσιαστεί η επιλογή να μην πληρώσει τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, και του να μην πληρώσει τους έλληνες δημόσιους υπαλλήλους, θα επιλέξει την πρώτη κατηγορία χρεοκοπίας. Η οποία δεν θα είναι το ίδιο με την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά το Grexit θα απέχει μόλις μια ανάσα - επειδή η στάση πληρωμών θα αντιπροσωπεύει την αξιοθρήνητη αποτυχία των προσπαθειών για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας εντός της νομισματικής ένωσης».

m.bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα