Πυρηνική απειλή της Ρωσίας στη Δανία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Δανία έγραψε στην εφημερίδα Jyllands-Posten πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο νατοϊκό πρόγραμμα. «Εάν αυτό συμβεί, τότε τα δανικά πολεμικά πλοία θα είναι οι στόχοι των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας. Η Δανία θα είναι μέρος της απειλής στη Ρωσία», έγραψε ο Μιχαήλ Βανίν.

Η δραματική απειλή ασκεί περαιτέρω ρωσική πίεση στις χώρες της Βαλτικής. Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας,

της Φινλανδίας και της Σουηδίας και συμμετείχαν σε δύο παρ' ολίγον συγκρούσεις πέρυσι με επιβατικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κοπεγχάγη. Η Ρωσία φέρεται επίσης να μετακίνησε πυραύλους Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ, θύλακά της που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία και όπου έχουν γίνει πολλές μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις κατά τα τελευταία χρόνια.

Η Δανία προσπάθησε να κρατήσει την ηρεμία της μετά την προειδοποίηση του πρέσβη. Ο Μάρτιν Λιντεγκάαρντ, υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε τα σχόλια «απαράδεκτα», προσθέτοντας: «Η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν προορίζεται γι 'αυτούς. Είμαστε σε διαφωνία με τη Ρωσία σε μια σειρά από σημαντικά πράγματα, αλλά είναι σημαντικό ότι ο τόνος μεταξύ μας να μην κλιμακωθεί». Ο Λιντεγκάαρντ ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Δανία θα προσάρμοζε σε μία ή περισσότερες φρεγάτες έναν τύπο ραντάρ που θα επέτρεπε στα πλοία να χρησιμοποιούνται στην πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Η αμυντική ασπίδα έχει συζητηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία, με σκοπό να προστατεύσει την Ευρώπη από μια πυραυλική επίθεση. Αν και οι ιρανικοί πύραυλοι ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν όταν οι προτάσεις για την ασπίδα έγιναν πιο συγκεκριμένες την περίοδο 2010-11, η Ρωσία υποπτεύεται εδώ και καιρό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την δική της πυρηνική δύναμη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ρωσίας το 2012 απείλησε όποια χώρα φιλοξενήσει την ασπίδα στο έδαφος της με ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα.

Ο Νικολάι Γουάμεν, υπουργός άμυνας της Δανίας, δήλωσε τον Αύγουστο ότι: «η Δανία θα ενταχθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με τον εξοπλισμό ραντάρ σε μία ή περισσότερες φρεγάτες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μια ενέργεια που στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά μάλλον για να μας προστατεύσει από χώρες που απειλούν, τρομοκρατικές και άλλες οργανώσεις που έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Η Δανία έχει προσπαθήσει να διατηρήσεις έναν πιο συγκρατημένο τόνο από κάποιες γειτονικές χώρες όπως η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι Σουηδοί αισθάνονται «πραγματικά φοβισμένοι» από τη Ρωσία. Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε στους Financial Times το Νοέμβριο: «Όσον αφορά τα εδάφη μας, δεν ανησυχούμε. Είμαστε ήρεμοι και σε ετοιμότητα».

Η προειδοποίηση στη Δανία ήρθε την ίδια εβδομάδα που οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν ότι ένας στους τρεις Ρώσους διπλωμάτες στη χώρα ήταν κατάσκοποι. Ο Βίλχελμ Ούνγκε, επικεφαλής αναλυτής αντικατασκοπίας στην υπηρεσία πληροφοριών της Σουηδίας στο Sapo, είπε: «Θεωρούμε τις ρωσικές επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών στη Σουηδία - δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε αυτό με οποιοδήποτε άλλο τρόπο - ως προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Σουηδίας».

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα