The Outer Worlds review

Η Obsidian (Knights of the Old Republic 2, Fallout: New Vegas, Pillars of Eternity) αφήνει τα sequel στην άκρη για λίγο και μας δίνει κάτι ολοκαίνουριο. Συνδυάζοντας στοιχεία από παιχνίδια όπως Fallout, Mass Effect και Dragon Age,

το Outer Worlds είναι φτιαγμένο με μεράκι για τους λάτρεις των sci-fi RPG.

Έχοντας πειστεί από τις λαμπερές διαφημιστικές καμπάνιες για μια “ζωή με εγγυημένη απασχόληση” και μόνο ένα “μικρό μεν, άγνωστο δε χρονικό διάστημα στην υπηρεσία”, παίρνετε μέρος στο πρόγραμμα αποίκησης με προορισμό το απώτερο άκρο του γαλαξία. Εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, ξυπνάτε από τη νάρκωση δεκάδες χρόνια αργότερα από το αναμενόμενο, χωρίς να γνωρίζετε τίποτα για τον κόσμο γύρω σας. Σύντομα διαπιστώνετε ότι μια συνωμοσία απειλεί την αποικία Halcyon, όμως ευτυχώς βρίσκεστε εκεί για να κάνετε τα πράγματα καλύτερα (ή χειρότερα).

Ξεκινάτε με την αποκατάσταση του διαστημοπλοίου σας. Από κει και πέρα, εξερευνείτε τον γαλαξία, ολοκληρώνοντας quests και περνώντας μέσα από εξωγήινα τέρατα και πόλεις όπου εφαρμόζεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το πρώτο που παρατηρείτε είναι ότι η γενική αίσθηση του παιχνιδιού, τόσο από πλευρά σκηνοθεσίας όσο και δόσης χιούμορ, μοιάζει πάρα πολύ με τη σειρά Fallout. Υπάρχουν terminals για την εύρεση πληροφοριών (χωρίς το hacking), αλλά και το γνώριμο lockpicking.

Marauder λίγο πριν γίνει σκόνη.

Το παιχνίδι είναι γεμάτο με τόσους ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και καταστάσεις που δεν βαριέστε ποτέ. Ένας από τους συντρόφους σας είναι ιερέας με αδυναμία στην... τεχνολογία, μια barwoman ισχυρίζεται ότι είναι πολύ ευτυχισμένη με το να σερβίρει ποτά παρόλο που το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με την επιστήμη, ενώ έχετε την ευκαιρία να ρωτήσετε έναν έμπορο όπλων αν η τροποποίηση ενός όπλου ακυρώνει την εγγύησή του. Οι διάλογοι, αν και μακροσκελείς, κρατούν το ενδιαφέρον και προσφέρουν ξεχωριστές ιστορίες για τον καθένα. Επίσης, σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε επιλογές που επηρεάζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως η εκτροπή ρεύματος είτε σε έναν μικρό επαναστατικό οικισμό, είτε σε μια μεγάλη παρακμιακή πόλη.

Η δημιουργία του χαρακτήρα σας είναι απλή και γνώριμη. Επιλέγετε βασικά χαρακτηριστικά, όπως δύναμη, νοημοσύνη και ταπεραμέντο, με το καθένα να επηρεάζει τις πιθανότητές σας για επιτυχημένη ενέργεια που εξαρτάται από αυτά. Για παράδειγμα, η δύναμη επηρεάζει τις μάχες σώμα με σώμα, η νοημοσύνη το ποσοστό critical hit και το ταπεραμέντο το πόσο γρήγορα αποκαθίσταται η ζωή σας. Έπειτα επιλέγετε ικανότητες (skill points), όπως το αν έχετε μεγάλη πειθώ ή αν είστε καλύτεροι με σφυριά παρά με αυτόματα. Τέλος, επιλέγετε την εμφάνιση του χαρακτήρα σας (άντρας/γυναίκα), μέσα από έναν αριθμό λεπτομερειών.

Κάθε φορά που ανεβαίνετε επίπεδο σας δίνονται 10 βαθμοί για να ξοδέψετε στα skills, ενώ κάθε μερικά επίπεδα αποκτάτε perks, τα οποία είναι βελτιώσεις όπως δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων κιλών, μεγαλύτερη μπάρα υγείας και ταχύτερο βάδισμα. Το μέγιστο επίπεδο χαρακτήρα που μπορείτε να φτάσετε αυτή τη στιγμή είναι το 30, οπότε καλό είναι να προσέχετε πώς ξοδεύετε τα skills και να σχεδιάσετε στο μυαλό σας εκ των προτέρων το πώς θέλετε να είναι ο χαρακτήρας σας. Παρόλα αυτά, αν δυσαρεστηθείτε με κάποιο skill ή συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας ταιριάζει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, έχετε τη δυνατότητα re-spec έναντι ποσού. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που θα θέλαμε να δούμε και σε άλλους τίτλους είναι τα ελαττώματα. Αν πέφτετε και χτυπάτε συχνά από μεγάλο ύψος, τότε το παιχνίδι σταματάει για να σας ρωτήσει αν θα θέλατε να αποκτήσετε το ελάττωμα της ακροφοβίας. Έτσι, όταν θα βρίσκεστε σε μεγάλα ύψη θα χάνετε έναν βαθμό επιδεξιότητας, αντίληψης και ιδιοσυγκρασίας, αλλά θα κερδίσετε ένα perk. Αν και προαιρετικά, εάν... αποδέχεστε τα ελαττώματά σας τότε ανταμείβεστε με ένα χρήσιμο perk.

Έτοιμος για ξαφνική επίθεση.

Από τα επιτυχημένα σημεία του παιχνιδιού είναι ότι τις περισσότερες φορές μπορείτε να προσεγγίζετε μια κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους. Μιλήστε ήρεμα, απειλείστε, πείτε ψέματα, ξεγλιστρήστε χωρίς να σας δουν ή κάντε κατά μέτωπο επίθεση. Η επιτυχία κάθε επιλογής εξαρτάται από τον χαρακτήρα και τα skills που έχετε επενδύσει. Κάθε επιτυχημένη απόπειρα διαλόγου, ολοκλήρωση αποστολής ή ακόμη και ανακάλυψη νέων τοποθεσιών σας ανταμείβει με XP. Όμως δεν καλείστε να τα βγάλετε πέρα μόνος σας.

Όπως σε άλλα παιχνίδια του είδους, έχετε μια ομάδα ικανών συντρόφων στο πλάι σας. Διάσπαρτοι στον κόσμο, με τον καθένα να έχει τα δικά του skills και το δικό του προσωπικό quest, ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί σας συνήθως μετά από μια σύντομη κουβέντα ή κάποιο εύκολο quest. Σε αντίθεση με άλλους τίτλους, οι σύντροφοί σας δεν συμμετέχουν απλά με την παρουσία τους, αλλά επιπλέον προσθέτουν boost στην τρέχουσα επιλεγμένη ομάδα ανάλογα με τα skills τους και ανεβάζουν το συνολικό επιτρεπόμενο βάρος. Κάποιοι δίνουν boost στις επιθέσεις με όπλα, άλλοι σε τεχνικά θέματα και hacking. Ομοίως με τον κεντρικό χαρακτήρα, ανεβαίνουν επίπεδο και επιλέγετε τόσο το πού θα ξοδέψετε τα skill points όσο και τον εξοπλισμό τους. Μπορείτε να έχετε μαζί σας μόνο δύο άτομα κατά την εξερεύνηση, όμως είναι υπεραρκετά και σχεδόν πάντα μιλούν μεταξύ τους ή παίρνουν μέρος σε συζητήσεις με άλλους ΑΙ χαρακτήρες, κάνοντας την εμπειρία πιο ενδιαφέρουσα και διαδραστική. Εκτός αυτού, ο καθένας τους έχει από μια ειδική κίνηση, που εμφανίζεται με τη μορφή σύντομου cutscene και προκαλεί περαιτέρω ζημιά στους εχθρούς. Οι κινήσεις αυτές είναι χρήσιμες για στιγμές όπου οι εχθροί υπερέχουν αριθμητικά ή έχετε μείνει με λίγη ζωή.

Οι ΑΙ χαρακτήρες του κόσμου ανήκουν σε φατρίες. Αναλόγως τις πράξεις και τις επιλογές που αφορούν τον καθένα, επηρεάζεται σε ένα βαθμό και η φήμη σας με αυτές τις φατρίες. Η φήμη επηρεάζει κυρίως τις συναλλαγές με τους πωλητές, αλλά και άλλα σκέλη του παιχνιδιού που φαίνονται στην πορεία. Όσο περισσότερο βοηθάτε κάποιον από μια συγκεκριμένη φατρία, ολοκληρώνοντας quests, τόσο περισσότερο σας συμπαθεί η φατρία αυτή, προσφέροντας ως αντάλλαγμα εκπτώσεις και καλή συμπεριφορά. Αντιθέτως, αν είστε πάντα εναντίον μιας φατρίας τότε καταλήγετε με αμοιβαία εχθρικά αισθήματα και σας επιτίθενται επί τόπου.

Γορίλες στο διάστημα.

Η κύρια δράση λαμβάνει χώρα σε στιλ FPS, όπως στα Fallout, αλλά χωρίς το turn-based μέρος. Αντί ο χρόνος να σταματά για να επιλέξετε το μέρος του σώματος όπου θα χτυπήσετε, ο χρόνος κυλάει αργά έως ότου χτυπήσετε το μέρος που θέλετε, προκαλώντας την αντίστοιχη ζημιά, όπως τύφλωση ή ακρωτηριασμούς. Εάν δεν έχετε εμπειρία από παρόμοια συστήματα, τότε ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο να συνηθίσετε την επιλογή των χτυπημάτων, όμως μόλις καταλάβετε το πώς λειτουργεί γίνεστε πολύ αποτελεσματικός με ελάχιστη προσπάθεια. Η νοημοσύνη των εχθρών είναι αρκετά χαμηλή στο normal, γι’αυτό ίσως θελήσετε να επιλέξετε μεγαλύτερη δυσκολία αν έχετε εμπειρία από FPS. Σε γενικές γραμμές, το shooting κυμαίνεται σε τυπικά επίπεδα, με απλό αλλά επαρκές σύστημα κάλυψης που σας δίνει αρκετό χρόνο για να αναπληρώσετε την ζωή σας, να σχεδιάσετε την επόμενη επίθεση ή να αφήσετε τους συντρόφους σας να πάνε μπροστά. Αν πεθάνετε το παιχνίδι οδηγεί σε game over, γι’αυτό καλύτερα να κάνετε save συχνά, παρόλο που υπάρχουν συχνά και αποτελεσματικά autosave. Όσο για τους συντρόφους σας, “ανασταίνονται” μόλις σκοτώσετε τους γύρω εχθρούς.

Τα όπλα κυμαίνονται από τα κλασικά σφυριά και πιστόλια, μέχρι τα λεγόμενα “science weapons” που λειτουργούν ενάντια στους νόμους της φυσικής. Το καθένα χωρίζεται ανά κατηγορία, απαιτούμενο επίπεδο, DPS και ιδιότητες όπως φωτιά και ηλεκτροσόκ ή είναι απλά πολυβόλα που μοιράζουν απλές σφαίρες σε μεγάλα γκρουπ. Κάθε όπλο και κομμάτι θωράκισης επισκευάζεται, αναβαθμίζεται και τροποποιείται ή διαλύεται για κομμάτια ή χρήματα (bits). Σε αντίθεση με τα Fallout, δεν μπορείτε να μαζεύετε κάθε τι, από σταχτοδοχεία μέχρι μολύβια, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν απογοητεύει. Υπάρχει αρκετό loot σε νεκρούς εχθρούς, κιβώτια και στα περισσότερα μέρη που επισκέπτεστε. Ακόμη και αν το loot σας δεν μαρκάρεται ως κλεμμένο στο inventory, αν σας πιάσουν στα πράσα να κλέβετε μέσα σε σπίτια τότε χάνετε βαθμούς φήμης (αν δεν σας δουν, όμως, ούτε γάτα ούτε ζημιά). Μιλώντας για inventory, η κατανομή των αντικειμένων σε αυτό είναι μεν πρακτική, όμως τα αναδυόμενα μενού και η υπερβολικά μικρή γραμματοσειρά για τηλεόραση δυσκολεύουν την παρουσίαση.

Η δυνατότητα fast travel σε κάθε σημαντική περιοχή που ξεκλειδώνετε, ακόμα και μέσα στην ίδια πόλη, είναι υπέροχη και λύνει τα χέρια, αν και τα loading screens που εμφανίζονται κάθε φορά που αλλάζετε τοποθεσία κουράζουν. Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στο διαστημόπλοιό σας αποκτάτε την δυνατότητα να ταξιδεύετε από τον ένα πλανήτη του γαλαξία στον άλλο μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως στο Mass Effect, αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέσα στο σκάφος για να μιλήσετε με τους συντρόφους σας ή ακόμη και με το ίδιο το σκάφος.

Η επιλογή είναι δική σας.

Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι ευχάριστος, αν και όχι εξίσου μεγάλος όσο των τίτλων των Bethesda και Bioware. Τα γραφικά είναι όμορφα, πολύχρωμα και ευχάριστα στο μάτι, προσκαλώντας να εξερευνήσετε το σύμπαν, ενώ παράλληλα δεν λείπει ένας τόνος αισθητικής από No Man’s Sky. Ορισμένες τοποθεσίες παρουσιάζονται με έντονα χρώματα και αιωρούμενους μωβ βράχους, και άλλες με ψηλά και απροσπέλαστα βουνά. Από εξωγήινες εκτάσεις με τέρατα και επιδρομείς μέχρι μεγάλες hi-tech πόλεις με ρομποτικούς σερβιτόρους και διαφημιστικά drones που παίζουν μουσική, υπάρχει ικανοποιητική ποικιλία περιοχών. Από την άλλη, ο κόσμος θα μπορούσε να είναι λίγο πιο “ζωντανός”, καθώς ακόμη και στις μεγάλες πόλεις δεν κυκλοφορούν πολλά άτομα και θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες δραστηριότητες μεταξύ quests και αποστάσεων μεταξύ σημαντικών τοποθεσιών. Επίσης, η σχετικά μικρή ποικιλία εχθρών απογοητεύει, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με πλανήτες κάποιου μακρινού γαλαξία. Το ωραίο κύριο μουσικό θέμα, μαζί με την κατάλληλη ατμοσφαιρική μουσική υπόκρουση, σας συντροφεύουν στα διαγαλαξιακά σας ταξίδια. Το voice acting είναι άριστο, με κάθε ηθοποιό να αποδίδει τον κατάλληλο τόνο και αίσθηση. Τα ηχητικά εφέ δεν ξεχωρίζουν με κάποιον τρόπο.

Το Outer Worlds, με περισσότερες από 30 ώρες καθαρής RPG περιπέτειας, διαθέτει χαρακτηριστικά που έχουμε λατρέψει σε άλλα παιχνίδια του είδους όπως τα Fallout και Mass Effect. Μπορεί να μην προσφέρει κάτι επαναστατικό, όμως τα γνώριμα στοιχεία του σας κάνουν να θέλετε να συνεχίσετε να παίζετε και να ανακαλύπτετε τον γαλαξία. Αν θέλετε να απορροφηθείτε σε ένα απολαυστικό RPG, το Outer Worlds είναι για σας.

Ποικίλο gameplayΔημιουργία χαρακτήρα που συμβάλλει στο replayabilityΩραίες περιοχέςΕπιλογές που διαμορφώνουν τον χαρακτήραΕξαιρετικό σεναριακό υπόβαθρο......αλλά με αδύναμη κεντρική ιστορία και συντρόφουςΠεριορισμένη εξερεύνηση για τα δεδομένα του είδουςΜικρή ποικιλία εχθρώνΤακτικά loading screensΜάλλον εύκολοΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:ObsidianΕΚΔΟΣΗ:Private Division

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
fallout new vegas, old republic, dragon age, έως ότου, xbox one, republic, fallout, vegas, sequel, effect, dragon, rpg, hacking, επηρεάζει, hit, εμφάνιση, quest, εκπτωσεις, δραση, fps, game, travel, bioware, sky, μωβ, voice, ps4, xbox, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, φωτια, τελος του κοσμου, η ζωη, πλανητες, γατα, θεμα, μουσικη, μωβ, ονειρο, παιχνιδια, προγραμμα, τηλεοραση, υψος, χρωματα, ψεματα, fps, game, quest, rpg, αδυναμια, αξιζει, αμοιβαια, απλα, ασυλο, βουνα, γινει, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δικη, εγγυηση, εφε, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, ενεργεια, εμφάνιση, επηρεάζει, επιτυχια, εχθροι, τεχνολογια, έως ότου, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ηχητικα, ηρεμα, κινηση, κυρια, λειπει, ματι, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, παρουσιαση, πιστολια, πιθανοτητες, ποτα, συντομα, σειρα, σωμα, σπιτια, συμπαν, ταξιδια, τονος, φαινονται, φημη, φορα, χιουμορ, χρονος, ομορφα, ωρες, αγνωστο, bioware, sky, sequel, dragon age, dragon, effect, republic, fallout, hacking, hit, χωρα, κομματι, μεινει, μοιαζει, μπροστα, old republic, ομαδες, travel, παιχνιδι, σφυρια, σωμα με σωμα, tech, θεματα, υγειας, υπεροχη, vegas, ωραιο, χερια, ξυπνατε, voice
Τυχαία Θέματα