Tekken Revolution

Η Namco δοκιμάζει το free-to-play μοντέλο. Η μήπως...pay-to-play;


Η σειρά Tekken, εκτός από ιδιαίτερα αγαπητή σε εκατομμύρια gamers ανά τον κόσμο, είναι μια από τις πιο διάσημες στον χώρο των Fighting games. Μέχρι σήμερα αριθμεί 10 τίτλους σε οικιακές και φορητές κονσόλες, αλλά και μια πληθώρα από spin-offs.

Η αρχή έγινε το 1994 όταν το πρώτο Tekken κυκλοφόρησε στα Arcade μηχανήματα, σημείωσε πάταγο κι αυτό έδωσε στη Namco το ερέθισμα να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο port για το PlayStation της Sony.

Στην εικοσαετή μέχρι σήμερα πορεία, έχουμε δει διάφορους τίτλους Tekken αλλά ποτέ κανένας τους δεν ήταν δωρεάν. Η Namco Bandai πήρε έτσι την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει μια free-to-play έκδοση έκδοση του αγαπημένου fighting. Το μόνο που απαιτείται για να το παίξετε είναι σύνδεση στο Internet και φυσικά ένα PS3 καθώς το Tekken Revolution είναι αποκλειστικός τίτλος για την κονσόλα της Sony. Βέβαια το ότι το Tekken Revolution διατίθεται δωρεάν δεν είναι το μόνο καινούριο της υπόθεσης.

Η πρώτη επαφή
Μία επίσκεψη στο PlayStation Store αρκεί για να κατεβάσετε δωρεάν το Tekken Revolution. Σε αντίθεση με τα άλλα games της σειράς Tekken, το συγκεκριμένο δεν διαθέτει campaign mode, αλλά παίζεται μόνο online. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαλέξετε όποιον χαρακτήρα θέλετε από το αρχικό ρόστερ και να παίξετε αγώνες ενάντια σε άλλους παίχτες.

Με το που ανοίγει μπροστά μας το κεντρικό μενού του Tekken Revolution ερχόμαστε σε ένα περιβάλλον γνώριμο με αυτό του Tekken Tag Tournament 2. Φυσικά οι επιλογές του είναι πολύ λιγότερες καθότι μιλάμε για free-to-play game. Τα διαθέσιμα modes που συναντάμε είναι το Online VS, το Arcade Battle και το Warm-up Space. Από εκεί και πέρα η Namco συμπεριέλαβε δύο ακόμη μενού, τα Character Enhancement και PlayStation Store. Ας τα δούμε όμως όλα πιο αναλυτικά.

Στο Online VS mode θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε αγώνες με άλλους παίχτες ανά τον κόσμο. Οι online αγώνες χωρίζονται σε ranked matches και player matches. Στα ranked matches όσο νικάτε ανεβαίνετε κατηγορία στα leaderboards ενώ τα player matches είναι αγώνες που έχουν την μορφή φιλικού και στους οποίους δεν ρισκάρετε το rank σας. Το Arcade Battle είναι ένα mode στο οποίο καλείστε να παλέψετε με πολλούς μαχητές (ελεγχόμενους απ’ την CPU) οι οποίοι εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον. Αν κερδίσετε σε όλους τους αγώνες, τότε θα ξεκλειδώσετε έναν νέο μαχητή.

Στο Character Enhancement σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσετε τα stats του μαχητή της επιλογής σας και να τον κάνετε πιο δυνατό. Στο PlayStation Store μπορείτε να αγοράσετε τα Premium Coins έτσι ώστε να συνεχίσετε να παίζετε όσους αγώνες θέλετε. Παρόλο που αυτό το σύστημα μοιάζει σαν να μας ξεζουμίζει οικονομικά, στην ουσία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού οι τιμές για τα coins είναι αρκετά χαμηλές και τα πακέτα συμφέρουν.

Tickets και credits
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σε τίτλο Tekken πόντους για αναβάθμιση του μαχητή και credits για να μπορέσετε να πάρετε μέρος σε αγώνες. Τα είδη των credits είναι τρία: Αrcade Coins, Battle Coins και Premium Coins ενώ συναντήσαμε και τα Premium Tickets τα οποία έχουν σχεδόν παρόμοια χρήση με τα Coins. Η χρήση τους είναι αυτή που φαντάζεστε. Τα χρησιμοποιείτε για να πάρετε μέρος σε αγώνες.

Μπορείτε να έχετε μόνο μέχρι δύο Αrcade Coins και το καθένα από αυτά το ξοδεύετε για να παίξετε το Arcade Battle μέχρι να χάσετε. Αν κερδίσετε συνεχόμενα τότε μπορείτε να παίξετε όσο θέλετε, σε περίπτωση όμως που χάσετε τότε θα αναγκαστείτε να ξοδέψετε και το δεύτερο Arcade Coin προκειμένου να συνεχίσετε. Το κακό είναι ότι το σύστημα αυτό σας περιορίζει αφού κάθε φορά που μπαίνετε σε Arcade Battle, ξοδεύετε από ένα coin, είτε χάσετε, είτε κερδίσετε. Η αναπλήρωση γίνεται με ένα Αrcade Coin για κάθε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι αν είστε πρόθυμοι να περιμένετε ένα δίωρο τότε θα παίξετε και άλλους αγώνες.

Τα Battle Coins χρησιμεύουν στο να πάρετε μέρος σε online αγώνες ενάντια σε πραγματικούς αντιπάλους. Ξεκινάτε με 5 coins και ξοδεύετε από ένα κάθε φορά που μπαίνετε σε αγώνα, είτε κερδίσετε είτε όχι. Ευτυχώς χρειάζεται μισή ώρα για να κερδίσετε ένα Battle Coin. Τα Premium Coins λειτουργούν ακριβώς όπως τα Battle με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στον τρόπο που αποκτούνται και ξοδεύονται. Άμα μπείτε σε αγώνα με ένα Premium Coin και κερδίζετε συνεχόμενα, τότε θα μπορέσετε να παίξετε όσες φορές θέλετε με αυτό και δεν θα είναι ανάγκη να ξοδέψετε άλλο.

Τα Premium Tickets χρησιμεύουν στο να παίξετε μερικούς αγώνες παραπάνω σε περίπτωση που σας έχουν τελειώσει τα Coins. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το αρνητικό του Tekken Revolution. Όταν σας τελειώσουν τα Coins και όλα τα Tickets άμα θέλετε να συνεχίζετε να παίζετε και να μην περιμένετε τότε θα πρέπει να αγοράσετε Coins με πραγματικά χρήματα. Αυτό το σύστημα κάνει το παιχνίδι να μοιάζει με αυτό που λέμε “Freemium” και όχι πραγματικά free game.

Controls και gameplay
Οι μαχητές που είναι διαθέσιμοι στην αρχή είναι οκτώ γνωστές μορφές και συγκεκριμένα οι Kazuya, Asuka, Paul, Law, Lars, Jack-6, King και Lili. Στη συνέχεια όμως, ολοκληρώνοντας Arcade Battles, μπορείτε να ξεκλειδώσετε και άλλους πολεμιστές όπως την Nina, τον Leo κτλ. Αυτό είναι και το μοναδικό πράγμα που προσεγγίζει –κατά μία έννοια- τον ρόλο του campaign, αφού κατά τα άλλα οι επιλογές σας είναι πολύ περιορισμένες. Είτε θα παίξετε online μέχρι να τελειώσουν τα coins σας, είτε θα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε όλα τα Arcade Battles… πάλι μέχρι να τελειώσουν τα coins.

Θέλετε να παίξετε με την Nina; Θα πρέπει να κοπιάσετε!

Tα controls είναι σχεδόν τα ίδια με του Tekken: Tag Tournament 2 με την διαφορά ότι θα μπορείτε να παίξετε μόνο solo matches. Η καινοτομία σε αυτόν τον τομέα είναι η προσθήκη των stats και η δυνατότητα να τα ανεβάσετε. Κάθε μαχητής έχει τρία attributes: Power, Endurance και Vigor. Τα Power και Endurance αυξάνουν τη δύναμη και την health bar αντίστοιχα, ενώ το Vigor έχει να κάνει με το critical strike που μπορείτε να σημειώσετε έναντι του αντιπάλου σας.

Εφόσον ολοκληρώσετε μερικούς αγώνες, κερδίζετε πόντους τους οποίους κατανέμετε στα τρία attributes όπως θέλετε. Καλό θα είναι να διατηρήσετε έναν ισορροπημένο μαχητή και να ξοδέψετε τους πόντους σας έξυπνα. Πέρα από αυτά βέβαια, όλοι οι μαχητές έχουν στο «όπλοστάσιό» τους τέσσερα Critical Arts και από ένα Special Art. Πρόκειται για κινήσεις έχουν δύο θετικά. Είναι δυνατές και προκαλούν αρκετό damage στον αντίπαλο και ταυτόχρονα εύκολες στην εκτέλεση αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερο skill.

Η προσωπική μας εμπειρία
Σίγουρα σε όλους αρέσουν τα free-to-play games για προφανείς λόγους. Πολλές φορές όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα προτιμούσαμε να πληρώναμε για να βλέπαμε τον συγκεκριμένο τίτλο να έχει περισσότερα στοιχεία μέσα. Τo Τekken Revolution είναι ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιου free-to-play game. Τα επίπεδα δυσκολίας που έχει είναι τρία αλλά κανένα τους δεν είναι στη πραγματικότητα δύσκολο. Το normal μοιάζει σαν να είναι Easy αφού το A.I είναι πραγματικά κακοδουλεμένο. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Tekken τίτλους, το επίπεδο δυσκολίας που συναντήσαμε ήταν αρκετά μικρό.

Από την άλλη, το matchmaking στο online είναι τελείως άδικο. Στον πρώτο μας αγώνα, πετύχαμε έναν αντίπαλο ίδιου επιπέδου με εμάς και αφού τον νικήσαμε (σχεδόν χωρίς καθόλου lag), στον επόμενο αγώνα έτυχε να πέσουμε πάνω σε «καμένο» αντίπαλο ο οποίος έπαιζε αρκετό καιρό και μας νίκησε εύκολα. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά λάθος του matchmaking αφού θα έπρεπε να βρίσκει αντιπάλους κοντά στο επίπεδό σας και όχι τυχαίους. Το μόνο θετικό εδώ είναι ότι όση ώρα ψάχνει για να σας βρει κάποιον αντίπαλο, σας βάζει μέσα σε training mode έτσι ώστε να κάνετε λίγη προπόνηση.

Tekken: Tag Tournament 2 Mini;
Το Tekken Revolution μοιάζει πολύ οπτικά με το Tekken: Tag Tournament 2. Οι πίστες, οι μαχητές, ακόμα και οι κινήσεις τους φαίνονται σαν να είναι carbon copy του. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε απαραίτητα αρνητικό για τα δεδομένα ενός free-to-play game. Με μια πρόχειρη ματιά θα διαπιστώσετε ότι οι χαρακτήρες υποφέρουν από κακό anti-aliasing, σε μερικά σημεία πέφτει το frame rate και τα textures είναι προχειροφτιαγμένα, κάτι που γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν έχουμε καταστροφή περιβάλλοντος.

Το soundtrack από την άλλη είναι έως έναν βαθμό ικανοποιητικό και περιλαμβάνει συνολικά 18 ακούσματα. Η μουσική των levels απαρτίζεται από electronic και industrial beats στο ύφος της σειράς. Όσο για τα ηχητικά εφέ και το voice acting, διατηρούν κι αυτά με τη σειρά τους την ίδια φόρμουλα με το Tekken Tag Tournament 2. Τέλος, η Namco έχει προσέξει μέχρι και πολύ μικρές λεπτομέρειες, όπως η μουσική των μενού που διαφοροποιείται ανάλογα με το mode που έχετε επιλέξει.

Επίλογος
Το Tekken Revolution είναι ένα αξιόλογο free-to-play Fighting για το PS3. Περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο αγαπημένους μαχητές της σειράς και φυσικά ένα γνώριμο περιβάλλον με τα γνωστά levels όπου έχετε ρίξει ατελείωτα combos (ή button mashing αντίστοιχα). Ο χειρισμός είναι οικείος σε όσους έχουν ξαναδοκιμάσει την σειρά, ενώ οι προσθήκες όπως τα Critical Arts και Special Arts είναι ευπρόσδεκτες και δίνουν ένα νέο touch.

Από την άλλη, το σύστημα με τα Coins και τα Tickets ίσως να δυσαρεστήσουν αρκετούς αφού όλα καταλήγουν στο να πρέπει να αγοράσετε κάποιο πακέτο για να συνεχίσετε να παίζετε. Η τακτική της Namco θυμίζει κατά πολύ Facebook game, όπου η απόκτηση "εξτρά χρόνου" κρίνεται επιβεβλημένη. Σαν να μην έφτασε αυτό, το Α.Ι είναι απογοητευτικό και το επίπεδο δυσκολίας πολύ εύκολο για τους φανατικούς οπαδούς που έχουν...λιώσει το Gamestick τους για χρόνια. Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το νέο δημιούργημα της Namco είναι απλά ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσει κάποιος την ώρα του παίζοντας Tekken δωρεάν και να εξοικειωθεί με αυτό τον τρόπο με τη σειρά, έχοντας μαζί του τα πολύ βασικά εφόδια. Όσοι όμως έχετε αποκτήσει έστω ένα από τα τελευταία Tekken θα το βρείτε αργά ή γρήγορα αδιάφορο.

Θετικά:
- H προσθήκη των Attributes και των Special Attacks
- Ικανοποητικά γραφικά για τα δεδομένα των free-to-play
- Ωραίο soundtrack
- Είναι δωρεάν

Αρνητικά:
- Η έλλειψη campaign
- Προβληματικό A.I. που κατεβάζει το επίπεδο δυσκολίας
- Δεν είναι τόσο F2P όσο θέλει να είναι
- Απαιτεί συνεχή σύνδεση στο Internet

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 8
Gameplay: 7
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7

Ένα δωρεάν Fighting που αξίζει να κατεβάσετε. Οι ικανοί παίκτες θα το συμπαθήσετε. Οι αδύναμοι δύσκολα θα περιμένετε τα coins για να ξαναπαίξετε.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
tekken, revolution, revolution, tekken, namco, fighting, games, playstation, sony, ps3, store, συγκεκριμένο, online, tag, game, space, player, cpu, υφίσταται, σημαίνει, free, paul, law, king, nina, leo, power, health, art, easy, lag, mini, carbon, frame, electronic, industrial, voice, button, facebook, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αμα, play games, δωρεαν, ηχος, μουσικη, ωρα, games, game, ps3, sony, αγωνες, αξιζει, απλα, βρειτε, βρισκεται, γινεται, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, διωρο, εγινε, εφε, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ελλειψη, εννοια, επρεπε, ιδια, υφίσταται, υφος, ηχητικα, θετικο, θυμιζει, λαθος, λεπτομερειες, ματια, μικρο, μορφη, μπορειτε, οκτω, οπτικα, ουσια, περιβαλλον, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τρια, τιτλος, φαινονται, φυσικα, φορμουλα, φορα, anti, art, button, health, carbon, free, easy, ειδη, εξυπνα, ερχομαστε, fighting, frame, jack, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, industrial, king, law, leo, nina, μοιαζει, μπροστα, namco, paul, πακετο, pay, παιχνιδι, play, player, power, σημαίνει, space, tag, online, θετικα, ωραιο, voice, electronic, store
Τυχαία Θέματα