Metro Redux

Επιστροφή στις κατακόμβες της post-apocalyptic Ρωσίας.


Το Metro 2033 αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 2010 και καθιερώθηκε στην συνείδηση των φίλων των FPS, αλλά και των Survival Horror. Με δεδομένο ότι το ντεμπούτο της ουκρανικής 4A Games κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, η κυκλοφορία ενός sequel

ήταν αναπόφευκτη και έτσι τρία χρόνια μετά είχαμε την τύχη να απολαύσουμε το Metro: Last Light. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ανάπτυξη του δεύτερου κεφαλαίου της σειράς δεν ήταν σε καμία περίπτωση ιδανικές. Από την μία πλευρά η χρεωκοπία της THQ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβολή της κυκλοφορίας του και από την άλλη τα στελέχη της 4A Games έπρεπε να εργαστούν σε ένα πραγματικά άσχημο εργασιακό περιβάλλον.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2014 και στην κυκλοφορία της συλλογής Metro Redux για τα PC και τις next-gen κονσόλες, η οποία περιλαμβάνει τις δύο προαναφερθείσες δημιουργίες της 4A Games. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε κατακλυστεί από ένα πλήθος next-gen επανακυκλοφοριών, κάτι που όπως είναι λογικό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Παρόλα αυτά, όπως θα δείτε και παρακάτω εδώ έχουμε να κάνουμε με μία τίμια προσπάθεια που αξίζει την προσοχή σας. Ας μην μακρηγορούμε περαιτέρω όμως, καθώς ήρθε η ώρα να φορέσετε τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και να επιστρέψετε στο post-apocalyptic σύμπαν της σειράς Metro.


Μια Metro ανθολογία
Μέσα στο πακέτο περιλαμβάνονται τα Metro 2033 Redux και Metro: Last Light Redux, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να τα αποκτήσετε ξεχωριστά σε ψηφιακή μορφή. Με δεδομένο ότι το Metro: Last Light κυκλοφόρησε πέρυσι θα επικεντρώσουμε κυρίως το ενδιαφέρον μας στον προκάτοχό του, καθώς ούτως ή άλλως σε αυτόν συναντάμε τις περισσότερες προσθήκες-βελτιώσεις.

H νέα έκδοση του Metro 2033 χρησιμοποιεί τη νεότερη έκδοση της 4A Engine που είδαμε στο Metro: Last Light και όπως είναι λογικό στον οπτικό τομέα παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές. Επιπλέον και στα δύο games συναντάμε δύο νέα modes που ονομάζονται Survival και Spartan. Στο Survival οι εχθροί προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να κάνετε reload και παράλληλα οι προμήθειες (πυρομαχικά, medkits, φίλτρα για τις αντιασφυξιογόνες μάσκες) είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αντίθετα στο Spartan mode έχετε περισσότερα πυρομαχικά στην διάθεσή σας. Με δεδομένο ότι το gameplay της σειράς ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ των FPS και Survival Horror μηχανισμών, θα λέγαμε ότι το Spartan και το Survival mode αντίστοιχα προσπαθούν να αναδείξουν αυτούς τους μηχανισμούς με στόχο να σας προσφέρουν μία εμπειρία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας.

https://www.youtube.com/watch?v=9wuEpTDFtXU


Συν τις άλλοις, στο Metro Redux διατίθεται χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος το Ranger mode, το οποίο γνωρίσαμε στο Metro: Last Light. To τελευταίο δίχως αμφιβολία προσφέρει την απόλυτη Metro εμπειρία, καθώς το HUD είναι απενεργοποιημένο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα πυρομαχικά σας και παράλληλα οι όποιες προμήθειες σας παρέχονται με το...σταγονόμετρο. Επιπροσθέτως, τόσο οι δικές σας επιθέσεις, όσο και αυτές των αντιπάλων σας προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά.

Εν τω μεταξύ, το Metro: Last Light Redux περιλαμβάνει και όλα τα DLC που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής για το δημοφιλές FPS. Πέρα από το Ranger mode που προαναφέραμε έχουμε επίσης τo RPK, ένα νέο όπλο, καθώς και τα Chronicles, Developer, Faction και Tower packs. Τα Chronicles και Faction Packs μάλιστα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αναλαμβάνετε τον ρόλο νέων playable χαρακτήρων, πέρα από αυτόν του Artyom του κεντρικού πρωταγωνιστή της σειράς Metro. Συγκεκριμένα στο Chronicles pack περιλαμβάνονται τρεις νέες αποστολές στις οποίες καλείστε να αναλάβετε τον έλεγχο των Anna, Pavel και Khan, ενώ στο Faction pack θα παίξετε ως sniper των Reds, ως Ranger του Polis Station, αλλά και ως Heavy Squad Soldier των Ναζί.

Το Metro Redux είναι ένας φόρος τιμής σε δύο εξαιρετικά FPS και δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή σας.


Ένα εξαιρετικό next-gen port
Τόσο το Metro 2033 Redux, όσο και το Metro: Last Light Redux χρησιμοποιούν τη νεότερη έκδοση της μηχανής γραφικών 4A Engine. H τελευταία μας έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής στο περυσινό Metro: Last Light και όπως είναι φυσικό και εδώ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι διαφορές πάντως σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε ορισμένα νέα animations.


Όσον αφορά το Metro 2033 Redux, πάντως το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον ομώνυμο τίτλο που κυκλοφόρησε το 2010. Συγκεκριμένα συναντάμε textures μεγαλύτερης ανάλυσης, ενώ ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι σαφώς πιο λεπτομερής και παράλληλα έχουν προστεθεί νέα animations. Συν τις άλλοις, βελτιώσεις έχει υποστεί και το bump mapping. Φυσικά ανάλογες βελτιώσεις συναντάμε και στα lighting και particle effects, κυρίως στα εφέ καπνού και φωτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Metro 2033 Redux έχει μία ιδιαίτερη "βαρύτητα" για τους κατόχους του PS4, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τίτλος μεταφέρεται στις κονσόλες της Sony. Θυμίζουμε ότι το Metro 2033 είχε κυκλοφορήσει αποκλειστικά για τα PC και το Xbox 360. Με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη PC έκδοση του 2010 και ισάξια με την τωρινή Redux επανακυκλοφορία. Το Metro 2033 Redux στο PS4 τρέχει σε native 1080p ανάλυση (912p στο Xbox One) στα 60fps και αν μη τι άλλο σε οπτικό επίπεδο δεν έχει να ζηλέψει κάτι σε σχέση με τα σύγχρονα FPS της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθούμε και σε ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό της PS4 έκδοσης, το οποίο μας προκάλεσε θετική εντύπωση. Συγκεκριμένα στα stealth σημεία του Metro: Last Light Redux η light bar ανάβει και σβήνει ανάλογα με το αν είστε ή όχι αντιληπτός από τους εχθρούς σας. Αντίστοιχη λειτουργία είχαμε συναντήσει στην πρωτότυπη έκδοση του Metro: Last Light στα PC της Alienware, αλλά και στην έκδοση του Thief για το PS4.

Αξίζει ή όχι να το αγοράσετε;
Η ποιότητα των δύο δημιουργών της ουκρανικής 4Α Games είναι δεδομένη, όπως μπορείτε να δείτε στο review του Metro 2033 και στο review του Metro: Last Light, οπότε το κύριο κριτήριο αγοράς αυτής της συλλογής θα λέγαμε ότι είναι το κόστος της και φυσικά το κατά πόσο αυτό δικαιολογείται από τις προσθήκες που υπάρχουν εδώ. Το Metro Redux κοστολογείται στα 40 ευρώ (ενδεχομένως να το βρείτε και λίγο φθηνότερα σε κάποιο κατάστημα), ενώ στο Steam υπάρχει η δυνατότητα να το αποκτήσετε δαπανώντας 20 ευρώ αν έχετε στην κατοχή σας τις πρωτότυπες εκδόσεις. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι όλα τα DLC του Metro: Last Light κοστίζουν 25 ευρώ περίπου είναι φανερό ότι το Metro Redux προσφέρει εξαιρετικό value for money ακόμη και για όσους έχουν ήδη παίξει τα δύο κεφάλαια της σειράς.

Φυσικά για τους αμύητους στο κλειστοφοβικό σύμπαν του Metro, η αγορά του Metro Redux αποτελεί μονόδρομο, καθώς είναι σε θέση να σας προσφέρει περισσότερες από 20 ώρες διασκέδασης. Eνδεχομένως ακόμη περισσότερες αν θελήσετε να το ολοκληρώσετε σε όλα τα διαφορετικά modes (Ranger, Survival, Spartan). Εν κατακλείδι λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά “τίμιο” πακέτο που θα ικανοποιήσει όσους ψάχνουν μία συγκλονιστική FPS/Survival Horror εμπειρία για τo PS4 και το Xbox One.

Θετικά:
- Τεχνικά άρτιο
- Ποικιλία από modes
- Ικανοποιητική διάρκεια

Αρνητικά:
- Μέτρια Α.Ι.

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8

Όλη η Metro εμπειρία "συμπυκνωμένη" σε ένα πακέτο.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld