WRC 7

Μια αναπάντεχη έκπληξη από το WRC.

Ρίχνοντας μια ματιά στην πορεία της σειράς WRC, η αλήθεια είναι πως σχεδόν ποτέ η αποστολή του εκάστοτε developer δεν ήταν εύκολη. Στο παρελθόν η Milestone κάτι πήγε να κάνει, αλλά η έλλειψη πόρων "φώναζε" από μακριά ενώ και η νεοφερμένη Kylotonn δεν κατάφερε να αποσπάσει ποτέ την προσοχή των φανατικών οπαδών από τις δημιουργίες του παρελθόντος. Σχεδόν πάντοτε οι licensed προτάσεις βρίσκονταν μπροστά σε ένα εμπόδιο, αν και το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν πως

φαίνονταν να επαναπαύονται στον όρο "official" και να αγνοούν άλλους, σημαντικότερους κανόνες.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το DiRT 4 δεν πιστεύουμε πως υπάρχει, αν και πίσω από τη συγκεκριμένη δημιουργία κρύβεται μία ομάδα με πείρα και γνώσεις επάνω στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οπότε, τι συμβαίνει πραγματικά με την Kylotonn; Η συγκεκριμένη ομάδα βρέθηκε στο τιμόνι της ανάπτυξης το 2015, και το WRC 5 ήταν, δυστυχώς, αποκαρδιωτικό. Σεβόμενοι τις παρατηρήσεις του κοινού, κατάφεραν το επόμενό έτος να κάνουν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι αρκετά μακριά από τον ανταγωνισμό. Οπότε, καλώς ή κακώς και με βάση το πρόσφατο παρελθόν του developer, το WRC 7, πριν ακόμα κυκλοφορήσει, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Από την άλλη, όμως, ο επίσημος θεσμός, δίνοντας μία ανάσα στις ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, επέτρεψε τη δημιουργία ταχύτερων και ομορφότερων αυτοκινήτων, που μπορεί να απέχουν έτη φωτός από τα θηρία του Group B, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον. Κάτι σαν την Formula 1 δηλαδή.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, αλλά και την εμπειρία που έχει αποκομίσει η ομάδα ανάπτυξης, το WRC 7 είναι καλό. Πολύ καλό. Και συγκεκριμένα, πολύ καλύτερο από αυτό που ορισμένοι ανέμεναν και ήδη το έχουν θέσει στο στόχαστρο και το πυροβολούν αλύπητα, θέλοντας με αβάσιμα επιχειρήματα να στηρίξουν τη λάθος "γνωμάτευσή" τους. Οπότε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Επειδή πλέον τα racing games ακολουθούν μία βασική δομή που δεν διαφέρει από εταιρία σε εταιρία, το WRC 7 δεν αποτελεί εξαίρεση και προσφέρει όλα τα γνωστά modes που παρέχονται σε έναν τίτλο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Το όμορφο κεντρικό μενού προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια αν και γίνεται εμφανές πως η παρούσα πρόταση έχει ρίξει όλο το βάρος της σε συγκεκριμένους τομείς.

Το φτωχό career mode είναι, δυστυχώς, κάτι το δυσάρεστο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο πολύ έχει αγκαλιάσει η racing κοινότητα το συγκεκριμένο mode, μιας και πρακτικά είναι η ενότητα που, μαζί με το multiplayer, επιμηκύνει τη ζωή ενός τίτλου. Και αν αναλογιστεί κανείς πως το online του WRC 7 είναι οριακά αποδεκτό, ήδη ο τίτλος ξεκινάει με... δύο σκασμένα ελαστικά.

Όμως η Kylotonn δεν αργεί να δείξει τις άγριες διαθέσεις της και σύντομα ένα πλατύ χαμόγελο θα χαραχτεί στο πρόσωπο των παικτών. Η πρώτη ευχάριστη είδηση είναι ο σημαντικά βελτιωμένος οπτικός τομέας. Το σωστό development φαίνεται να ξεδιπλώνει τις δυνατότητες της μηχανής γραφικών, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι αλλά έμεινε αναξιοποίητη εξαιτίας της φτωχής απεικόνισης του περυσινού τίτλου. Η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά και ειδικά ο σχεδιασμός των οχημάτων με το πλήθος των χορηγών που τα ντύνει. Σε ανάλογα επίπεδα βρίσκεται και το εσωτερικό τους, με τις φιγούρες οδηγού και συνοδηγού να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και εντός κλίματος –αν και με τον συνοδηγό θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Η πλέον εντυπωσιακή αλλαγή, πάντως, εντοπίζεται στον τρόπο που έχουν αποδοθεί οι διαδρομές –οι οποίες ξεδιπλώνονται σε συνολικά 13 χώρες- μιας και πλέον δεν είναι τόσο άδειες ή αδιάφορες όσο στο παρελθόν. Το επίπεδο της λεπτομέρειας βρίσκεται αρκετά επίπεδα επάνω, ενώ αρκετά είναι και τα αντικείμενα που καταστρέφονται. Πλέον τα οχήματα μπορούν να βρεθούν εκτός διαδρομής –όχι βέβαια για πολλά μέτρα- και γενικά έχει δημιουργηθεί ένα σύνολο σαφέστατα πιο κοντά στην πραγματικότητα, πιο ρεαλιστικό και πιο απελευθερωμένο. Οι διαδρομές είναι πιο στενές, δοκιμάζοντας συνεχώς τις οδηγικές ικανότητες των παικτών, αν και η αλήθεια είναι πως τα αυτοκίνητα δεν αναπτύσσουν υπερβολικά υψηλές ταχύτητες. Ίσως η ομάδα ανάπτυξης να επίλεξε αυτή την οδό ώστε να μη "ζορίσει" τη μηχανή γραφικών, αν και γνώμη μας είναι πως το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο και τα 60fps να διατηρούνταν σταθερά με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό λεπτομέρειας. Η δοκιμή του τίτλου έγινε στο PlayStation 4 Pro, και σε σύγκριση με την "απλή" κονσόλα, οι διαφορές είναι ελάχιστες, για να μην πούμε ανύπαρκτες.

Η αλήθεια είναι πως το γενικότερο ύφος του WRC 7 γέρνει περισσότερο προς τις αντίστοιχες δημιουργίες που είχαν διατεθεί αποκλειστικά για το PlayStation 2 και αυτή η επιλογή μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Γενικά οι αγώνες δείχνουν να βρίσκονται συνεχώς εντός κλίματος και πιστοί στο θεσμό του WRC ενώ η συμπεριφορά των οχημάτων μεταβάλλεται ανάλογα με το έδαφος -αν και εδώ εντοπίζεται ακόμα ένα αρνητικό στοιχείο. Καταρχάς, το πλήθος των διαδρομών εγγυάται ότι οι παίκτες θα βρεθούν σε κάθε είδους οδόστρωμα και συγκεκριμένα από την άσφαλτο στο χώμα, από το μαλακό χιόνι στον πάγο και γενικά σε κάθε είδους έδαφος. Σύμμαχος θα είναι συνεχώς τα βελτιωμένα physics, μιας και πλέον τα οχήματα πατούν σωστά στο δρόμο, ανταποκρίνονται στις ανωμαλίες και οι κοφτές κινήσεις του τιμονιού μεταφέρονται αρκετά πειστικά στην οθόνη.

Το κακό είναι πως η διαδρομή γενικά δεν μεταβάλλεται, οπότε η πρόσφυσή της θα είναι από την αρχή μέχρι το τέλος η ίδια. Η σειρά εκκίνησης δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, μιας και είτε ο παίκτης εκκινήσει πρώτος είτε τελευταίος, το οδόστρωμα θα είναι συνεχώς το ίδιο. Ούτε το χώμα θα είναι περισσότερο πατημένο, ούτε το χιόνι, για παράδειγμα, θα είναι ευκολότερο στην οδήγηση. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σαν λεπτομέρειες, αλλά από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός τα θεωρεί δεδομένα, η Kylotonn στο συγκεκριμένο τομέα μένει... μετεξεταστέα. Με τον ίδιο τρόπο δείχνει να λειτουργεί και το damage model, το οποίο με τη σειρά του περιορίζεται μόνο στα βασικά σε ό,τι αφορά τις φθορές στο όχημα, ενώ ο τρόπος που αυτές μεταβάλλουν την οδήγηση είναι σχεδόν πάντοτε ο ίδιος.

Πάντως, το ευχάριστο είναι πως η ομάδα ανάπτυξης δεν δίστασε και πλέον η δημιουργία της φλερτάρει οριακά με simulation καταστάσεις. Το επίπεδο δυσκολίας είναι σαφέστατα ανεβασμένο – σε αυτό συμβάλει και ο σχεδιασμός των διαδρομών- ενώ και ο χειρισμός έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Βέβαια η αλήθεια είναι πως αρχικά χρειάζεται υπομονή σχετικά με το calibration της τιμονιέρας, μιας και πολλές φορές ο παίκτης θα βρεθεί εκτεθειμένος και ξαφνικά θα χάνει τον έλεγχο του τιμονιού από τα χέρια του. Όταν αυτά τα προβληματάκια εξαφανιστούν, η οδήγηση είναι ευχάριστη και με υψηλή πρόκληση. Οι δονήσεις από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, η υπερστροφή και το "κλείδωμα" του τιμονιού μεταφέρονται με μοναδική ακρίβεια στα χέρια του παίκτη, αν και θεωρούμε πως το βίαιο φρενάρισμα θα μπορούσε να αποδοθεί ακόμα καλύτερα.

Ο τελευταίος τομέας που αξίζει αναφοράς είναι αυτός του ήχου και εδώ έχουμε δύο μεγάλες ενότητες, που με τη σειρά τους παρουσιάζουν μία χαοτική διαφορά ποιότητας. Από τη μία το WRC 7 έχει να επιδείξει φοβερά ηχητικά εφέ που αφορούν στον ήχο των κινητήρων αλλά και των εξατμίσεων. Οι συγκρούσεις μπορεί να μην έχουν αποδοθεί σωστά σε επίπεδο απεικόνισης αλλά ακούγονται αρκετά σωστά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον ήχο των ελαστικών. Στην αντίπερα όχθη, οι ενοχλητικές και αδιάφορες οδηγίες του συνοδηγού φαίνεται να έχουν μεταφερθεί ατόφιες από την προηγούμενο επεισόδιο της σειράς. Παράλληλα, δείχνει να μη μπορεί να συντονιστεί με τη δράση επί της οθόνης, να δίνει καθυστερημένα μία εντολή, ενώ φαίνεται να αδιαφορεί για τα icons που εμφανίζονται και προειδοποιούν τον οδηγό για το βαθμό δυσκολίας της επερχόμενης στροφής. Ευτυχώς υπάρχει και η επιλογή mute...

Γνώμη μας είναι πως η σειρά WRC δια χειρός Kylotonn βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Το 7ο μέρος δείχνει μια εμφανή αποστασιοποίηση από τους προκατόχους του, βελτιώνοντας αρκετά από τα λάθη και δείχνοντας πως στο μέλλον θα επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στον τομέα της εξομοίωσης, μιας και τα δεδομένα φαίνεται να είναι πλέον αρκετά. Το WRC 7 είναι μια αρκετά προσεγμένη πρόταση, που πραγματικά όσοι ασχοληθούν μαζί της θα μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι. Μετά από καιρό ο όρος "official product" έχει επιτέλους λόγο ύπαρξης, και παρόλο που ο ανταγωνισμός τρέχει σε άλλα επίπεδα, η σειρά μάλλον έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

pcps4xbox one
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over