Ultra Age | Review

Η indie gaming σκηνή είναι γνωστό πως έχει προσφέρει αξιόλογους τίτλους σε διάφορα είδη παιχνιδιών. Tώρα, σε αυτόν τον χώρο την εμφάνισή τους κάνουν και οι κορεάτικες ομάδες ανάπτυξης, οι οποίες κερδίζουν εύκολα και ευνόητα την προσοχή του κοινού λόγω του εντυπωσιακού οπτικού αποτελέσματος που προσφέρουν τα trailers των παρουσιάσεών τους. Βέβαια, το Ultra Age δεν κέρδισε τα βλέμματα του κόσμου στο Tokyo Game Show του 2018 λόγω του οπτικού του τομέα αλλά για το γρήγορο ύφος της μάχης του,

το οποίο παρέπεμπε σε γνώριμους hack and slash τίτλους όπως είναι οι Devil May Cry, Bayonetta και αρκετοί άλλοι παρόμοιοι τίτλοι της κατηγορίας.

Πριν ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε τις εντυπώσεις μας από τον hack and slash πυρήνα του Ultra Age, καλό είναι να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία του τίτλου μάς βρίσκει να ακολουθούμε τα βήματα του ήρωα μας, του Age, ο οποίος βρίσκεται σε έναν κατεστραμμένο post-apocalyptic κόσμο, όπου μαζί με το ρομπότ σύντροφο του, τον Helvis, αναζητά ένα αρχαίο αντικείμενο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως η ιστορία του τίτλου δεν είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του αφού, όπως αποδίδεται και προβάλλει τα γεγονότα, θεωρεί δεδομένη τη φιλική σχέση που έχει ο ήρωας μας με το ρομπότ σύντροφο του και παράλληλα δεν αναπτύσσει και το ίδιο το σενάριο.

Αυτό, ωστόσο, είναι λογικό εφόσον έχουμε έναν τίτλο που η διάρκεια του αγγίζει τις επτά περίπου ώρες. Οπότε, η ομάδα ανάπτυξης ήταν λογικό να επικεντρωθεί στο κύριο χαρακτηριστικό του Ultra Age, που είναι το σύστημα μάχης. Το σύστημα μάχης, λοιπόν, μας βρίσκει να ελέγχουμε τον χαρακτήρα μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αλλάζουμε (ανά πάσα στιγμή) μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών σπαθιών. Συγκεκριμένα, το κάθε ξίφος, εκτός του ότι έρχεται με διαφορετικό animation, χρειάζεται ώστε να προκαλέσει την απαραίτητη ζημιά στην εκάστοτε εχθρική μονάδα. Δηλαδή, για να νικήσουμε βιολογικούς εχθρούς χρειαζόμαστε το Katana ενώ στους μηχανικούς εχθρούς απαιτείται η χρήση του Claymore.

Στην παραπάνω εξίσωση προσθέτουμε και τον γνώριμο μηχανισμό της τέλειας αποφυγής (perfect dodge), της οποίας η χρήση είναι απαραίτητη στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό προκύπτει οργανικά αφού οι εχθρικές μονάδες χτυπάνε από πολλές πλευρές και παράλληλα τα χτυπήματά τους κοστίζουν αρκετά στους πόντους ζωής του ήρωά μας. Για αυτόν τον λόγο δεν απουσιάζουν και οι ειδικές χαρακτηριστικές κινήσεις των Blades, που πραγματοποιούν διαφορετικές αντιδράσεις και αποτελέσματα στους εχθρούς και -όπως είναι αυτονόητο- συνοδεύονται από cooldowns.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα μάχης προσφέρει καλή καμπύλη εκμάθησης, η οποία είναι αντιστοίχως ανάλογη με την πρόοδό μας στο παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει πως τα δύο τελευταία bosses απαιτούν από εμάς τη γνώση που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Έτσι, εκτίμησή μας είναι πως το στοιχείο του γρήγορου και ομαλού συστήματος μάχης, που προώθησε η ομάδα ανάπτυξης ως κύριο χαρακτηριστικό του τίτλου, έχει επιτύχει το στόχο του αφού αυτό εν τέλει είναι ο πυρήνας του Ultra Age.

Από εκεί και πέρα ο τεχνικός τομέας του τίτλου, είναι άρτιος και προσφέρει σταθερό και υψηλό frame rate. Η δομή του Ultra Age είναι γραμμική, χωρίς δυνατότητα backtracking και η κάθε περιοχή φιλοξενεί τις εχθρικές μονάδες, οι οποίες ανά σημεία διακόπτουν την πρόοδο και την πρόσβαση στο επόμενο σημείο. Στις περιοχές αυτές υφίσταται και το γνώριμο, απλοϊκό platforming στοιχείο ενώ δεν απουσιάζει και η ελάχιστη χρήση του μαστιγίου ώστε να φτάσουμε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο.

Βέβαια σε αυτές τις περιοχές έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε ορισμένους κρυστάλλους, οι οποίοι αναπληρώνουν τις ισχυρές επιθέσεις των λεπίδων μας. Παράλληλα, η εξερεύνηση και η παρατηρητικότητά μας ανταμείβονται με την εύρεση των power cores, τους οποίους χρειαζόμαστε ώστε να ξεκλειδώσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ήρωά μας (όπως αποφυγή στον αέρα και διάφορες άλλες δεξιότητες).

Οι περιοχές και οι εχθρικές μονάδες δεν ποικίλουν πολύ μεταξύ τους ενώ το ίδιο ισχύει για ορισμένα boss fights, ωστόσο οι δημιουργοί έχουν δώσει προσοχή στην ενδυνάμωση του χαρακτήρα μας μέσω άλλων λειτουργιών. Συγκεκριμένα, όταν νικήσουμε τους εχθρούς, μας ανταμείβουν με crystal fragments, τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε σε συγκεκριμένα checkpoints. Σε αυτά τα checkpoints έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε το δέντρο διακλαδώσεων των blades ώστε να ενδυναμώσουμε τις ικανότητές τους (όπως επίθεση, critical hits και άλλα). Παράλληλα, ο ήρωάς μας έχει τέσσερις δυνατότητες που δέχονται αναβαθμίσεις με τη χρήση των παραπάνω αγαθών.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως θα επιθυμούσαμε να υπήρχε καλύτερη χρήση των checkpoints, ή έστω μια λειτουργία της επαναδοκιμής (retry), διότι όταν χάσουμε σε ένα boss fight, αυτό δυστυχώς σημαίνει επανάληψη των απαραίτητων μαχών ώστε να φτάσουμε ξανά στο σημείο που χάσαμε. Τέλος, μιας και το σύστημα μάχης είναι καλό αλλά το παιχνίδι είναι μικρό σε διάρκεια, σίγουρα θα θέλαμε και ένα κίνητρο για replayabillity.

Εν κατακλείδι, το Ultra Age αποτελεί μια τίμια περίπτωση indie hack and slash τίτλου, ο οποίος αν και προσφέρει ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα μάχης, περιλαμβάνει και αρκετά σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων.

Το Ultra Age κυκλοφορεί από τις 9/9/21 για PS4 και Switch. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με review code που λάβαμε από την Intragames.

The post Ultra Age | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα