The Smurfs: Mission Vileaf | Review

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα αναφερθεί σε κείμενο του GameOver ότι παιχνίδια σαν αυτό που θα εξετάσουμε εδώ, σαν το The Smurfs: Mission Vileaf, έχουν σχεδόν εκλείψει από την αγορά. Λίγο τα αυξημένα κόστη για την απόκτηση αδειών χρήσης, και λίγο (ως πάρα πολύ) η μετάβαση των μικρών παιδιών στο mobile gaming, οδήγησε την κατηγορία των “παιδικών platformers” σε ανυποληψία και σχεδόν εξαφάνισή της από

το προσκήνιο, με μόνο κάποιες σκόρπιες προτάσεις να έρχονται ανά περιόδους.

Πρέπει όμως να πούμε ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κάποια αναβίωση αυτής της κατηγορίας, με αρκετές προτάσεις να τοποθετούνται στις προθήκες των καταστημάτων, τις οποίες σίγουρα θα εξετάσουμε στο GameOver (και που θα προστεθούν σε μια υποκατηγορία reviews με τον χαρακτηρισμό “Kids”), γιατί εκτιμούμε ότι τέτοιες προσπάθειες, που δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να παίζουν με τα μικρά τους, αξίζουν την προσοχή μας.

Στην περίπτωση του The Smurfs: Mission Vileaf η κατάσταση βοηθιέται από το γεγονός πως δεν έχουμε απλά και μόνο μια πρόταση στην εν λόγω κατηγορία, αλλά ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι, που θυμίζει λίγο από τις παλιές, καλές εποχές των 3D platformers, και που είναι φτιαγμένο με γνώμονα την ευκολία, την απλότητα και τη διασκέδαση.

Η ιστορίας μας, λοιπόν, ξεκινά στο στρουμφοχωριό (μόνο ελληνική ορολογία για τα στρουμφάκια θα διαβάσετε σε αυτό το κείμενο, όπως πρέπει δηλαδή), το οποίο δέχεται επίθεση από ένα σιχαμερό είδος φυτού, που μολύνει τα πάντα στο πέρασμά του. Και σαν να μην έφτανε η μόλυνση, πολλά από τα στρουμφάκια έχουν χαθεί από το χωριό, με τον Μπαμπαστρουμφ να θεωρεί ότι είναι παγιδευμένα σε διάφορα σημεία του δάσους από τα Vileafs. Εννοείται ότι ο κλασικός κακός της ιστορίας, ο Δρακουμέλ, δεν απουσιάζει, αφού επάνω σε δικό του σατανικό σχέδιο βασίζεται η άφιξη της μόλυνσης.

Το σενάριο δεν σηκώνει ανάλυση βέβαια, αλλά λειτουργεί εντός του γνωστού πλαισίου των περιπετειών που ζουν τα στρουμφάκια στην τηλεοπτική σειρά και στήνει ένα ωραίο σκηνικό για εξερεύνηση του δάσους και των γύρω περιοχών, την αποτροπή της μόλυνσης και, εν τέλει, τη σωτηρία του στρουμφοχωριού.

Ως παιχνίδι το The Smurfs: Mission Vileaf είναι ένα κλασικό platformer τριών διαστάσεων, με πολλά δάνεια από τα μεγαθήρια της βιομηχανίας και κυρίως τα 3D Mario. Για παράδειγμα, το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν τα στρουμφάκια στην περιπέτειά τους (σε κάθε αποστολή ελέγχουμε και ένα από τα πιο γνωστά από αυτά -Σπιρτούλη, Στρουμφίτα, Σκουντούφλη κ.λπ) είναι μια συσκευή που εξαπολύει ένα ζιζανιοκτόνο. Με τη χρήση αυτού, ο παίκτης καλείται να εξαλείψει τη μόλυνση από τα φυτά, να εξοντώσει κάποια διαβολικά πλασματάκια κ.ο.κ. Αυτή η συσκευή θυμίζει απόλυτα τo F.L.U.D.D από το Super Mario Sunshine, αφού εκτός από τη δυνατότητα καθαρισμού της μόλυνσης, αργότερα στο παιχνίδι (και μέσα από μια σειρά αναβαθμίσεων) λειτουργεί και σαν jet pack ή εργαλείο για διπλά άλματα.

Το ευχάριστο είναι πως το gameplay του The Smurfs: Mission Vileaf είναι αξιοπρεπέστατο και σίγουρα όχι ένα κακέκτυπο του Super Mario Sunshine. Τα στρουμφάκια κινούνται άριστα στον χώρο έχοντας τις κλασικές κινήσεις άλματος, stomp, dash κ.ο.κ., το platforming σπανίως σε προδίδει, η συσκευή απομάκρυνσης της μόλυνσης εμπλουτίζει ιδανικά και σταδιακά το gameplay, ενώ το animation είναι άριστο μην έχοντας να ζηλέψει κάτι από παραγωγές υψηλότερων προϋπολογισμών. Γενικά έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι φτιαγμένο με έμφαση στην απλότητα και την ευκολία, προφανώς απευθυνόμενο προς μικρά παιδιά, κάτι που το Osome Studio πιστεύουμε ότι έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.

Το The Smurfs: Mission Vileaf τα πηγαίνει πολύ καλά και στους υπόλοιπους τομείς του. Τα γραφικά είναι πανέμορφα, με ένα bloom effect φωτισμού που μας θύμισε παιχνίδια από την εποχή του PS2, λεπτομερή μοντέλα χαρακτήρων, σημαντική ποικιλία στο περιβάλλον, και σωστά voice overs για όλες τις σημαντικές συζητήσεις των βασικών αποστολών. Κρίμα που δεν υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα, κάτι το οποίο θα αύξανε σημαντικά την αξία του παιχνιδιού στα μάτια μας.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι διατίθεται και ένα co-op mode, που εμείς θα το βαφτίσουμε ως “το co-op του γονέα”. Πρακτικά, ο δεύτερος παίκτης στο co-op mode δεν ελέγχει ένα στρουμφάκι, αλλά ένα αιωρούμενο ρομποτάκι, που λειτουργεί σαν φύλακας-άγγελος του στρουμφ που ελέγχει ο άλλος παίκτης και είναι εκεί για να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Το δοκιμάσαμε και το βρήκαμε άριστη ιδέα για παιχνίδια γονέα-παιδιού.

Καταληκτικά, το The Smurfs: Mission Vileaf είναι μια πολύ ασφαλής, καλοσχεδιασμένη και ιδανική για παίκτες μικρής ηλικίας πρόταση. Κάποια σημεία του ίσως να προξενήσουν μια κάποια δυσκολία ενώ σε σημεία ο χάρτης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά σε γενικές γραμμές προτείνεται χωρίς ενδοιασμούς σε όσους γονείς αναζητούν κάτι σχετικό.

Το The Smurfs: Mission Vileaf κυκλοφορεί από τις 26/10/21 για PS4, PC, Switch και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post The Smurfs: Mission Vileaf | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα