Tanuki Justice – Review

Tanuki Gaiden.

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κάποιος ένα 2D run ‘n’ gun platformer. Οι θεμέλιοι λίθοι του είδους έχουν οριστεί από κλασικούς τίτλους όπως τα Contra, τα Mega Man και τα 8 bit Ninja Gaiden. Δεν είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα 2D run ‘n’ gun

platformer. Υπάρχουν ήδη τα Contra, τα Mega Man και τα Ninja Gaiden… Το Tanuki Justice είναι μια νέα πρόταση στην κατηγορία από την Wonderboy Bobi, δημιουργό του Aggelos, και η αλήθεια είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.

Οι περισσότεροι gamers ξέρουμε τη λέξη “tanuki” από τη στολή tanuki του Mario στο Super Mario Bros 3. Οι ομοιότητες με τον υδραυλικό σταματούν εδώ, καθώς, όπως είπαμε, το Tanuki Justice αντλεί έμπνευση από αλλού. Το tanuki είναι αληθινό ζώο της Ιαπωνίας, ένα είδος racoon dog, το οποίο συναντάμε συχνά στην ιαπωνική μυθολογία και λαογραφία. Στο παιχνίδι ελέγχουμε ένα ή δύο tanuki ninja (σε couch co-op) που ξεκινούν για να σώσουν τον κόσμο από τον big bad guy που θέλει να τον κατακτήσει. Απλούστατη έως μηδενική ιστορία που δεν θα μας απασχολήσει περαιτέρω και ούτε χρειάζεται.

Στη διάθεσή μας έχουμε τα πιστά μας shuriken, τα οποία μπορούμε να εξαπολύσουμε σε 8 κατευθύνσεις, παρόμοια με το metal blade του Mega Man 2. Τα shuriken όμως δεν έχουν μεγάλο range, οπότε πρέπει να πλησιάσουμε αρκετά τους αντιπάλους για να τους χτυπήσουμε. Μπορούν όμως να γίνουν δυνατότερα με το αντίστοιχο power up. Πετυχαίνοντας χτυπήματα ή μαζεύοντας κρυστάλλους, γεμίζουμε και μια μπάρα, και όταν αυτή γεμίσει, μπορούμε να ρίξουμε ένα τεράστιο shuriken που προκαλεί μεγάλη ζημιά ακόμα και στα bosses. Με την αριστερή σκανδάλη κλειδώνουμε την κατεύθυνση των βολών μας, ενώ με τη δεξιά κλειδώνουμε τα χαρακτήρα ακίνητο και μπορούμε να σημαδέψουμε διαγώνια χωρίς να κινούμαστε.

Αυτές οι λειτουργίες όμως δεν βολεύουν τελικά πολύ καλά και δεν τις χρησιμοποιήσαμε πολύ. Ειδικά τη δεξιά σκανδάλη, αν την πατήσουμε όσο κινούμαστε, ο χαρακτήρας μας κλειδώνει στην κίνηση ακόμα και αν αφήσουμε τον αριστερό μοχλό, με αποτέλεσμα συνήθως να πέφτουμε σε κάποιο κενό. Μια άλλη περίεργη απόφαση είναι η αδυναμία μας να πέσουμε σε χαμηλότερη πλατφόρμα πατώντας κάτω + jump, και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές προσπαθήσαμε ενστικτωδώς να κάνουμε αυτή την κίνηση. Αν παραβλέψουμε αυτές τις μικρές παρασπονδίες, ο χειρισμός του Tanuki Justice είναι πολύ ακριβής και βοηθάει τον παίκτη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα βρεθούν στο διάβα του.

Δεν διαθέτουμε health bar, και κάθε χτύπημα ισοδυναμεί με θάνατο (εκτός κι αν βρούμε το shield power up που μας συγχωρεί ένα ακόμη χτύπημα). Όταν χάσουμε ζωή, ξεκινάμε αμέσως από το ίδιο σημείο χωρίς loading (όπως το Contra). Υπάρχουν έξι συνολικά πίστες, αρκετά μικρές στο μέγεθος, και όλο το παιχνίδι μπορεί χρονικά να ολοκληρωθεί σε ένα απόγευμα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι και εύκολο, κάθε άλλο. Μπορούμε να διαλέξουμε τρία επίπεδα δυσκολίας, αλλά ακόμα και στο ευκολότερο (το normal) η πρόκληση είναι υψηλότατη. Η δράση είναι φρενήρης, οι αντίπαλοι πολλοί και πολύ συχνά η οθόνη γεμίζει με υπερβολικό αριθμό projectiles.

Σε συνδυασμό με τα one hit kills όλα αυτά ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη και τεστάρουν στο έπακρο τα αντανακλαστικά μας. Στις μεγαλύτερες δυσκολίες ακόμα και οι βετεράνοι του είδους θα τα βρουν σκούρα. Οι πίστες έχουν πολύ καλό level design, το οποίο, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των εχθρών, κάνει την πρόκληση να φαντάζει δίκαιη. Η ποικιλία των αντιπάλων (σχεδιαστικά όλοι τους είναι ανθρωπόμορφα ζώα) είναι υποφερτή, πολλοί επαναλαμβάνονται από πίστα σε πίστα αλλά τουλάχιστον κάθε level θα μας παρουσιάσει και κάποιους νέους. Όσο για τα bosses, είναι αρκετά εντυπωσιακά, έχουν κι αυτά καλή δυσκολία και εφαρμόζουν σχετικά απλά patterns.

Από άποψης γραφικών έχει γίνει αξιοπρεπής δουλειά. Το εικαστικό του παιχνιδιού βρίσκεται ανάμεσα στα 8 και τα 16 bit, τα χρώματα είναι πολύ όμορφα και τα επίπεδα παρουσιάζουν καλή ποικιλία που βοηθάει στο να κρατήσει το ενδιαφέρον του παίκτη. Η μουσική είναι και αυτή αρκετά μελωδική και κάνει τη δουλειά της χωρίς να ενοχλεί, αν και δεν μας έμεινε στη μνήμη κάποια αξιοπρόσεκτη μελωδία. Τέλος, το παιχνίδι τρέχει ομαλά και σταθερά και δεν συναντήσαμε κάποια bugs ή crashes.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Tanuki Justice δεν ανακαλύπτει τον τροχό και αντιγράφει ξεκάθαρα τα κορυφαία παιχνίδια της κατηγορίας και του παρελθόντος. Το κάνει όμως με συνέπεια και μεράκι, και μας προσφέρει μια σύντομη αλλά πολύ έντονη εμπειρία. Οι φίλοι του είδους σίγουρα θα βρουν στην πρόταση της Wonderboy Bobi κάτι που θα τους αρέσει.

Το Tanuki Justice κυκλοφορεί για το Nintendo Switch από τις 10/12/20. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τον εκδότη του.

The post Tanuki Justice – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα