Star Wars Squadrons - Review

X-Wing Vanguard VS Tie-Fighter Titan Squadrons.

Δόξα τους θεούς του gaming, Star Wars video games έχουν βγει με τις ντουζίνες. Platformers, action, shooters, pinball, RTS, MMO,

RPG, Fighting, ακόμα και Just Dance αντίγραφα έχουν εντυπωσιάσει ή τρομάξει κοινό και κριτικούς με άνεση και στυλ εδώ και δεκαετίες. Είναι δύσκολο να ξέρεις τι να περιμένεις από αυτό το franchise, που από τη μία δίνει απλόχερα RPGs όπως τα Old Republic και από την άλλη προσπαθεί να αδειάσει πορτοφόλια με επιθετικά microtransactions στο Battlefront. Ακόμα πιο δύσκολο είναι όταν σκέφτεσαι πως τα ηνία τα έχει για λίγο ακόμα καιρό η ΕΑ, η οποία για πολύ καιρό το μόνο που θέλησε να κάνει με το franchise είναι να το σύρει μέσα από τους βάλτους του Dagobah και να το κάνει ακατάλληλο ακόμα και για bantha poodoo.

Ναι, force sensitive και μη παίκτες ανά τον κόσμο, ένιωσαν ένα τρέμουλο στη Δύναμη τον τελευταίο χρόνο με το Star Wars Jedi: Fallen Order, αλλά πόσες φορές έχουμε χαρεί λιγάκι από τον επερχόμενο «εκλεκτό» και εν τέλει καταλήγουμε να τον βλέπουμε να καίει χήρες κονσόλες και ορφανά controllers μόλις περάσει λίγος καιρός; Maybe lightning strikes twice έλεγε όμως κάποτε ο Blaze, και μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες η ΕΑ καταφέρνει να δώσει και έναν δεύτερο αξιόλογο τίτλο στο franchise! Δε ξέρουμε τι αυτάκια τράβηξε η Disney μετά τη marketing τραγωδία του Battlefront 2, αλλά κάτι φαίνεται να δούλεψε, και από το πουθενά βλέπουμε τίτλους που σέβονται και το franchise τους αλλά και τους καταναλωτές. Συγκλονιστικές μέρες ζούμε κυρίες και κύριοι!

Τι εστί όμως Star Wars Squadrons; Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι μία oldschool, space flight fighting εμπειρία, με σαφέστατες επιρροές από ορισμένες από τις πιο καλές σειρές Star Wars, την X-Wing (SW X-Wing, SW Tie Fighter και SW X-Wing VS Tie Fighter) και την Rogue Squadron (1-2-3), δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο κράμα με τα στοιχεία και των δύο. Το βασικό πακέτο του παιχνιδιού λοιπόν, χωρίζεται ανάμεσα στα single player και multiplayer τμήματά του. To single player διεξάγεται μερικά χρόνια μετά την ταινία Return of the Jedi (Episode VI) και είναι μέσα στην περίοδο που η Empire προσπαθεί να εμποδίσει την κατάρρευσή της σε φεουδαρχικό σύστημα και την New Republic να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Η ιστορία επικεντρώνεται κυρίως στην κόντρα ανάμεσα σε δύο επίλεκτες fighter squadrons, την Vanguard Squadron της New Republic και την Titan Squadron της Empire. Αυτό δίνει ίσως μια πιο «προσωπική» νότα στην υπόθεση, από την άλλη όμως χάνει τη διαγαλαξιακή ευρύτητα που θα μπορούσε να είχε, και δυστυχώς δεν καταφέρνει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό ή αξιομνημόνευτο στο σύμπαν. Ο παίκτης θα κληθεί να πάρει τον έλεγχο ενός πιλότου από κάθε πλευρά και να ζήσει αυτή την κόντρα και διαμάχη μεταξύ τους, αλλάζοντας οπτική κάθε μερικές αποστολές καθ'όλη την διάρκεια των 14 κεφαλαίων του τίτλου. Το θετικό στην πιο ανθρώπινη αυτή ιστορία είναι πως δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας ορισμένων φρέσκων χαρακτήρων, οι οποίοι -παρά το exposition- έχουν το ενδιαφέρον τους αλλά και διακατέχονται από μια πολύ καλοδεχούμενη ποικιλία εξωγήινων φυλών και παρατάξεων που ξεφεύγει από την "Disney-κη" κλειστή ματιά στους ανθρώπους.

Αν και η ιστορία δεν έχει να πει πολλά σε γραφή, τουλάχιστον έχει να δώσει πολλά σε σχεδιασμό, καθώς όλες οι αποστολές είναι σε ολότελα διαφορετικές περιοχές και καταφέρνουν με διάφορα τρικ και κόλπα να μετατρέπουν το «σκότωσέ τους όλους»/ «προστάτευσε το Χ», να είναι πάντα φρέσκο και με τη δική του ιδιαιτερότητα, προσφέροντας εν τέλει μια ευχάριστη συνολική εμπειρία περίπου 8-10 ωρών με πολύ εντυπωσιακά set pieces, δράση και συγκινήσεις.

Όταν με το καλό τελειώσετε την ιστορία (η οποία θα μπορείτε να πείτε πως είναι και ένα πλουσιότατο tutorial για τους μηχανισμούς του παιχνιδιού), μπορείτε να σταματήσετε και εκεί αν θέλετε, αλλά μπορείτε και να αναμετρηθείτε με πολλούς άλλους επίδοξους πιλότους στο multiplayer mode του παιχνιδιού, που αποτελεί και μακροπρόθεσμο κίνητρο ενασχόλησης με τον τίτλο. Αυτό λοιπόν χωρίζεται κυρίως σε δύο διαφορετικά modes, τα dog fights και fleet battles. To πρώτο είναι ένα παραδοσιακό team deathmatch στην ουσία, όπου δύο ομάδες των πέντε πιλότων προσπαθούν να φτάσουν πρώτες στα 30 team kills. Απλό, λιτό, κατανοητό και προσβάσιμο από τον καθένα.

Το δεύτερο, από την άλλη, είναι σίγουρα εκεί που θα χωθούν οι πιο πολλοί παίκτες από ένα σημείο και μετά, καθώς προσφέρει ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο μάχης αλλά και πολλαπλούς στόχους και εχθρούς. Η κάθε πλευρά ξεκινάει μαζί με ένα βασικό αστρόπλοιο, δύο βοηθητικές φρεγάτες, υποστηρικτικά Α.Ι. fighters και, φυσικά, την πεντάδα των πιλότων. Βήμα-βήμα από εκεί, η ομάδα προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο του αέρα και να καταστρέψει το βασικό αστρόπλοιο του αντιπάλου. Τέτοιες μάχες μπορούν να διαρκέσουν αρκετή ώρα και είναι ιδιαίτερα χαοτικές και γεμάτες ανατροπές και πανικό, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό mode με πολύ υλικό για ενασχόληση και αρκετούς χάρτες με ιδιαιτερότητες για να χαρείτε τις μάχες.

Εύκολα όμως ένας παίκτης θα απορήσει με την ύπαρξη μόνο δύο multiplayer mode και είναι σίγουρα αλήθεια πως το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει και κάτι παραπάνω, διαφορετικά objectives ίσως στα fleet battles, μεγαλύτερη παραμετροποίηση κ.λπ. Από την άλλη όμως, δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο τίτλος κυκλοφόρησε στην ουσία μισοτιμής στην αγορά από την ΕΑ. Σύμφωνα με τους developers, το Squadrons δεν είναι μια αντιπρόταση στο Battlefront, αλλά μια αυτόνομη, oldschool εμπειρία, στημένη και μαζεμένη έτσι ώστε να δίνει μία συμπυκνωμένη δόση διασκέδασης στον παίκτη "με το καλημέρα", και όχι να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα game as a service.

Tο Star Wars Squadrons δεν διαθέτει κανένα microtransaction ή DLC ενώ δεν υπάρχουν πλάνα για νέο υλικό ή modes, κάνοντας το ένα εντελώς αυτόνομο, συγκροτημένο πακετάκι, σαν φόρο τιμής στα παλιά, αντίστοιχα παιχνίδια Star Wars. Ίσως μετά από κάποιο καιρό να θελήσετε παραπάνω υλικό για να συνεχίσετε να ασχολείστε, αλλά το υπάρχουν campaign και multiplayer είναι τιμιότατα δοσμένα στα 40 ευρώ. Ειδικά αν σκεφτείτε και πόσο όμορφο τεχνικά είναι το παιχνίδι, γνήσιο θρέμμα της Frostbite engine. Υπερ-ρεαλιστικά πιλοτήρια, εξαιρετικοί φωτισμοί και πανέμορφα σχεδιασμένοι χάρτες, συνθέτουν με διαφορά το πιο όμορφο space shooter παιχνίδι που έχουμε δει μέχρι σήμερα (οκ, το Star Citizen δεν μετράει, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε, αν και πώς θα κυκλοφορήσει).

Οι πτήσεις μέσα από κατεστραμμένα διαστημόπλοια, αστεροειδείς και νεφελώματα κόβουν την ανάσα ενώ το πάντα συγκλονιστικό μιξάζ της μουσικής και των ηχητικών εφέ τιμάει τη φανέλα του όσο ποτέ, που με καλά ακουστικά ή surround system απλά θα ζαλιστείτε από τον πανικό της μάχης. Λιγότερο εντυπωσιακά ίσως είναι τα character models στο campaign, που αν και καλοφτιαγμένα, προδίδουν το πιο μαζεμένο budget τους, με πιο... "skyrim-ικό" animation και περίεργο lip sync, ενώ το voice acting, αν και δοσμένο από καλούς ηθοποιούς, δίνει την εντύπωση σαν να έχει μπει λίγο άτσαλα πρόταση-πρόταση και όχι σαν μια οργανωμένη συζήτηση. Να προσθέσουμε εδώ, επίσης, πως στο base PS4 που το δοκιμάσαμε υπάρχουν ορισμένα θέματα με το framerate στα CGI videos (ευτυχώς όχι στις μάχες) αλλά και ορισμένα glitches και bugs που επίσης δείχνουν μικρότερο quality testing από ό,τι θα χρειαζόταν. Ορισμένοι χρήστες PC έχουν αναφέρει προβλήματα σταθερότητας με το framerate όταν πάει πάνω από 60fps, αλλά μιας και δεν είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε, απλά το αναφέρουμε για να το έχετε υπόψη σας.

Πριν περάσουμε στα του gameplay όμως, θα μας επιτρέψετε να βάλουμε μια μικρή παρένθεση για το VR mode που υποστηρίζει το Star Wars Squadrons, καθώς ο τίτλος είναι προσβάσιμος στο 100% του σε PSVR, Occulus Rift, HTC Vive, Valve Index και Windows Mixed Reality. Αυτό σημαίνει πως, σε αντίθεση με τα τυπικά “tech demo” VR παιχνίδια που κυκλοφορούν ως επί το πλείστον, αλλά και τα VR demos που μπαίνουν εμβόλιμα σε μεγάλα παιχνίδια μια στο τόσο, το Squadrons μπορεί να παιχτεί στο σύνολό του, campaign και multiplayer, με VR headset. Ο γράφων λοιπόν είχε την τύχη να το δοκιμάσει με HOTAS χειρισμό στο Valve Index και με το χέρι στην καρδιά μπορεί να πει ότι είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που έχει αντικρίσει.

Πρόκειται για μια καταπληκτική μεταφορά του τίτλου σε VR περιβάλλον, που απλά φέρνει σχεδόν σε πραγματικότητα όλα τα παιδικά όνειρα όποιου μεγάλωσε με Star Wars και ονειρευόταν να πετάξει τέτοια διαστημόπλοια μια μέρα. Μαζί με το Resident Evil 7 και το Half Life Alyx, αποτελεί ένα εκ των τριών καλύτερων VR games στην αγορά και λόγο αγοράς ή έστω ενασχόλησης με μια VR συσκευή απλά και μόνο για να ζήσετε αυτή την εμπειρία. Ο χειρισμός όμως πως τα πάει; Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε και με HOTAS αλλά και με συμβατικό gamepad χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς έχει σχεδιαστεί γύρω από τον πιο arcade χειρισμό του Rogue Squadron, κάνοντάς το απόλυτα προσβάσιμο προς παίκτες όλων των δυναμικών.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν δεν είστε τρελαμένος με multiplayer games, θα μπορέσετε εδώ να βρείτε αρκετή αξία στο multiplayer και να κλέψετε και εσείς κάποια kills, βρίσκοντας το κατάλληλο πλοίο και εξοπλισμό για τα δικά σας γούστα και gameplay. Και για τις δύο παρατάξεις, τα πλοία χωρίζονται σε γενικό Μαχητικό, Βομβαρδιστικό, Καταδιωκτικό και Βοηθητικό, με το καθένα να έχει διαφορετικό HUD, στατιστικά αλλά και πρόσβαση σε διαφορετικές δυνάμεις και εξοπλισμό, αφήνοντας τον παίκτη να το παραμετροποιήσει και να το φέρει στα μέτρα του. Και όταν βρεθεί εν τέλει μέσα στη μάχη, το παιχνίδι δεν είναι απλά ένα-δύο barrel rolls και στόχευση του αντιπάλου.

Υπάρχουν ασπίδες, ενέργεια οπλισμού και μηχανών που μπορείτε και ρυθμίζετε πολύ άμεσα, διαρρύθμιση της ισχύος σας εκεί που τη χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή, συγκέντρωση της ασπίδας στην πλευρά που δεχόσαστε πυρά, ειδικές boost μανούβρες, αντίμετρα ενάντια σε εχθρικές ρουκέτες, βοηθητικοί μηχανισμοί, νάρκες και διάφορα μικρά και μεγάλα κολπάκια που εμπλουτίζουν ένα αρχικά φαινομενικά απλό gameplay, και του δίνουν αρκετό βάθος και πανέμορφα δουλεμένη κίνηση στη μάχη έτσι ώστε να θες να γυρνάς και να ξαναγυρνάς στο παιχνίδι.

Το Star Wars: Squadrons, λοιπόν, αποτελεί τη δεύτερη έκπληξη από την ΕΑ μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Η ιστορία του σίγουρα θα μπορούσε να είναι πιο καλογραμμένη ενώ το παιχνίδι ξεκάθαρα δείχνει πως χρειαζόταν λίγο ακόμα καιρό στον... "φούρνο" για να στρωθούν διάφορα bugs αλλά και για να βελτιωθούν στοιχεία όπως animation, lip synch, editing και εφέ εκρήξεων. Και ναι, διασκεδαστικότατο mode είναι το Fleet Battles, αλλά σίγουρα μια μεγαλύτερη δυνατότητα για παραμετροποιήσεις στο στήσιμό του ή και ορισμένα άλλα modes και διευκολύνσεις σίγουρα θα λειτουργούσαν υπέρ του γενικού συνόλου.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη την τιμή κυκλοφορίας αλλά και το όσα καταφέρνει να προσφέρει, το νέο αυτό πείραμα της Electronic Arts σίγουρα στέφεται με επιτυχία. Για κάθε νέο (ή μεγαλύτερο) παίκτη που ήθελε κάποτε να ταξιδέψει στο διάστημα αλλά και να πετάξει μέσα σε ένα από τα εμβληματικά X-Wing, Y-Wing, Tie Fighter κ.λπ, το Star Wars Squadrons αποτελεί μια τιμιότατη επιλογή για την ενασχόλησή τους.

Το Star Wars Squadrons κυκλοφορεί για PS4, PC και Xbox One από τις 2/10/20. To review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS4 με review code που λάβαμε από τον διανομέα του, την Bandai Namco Entertainment Greece.

pcps4xbox one
Keywords
star, star, old republic, resident evil, xbox one, titan, video, games, rts, mmo, rpg, fighting, dance, στυλ, franchise, republic, ηνία, jedi, fallen, order, καιρος, disney, space, flight, tie, fighter, single, player, set, δραση, dog, team, fighters, game, dlc, engine, system, models, budget, animation, sync, voice, ps4, cgi, videos, rift, htc, valve, index, windows, σημαίνει, life, θες, electronic, xbox, namco, τελη κυκλοφοριας, αξια, Καλή Χρονιά, hot dog, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ηνία, βημα, κοντρα, ονειρα, παιχνιδια, πτησεις, τυχη, χαρτες, ωρα, cgi, dlc, games, game, mmo, ps4, rift, rpg, rts, αγορα, ακουστικα, απλα, βρειτε, γνησιο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, δωσει, εφε, ευκαιρια, ευρω, ενεργεια, επιτυχια, ζησετε, υποθεση, θετικο, θες, κινηση, λιτο, λογο, ματια, μηνες, μπορειτε, ομαδα, παντα, ουσιαστικο, ουσια, παιδικα, πεδιο, περιβαλλον, πλοια, πλοιο, προβληματα, σειρες, σιγουρα, συζητηση, συγκεντρωση, σκεφτεσαι, στυλ, συμπαν, τιμη, τιτλος, φυσικα, χερι, χηρες, animation, budget, dance, βηματα, disney, engine, republic, fallen, fighter, fighters, fighting, flight, franchise, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, index, jedi, καρδια, life, models, windows, namco, dog, old republic, ομαδες, order, πακετο, παιχνιδι, player, resident evil, set, σημαίνει, single, space, system, sync, team, tie, titan, θεματα, υλικο, valve, videos, voice, electronic
Τυχαία Θέματα